Bed and breakfast Borluut, Kleine Gentstraat 69, 9051 Sint-Denijs-Westrem, 0474 50 28 58, www.borluut.be,

borluut.bb@pandora.be

Laten we met een cliché beginnen : b&b Borluut is een oase van groen en rust. Op enkele kilometers van de Gentse binnenstad en op een paar minuten van de E40 en van Sint-Martens-Latem oogt de achttiende-eeuwse hoeve, die vroeger tot het domein van Borluut behoorde, als een knus kleinood in een wonderlijk groene omgeving. Tot de jaren zestig werd er nog daadwerkelijk geboerd, een kwarteeuw geleden werd het geheel tot woning verbouwd, zeven jaar geleden streek de gastfamilie er neer. Ze betrokken het hoofdgedeelte en gebruikten de voormalige stallingen, die het gazon met de fruitbomen in een L-vorm omsluiten en waarvan de gevel in een prachtig roodroze werd gezet, als ruimte voor feesten.

“Omdat we het jammer vonden dat die prachtige ruimte niet functioneler werd gebruikt, verbouwden we ze tot twee gastenkamers. Het hadden er drie kunnen zijn, maar dan zouden we de ruimte onrecht hebben aangedaan”, besluit de gastvrouw. Haar man runt een drukke praktijk als kinesist en osteopaat, zij buigt zich over de administratie. Omdat het werk vlakbij ligt en de gsm een ideale partner is, lukt de combinatie met de b&b wonderwel. De gasten die het paar sinds de opening vorige herfst over de vloer kreeg, bleken het er prima naar hun zin te hebben.

Eigenlijk verwondert ons dat niet, want het pand ziet er met de onstuimig bloeiende blauwe regen en de hortensia’s erg uitnodigend uit. Bovendien zijn de twee kamers een voorbeeld voor velen. De Rose Garden, met op de kussenslopen de vervoeging van Rosa, is iets kleiner maar sluit rechtstreeks aan op de ontbijtkamer / bibliotheek, die gemeenschappelijk is en waar de gasten aan de lange tafel kunnen werken of lezen. Zelf brachten we de nacht door in de ruimere Hortensia, waar een dubbel bed met lattenbodem staat en een sofa die tot een bed voor een derde slaper kan worden omgevormd. Maar ook een prachtig antiek stuk, een combinatie van ladekast en staande klok, en twee heel fraaie tekeningen van Ellen Van Holen. Het interieur is een combinatie van oud en nieuw, met een houten vloer en een sobere, eigenzinnige badkamer met kleine mozaïeksteentjes en een regendouche in art-decosfeer, een idee dat door de heer des huizes heel mooi werd uitgewerkt.

Ook heel bijzonder is de tuin, die door tuinarchitect Hugo Vervondel in de juiste plooi werd gelegd en waar een notelaar, een kerselaar, een appelboom en een perenboom voor karakter zorgen. ’s Zomers kunnen de gasten hier in de tuinmeubelen van het groen genieten.

Borluut telt twee kamers met douche en toilet die tegen 90 en 110 euro worden verhuurd, inclusief ontbijt. Voor een single wordt 75 of 95 euro gevraagd, een trio betaalt 125 euro.

In deze reeks wordt enkel ruimte gemaakt voor

kleine hotels in een

historisch kader, waar de eigenaar zelf de zaak runt en gastvrijheid vooropstaat. De hotelletjes liggen op maximaal drie uur

reizen van Brussel. Precies goed voor een charmant weekend.

TEKST EN FOTO’S pierre darge

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content