GLAMOURKOORTS

Mantelpak van Chanel uit 1955. © GF / HENRY CLARKE

Niets zo goed om de honger naar glamour en klassieke elegantie aan te wakkeren als een economische crisis. Deze zomer bereikt de nostalgie een nieuw hoogtepunt. Vier tips voor wie er maar niet genoeg van kan krijgen.

1. Franse fifties

In de modeannalen beginnen de jaren vijftig eigenlijk al in 1947 : het jaar waarin Christian Dior zichzelf op de kaart zette met zijn New Look. Silhouetten met een prominente buste, een wespentaille, en een volle rok luidden een langdurige ommezwaai naar een vrouwelijker silhouet in, weg van de viriele mode van de oorlogsjaren. En dus laat het Palais Galliera in Parijs zijn gloednieuwe tentoonstelling over Les Années 50 en de toenmalige Franse mode dan ook starten bij de eerste collectie van Dior. In totaal passeren een honderdtal kledingstukken en accessoires de revue. Zo krijgt u onder meer stukken van Balenciaga en Chanel te zien, naast toenmalige nieuwkomers als Pierre Balmain, Hubert de Givenchy en Pierre Cardin.

Expo van 12 juli tot 2 november. Info : +33 1 56 52 86 00, www.palaisgalliera.paris.fr.

2. Eerherstel voor de jaren dertig

Nauwsluitende kleding met een elegante snit, schuin verwerkte stoffen, volumineuze kapsels met langer en golvend haar, kleine, schuin op het hoofd gedragen hoedjes : in de jaren dertig nam de modewereld afscheid van de garçonne die de roaring twenties beheerst had. Volgens het Brusselse Museum voor het Kostuum en de Kant, waar de glamour van de (nochtans sombere) jaren dertig momenteel herleeft, kan de vaak miskende mode tussen de beurscrash van 1929 en de Tweede Wereldoorlog dan ook wel wat eerherstel gebruiken. Pronkstukken van de Glamour 30’s Fashion Expo zijn onder meer een hostessjurk in mousseline, zijden kant en tule van Madeleine Vionnet, en een avondjurk met lovertjes op tule van Chanel. Retrofanaat Nicolas Woit mocht op basis van de schuine snit van weleer een gloednieuw silhouet afleveren.

Expo tot 1 februari 2015. Info : 02 213 44 50, www.museeducostumeetdeladentelle.be.

3. De diva’s van Hollywood

Naast de oprukkende vrouwenbladen speelde ook Hollywood een prominente rol bij de ommekeer van de mode in de jaren dertig. Diva’s als Greta Garbo en Marlene Dietrich droegen dan ook de ene oogverblindende outfit na de andere. Over die rol van het Amerikaanse filmmekka als droomfabriek, zijn protagonisten en de toenmalige glamourcodes gaat Hollywood in the Thirties (Taschen, 39,99 euro) van illustrator Robert Nippoldt en auteur Daniel Kothenschulte.

4. Het geheim van de Italianen

De Italiaanse modewereld is sinds de jaren vijftig synoniem van stijl en elegantie. Hoe dat juist in zijn werk ging, is het onderwerp van The Glamour of Italian Fashion 1945-2014 in het Victoria & Albert Museum in Londen. De eerste modeshows in de Sala Bianca in Firenze, de rol van strak in het pak gestoken acteurs als Marcello Mastroianni, de marketing van het Made in Italy-label : het komt allemaal aan bod in deze ambitieuze expo. Maar het zijn toch vooral de tientallen ensembles en accessoires van Valentino, Gucci, Giorgio Armani, Fendi en vele andere grote namen die uw ogen zullen strelen.

Expo tot 27 juli. Info : +44 20 79 42 20 00, www.vam.ac.uk.

KAROLIEN SELLESLAGS – WIM DENOLF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content