Gent is een jeugdige, fietsende stad. Winkels en concept stores openen er de deuren of vernieuwen in razendsnel tempo. Een droom van een stad voor fashionista’s, met als bonus een weelde aan architectonische schatten.

1. BAR BIDON

Je kunt er niet naast kijken door de metershoge ramen op de Bisdomkaai : aan de muur van Bar Bidon blinken state of the art fietsen. Bar Bidon is de eerste fietsbar van Gent. Je kunt er een fiets kopen en/of fantastisch lekkere koffie drinken. De specialiteit van het huis is filterkoffie, geleverd door de Gentse branderij Or. Op de kaart staan ontbijt, lunch & cake. De fietsen zijn vintage (onder meer de merken Cooper en Tokyo), net als het interieur : betonnen vloer, metalen lampen, oude schoolstoelen.

Bisdomkaai 25. Open van maandag tot vrijdag van 8.30 tot 18 uur. Zaterdag en zondag van 10 tot 18 uur. Dinsdag gesloten. 0495 24 76 97, www.barbidon.be

2. SUITE

Op modegebied is Lut Soens een veeleisende vrouw. Ze kiest haar collecties met een aangeboren gevoel voor avant-garde. Zo maakt ze het verschil. Haar klanten weten dat ze hier zaken treffen die ze nergens anders in Gent zullen vinden. Lut kreeg erkenning en exclusiviteit van ontwerpers zoals Sofie D’Hoore, Annemie Verbeke, Paul Smith en Stephan Schneider. Nieuw dit voorjaar is de capsulecollectie met shirts en blouses van Lieve Pynoo, zus van en jaren werkzaam bij A.F. Vandevorst, en ook een reeks creaties van Jean-Paul Knott.

Hoogpoort 59. Van dinsdag tot zaterdag van 10.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 18 uur. 09 233 83 91, www.suite-gent.be

3. CAFÉ COSTUME

Op zoek naar een kwalitatief hoogwaardig maatpak voor een betaalbare prijs ? Bij Café Costume kopen zowel CEO’s van multinationals als bekende muzikanten, van Soulwax tot Bent Van Looy, een eigentijds kostuum. Efficiency is de boodschap : in anderhalf uur is de zaak beklonken, en 5 à 6 weken later kunt u uw tweedelig pak komen afhalen.

Brabantdam 135. Op afspraak. 09 225 63 23, www.cafecostume.com

4. PIET MOODSHOP

Dit is het concept van drie kompanen : een modefreak, een bloemist en een designspecialist. Eigenlijk zou deze pop-upstore maar drie maanden bestaan, maar het succes overtuigde Christophe Verbeke, een binnenhuisarchitect en eventorganisator, om er een blijver van te maken. Alleen al het kader is meer dan de moeite waard. Piet Moodshop is gevestigd in een apotheek uit de late achttiende eeuw en straalt een unieke sfeer uit, met antieke én moderne elementen. Op de oude houten wandrekken staan zowel waskaarsen van Martin Margiela als verfijnd porselein van de Genkenaar Pieter Stockmans en verlichting van Tom Dixon, maar ook kleine cadeauartikelen van Clodette Antwerp, Tallow en Dutch Design Chair.

Sint-Pietersnieuwstraat 94. Van maandag tot zaterdag van 11 tot 19 uur. 0477 32 58 14, www.piet-gent.be

5. HUMøR

Opgelet : gevaarlijke concept store over twee etages ! Humør is dan ook een kunstwerk. Deze creatie van An Gyselinck, een talentvolle fotografe (die zelfs een foto verkocht aan Hugh Laurie in L.A.), is méér dan een winkel. Dankzij haar ervaring in de bouw is An ook handig in huis, wat leidt tot interieurs met een ziel. De uitstraling is warm, met een doordachte mix van oud en nieuw, gekenmerkt door natuurlijke materialen en de kunst van het assembleren. Van een leren vintage tas tot een gepatineerde houten tafel, via een collectie schitterende wollen sjaals. Hartverwarmend.

Bennesteeg 19-21, 09 328 04 87. Van maandag tot zaterdag van 10.30 tot 18.30 uur.

6. LES FILLES ET LES CHIENS

Deze cultwinkel in de zogenaamde ‘warme’ buurt van Gent is zeker een omweg waard. Om te beginnen voor de glimlach en de tips van Helen Wouters, de jonge grafisch ontwerpster die zo’n twee en een half jaar geleden eigenaar werd van dit pand. Maar ook voor de hoge rococoplafonds en de unieke Alice in Wonderland-sfeer. Slow shopping is hier het devies. De hippe maar betaalbare outfits van Scandinavische merken zoals Nümph, Modström en 2two nodigen uit tot snuffelen. Een extra vermelding gaat naar Stitch, de persoonlijke collectie leren schoenen van de vrouw des huizes.

Zuidstationstraat 9. Van woensdag tot vrijdag van 11 tot 18 uur, zaterdag van 11 tot 20 uur en zondag van 14 tot 18 uur. www.lesfillesetleschiens.be

7. AAP. NOOT. MIES

De eerste drie woorden van de beroemde leesplank voor kinderen gaven deze schattige winkel van kinderschoenen (maat 18-35) een naam. De mama’s zullen niet weten waar eerst te kijken, want hier is veel lekkers te koop : goudkleurige ballerina’s, laarsjes met vrolijke prints, Pépé-sandaaltjes, sneakers met luipaardmotief.

Bennesteeg 1a. Van maandag tot zaterdag van 10 tot 18 uur. 09 224 06 00, www.aapnootmies.be

8. PAND 13

Al acht jaar doet Christina Vandevelde hier haar ding. Het aantrekkelijke aanbod omvat de elegante en luchtige silhouetten van haar favoriete collecties : Paule Ka, See by Chloe, Carven, Vanessa Bruno, Filippa K. De focus ligt dit voorjaar op beige, marineblauw, goud en tangerine.

Henegouwenstraat 13. Van maandag tot zaterdag van 10 tot 18 uur. 09 233 47 00, www.pand13.be

9. HUISZWALUW

Deze winkel buitenwandelen zonder aankoop is haast een onmogelijke opdracht. Van verrassend inpakpapier over felgekleurde plakband tot originele krukjes, Huiszwaluw is gespecialiseerd in alternatieve deco-objecten. Met merken als Ferm Living, Orla Kiely en House Doctor in de rekken is de winkel een felgekleurd designparadijs. De collectie krijgt geregeld een update, en je vindt er af en toe ook ontwerpen van opkomend talent. Zo verdeelt Huiszwaluw sinds kort lampen van de Gentse designstudio Klaer.

Hoogpoort 3b. Open van maandag tot zaterdag van 10.30 tot 18 uur. 09 233 27 37, www.huiszwaluw.com

10. MIEKE

Mieke, een jonge dertiger die altijd op zoek is naar nieuwe trends, presenteert in haar originele winkel een eclectische collectie kleding ‘voor alle vrouwentypes’, met onconventionele merken zoals Nancy Dee, Les Racines du Ciel, l’Herbe Rouge, Eva vs Maria, plus ongewone sieraden en kleine decoratieve objecten op basis van brocante. Mieke lokt haar klanten uit hun comfortzone en zet aan tot experimenteren met nieuwe silhouetten.

Baudelostraat 23. Op maandag en dinsdag van 14 tot 18 uur en van woensdag tot zaterdag van 11 tot 18 uur. 09 330 65 10, www.mieke.tv

11. DEPOT09

Bijna twintig vintage- en antiekhandelaren verzameld in een oud depot van 1000m². Je moet er een ommetje voor maken, maar Depot09 is meer dan de moeite waard. In de fabrieksruimte staat een mix van twintigste-eeuws design, industriële verlichting en antieke decoratie. Tussen de deelnemende handelaren zitten bekende namen, zoals de Nederlandse vintagespecialist Visavu en de Gentse winkel Ceci n’est pas une épicerie.

Nieuwevaart 118 / B002. Open van maandag tot zondag van 11 tot 18 uur. Dinsdag en woensdag gesloten. www.depot09.be

12. JO DE VISSCHER

Vijf jaar al ontwerpt Jo De Visscher op voeding geïnspireerde kledingstukken, maar pas sinds twee maanden is haar hele collectie ook verkrijgbaar in haar eerste flagship store. Dit voorjaar gaat de aandacht naar Afrikaanse prints in aardetinten, oranje en blauw, waarvoor ze zich inspireerde op het boek Hunger For Freedom – The Story of Food in the Life of Nelson Mandela.

Hoornstraat 6. Van maandag tot zaterdag van 10 tot 18 uur, gesloten op dinsdag en zondag. 09 233 88 04, www.jodevisscher.be

13. A SUIVRE

Vier winkels hebben de zussen Van Doorslaer intussen al, maar de Gentse was de eerste en de grootste. A Suivre mikt op vrouwen die de mode volgen, zij het niet blindelings. Het aanbod varieert van internationale merken als Mauro Grifoni, J Brand, Ba&sh en Joseph tot jong Belgisch design van Marie-Léonie Stock, met een prijskaartje schommelend tussen ‘heel betaalbaar’ en ‘best even sparen’. Voor de liefhebbers : de andere winkels van A Suivre vind je in Brugge, Kortrijk en Brussel.

Brabantdam 27. Van maandag tot en met zaterdag, van 10 tot 18 uur. 09 233 99 92, www.asuivre.be

14. REWIND B.L.C.K.

Rewind is gespecialiseerd in Scandinavische merken en exclusief distributeur van Sessùn in Gent. Opmerkelijk is de kelderverdieping van de winkel voor mannenkleding aan de overkant, die baadt in een heel aparte bohemiensfeer, inclusief schedel en geurkaarsen. Zwart is hier het sleutelwoord. Bereid je voor op een selectie topstukken (Rick Owens, Fifth Avenue, Avelon), voor mannen zowel als voor vrouwen, met creaties van soepel leer, drapages en laag-op-laagsuggesties.

Sint-Pietersnieuwstraat 13. Van dinsdag tot zaterdag van 11 tot 18.30 uur, op maandag van 14 tot 18.30 uur. 09 324 84 04, www.rewindstore.be

DOOR ELLEN DE WOLF, VEERLE HELSEN EN VALENTINE VAN GESTEL FOTO’S WOUTER VAN VAERENBERGH

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content