Geen titel
Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château Simple (240), wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week : witte rhônE.
De Rhônevallei wordt terecht geassocieerd met rode wijn. We gaan ervan uit dat het gebied ‘zuiders’ is en zuiderse hitte is in gedachten niet verenigbaar met frisse witte wijn. Toch heeft het zuiden van Frankrijk, tot en met de Côte d’Azur, een hele reeks witte wijnen ontwikkeld die in de toerismesector worden aangeprezen en die best voldoende fris zijn om te bekoren aan tafel.
Het is het toerisme, vooral vanuit België en Duitsland, dat deze wijnen heeft doen ontstaan. Het Franse wijnlandschap werd namelijk ontsloten op het ritme van de bereikbaarheid : een dagtrip met de auto. Eerst kwam champagne, nog altijd een bestseller in België. Dan kwam bourgogne – de wagens werden iets beter – met witte chardonnay- en rode pinot-noirwijnen. Ze werden en passant gekocht, op weg naar het vakantiehuis, voor onmiddellijke consumptie, of op de terugweg naar huis voor de winterfeesten.
Vele jaren later werden de vakantiegangers verderop, in de Rhônevallei, geconfronteerd met haast uitsluitend rood. Op wat stevige viognierwijn na, die omwille van zijn karakter gemakkelijk voor rood kan doorgaan. De vraag van toeristen naar wit – elke maaltijd in het noordelijke thuisland begint met wit – deed de lokale, uiterst beperkte witproductie openbloeien tot wijnen die de moeilijke toeristen konden behagen. Wijnen van roussanne, marsanne, bourboulenc, grenache blanc, rolle, clairette en natuurlijk viognier verschenen plots in het aanbod. Witte Châteauneuf-du-Pape, witte Côtes-du-Rhône, al dan niet van het Villages-type, zijn nu gemeengoed.
Ze zijn wit maar putten toch uit hun zuiderse origine een zekere ernst die hen geschikt maakt voor bij een ‘ernstige’ keuken, de Aziatische inbegrepen. Maar boven het ernstige karakter komt een bovenlaag van fris zuur en levendigheid die naar geroosterde vis en wit vlees doet verlangen. Rolle, de witte druivensoort van de Côte d’Azur, ook wel vermentino genoemd, is zo fris dat ze met een vederlichte Provençaalse keuken het best tot haar recht komt .
De volledigheid van het in de Rhône aangeboden wijngamma, van wit over rosé naar rood, vindt dus zijn oorsprong in het toerisme. Nog altijd wordt een groot deel van de bourgognewijnen verhandeld ‘op de drempel’ van de wijndomeinen, rechtstreeks van producent naar verbruiker, zoals bij ons de groenten op de markten.
Van de Rhônewijn, ook de witte, is er nu zo veel dat hij via de grootdistributie tot bij de verbruiker komt .
Château La Courançonne, Côtes-du-Rhône 2005
De kleur is verdacht lichtfris en doet aan water denken, terwijl de neus wat anoniem is met een toets van citroen. Levendige smaak maar zonder diepte of lengte. Eenvoudige aperitiefwijn.
(Colruyt : 3,47 euro).
Côtes du Lubéron 2005, Bisson
Frisse, bleke kleur. Eenvoudige, wat dunne neus en dito smaak. Aperitiefwijn. (Colruyt : 2,85 euro).
Crozes Hermitage 2004,
Cave de Tain L’Hermitage
Gemaakt van 100 procent marsanne, zonder houtlagering. Frisse kleur en een mooie brede en exotische marsanneneus, floraal en fris. In de mond komt een smakelijke wijn met ernst en frisheid samen. Universele wijn voor aan tafel, moet vooral passen bij groentegerechten.
(GB/Carrefour : 6,19 euro).
Les Florets, Côtes du Lubéron 2003
In de kleur is een nuance van geel. De neus is mooi en vrij complex met diepte van rijp wit fruit. Smakelijke en dragende, ernstige witte wijn die kan passen bij visschotels en schelpdieren.
(Delhaize : 2,89 euro).
Château Noël Saint-Laurent,
Côtes-du-Rhône 2005
Een stevige gele nuance in de kleur en een gestructureerde neus met zuiderse ernst. De smaak is gevuld met wat boterigheid die aan chardonnay doet denken. Voor aan tafel bij het grote viswerk en gebraden, goede poulardes.
(GB/Carrefour : 5,50 euro).
Vin de Pays de l’Ardèche 2004
Frisse kleur en een mooi aromatisch, floraal boeket. De smaak is een goed compromis tussen frisheid en karakter. Moet passen bij ‘brave’ Aziatische gerechten. (Delhaize : 2,49 euro).
Foto Michel VaerewijckDoor Herwig van Hove
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier