Gebraden kip

© GETTY

1 kip van vrije uitloop (ongeveer 1,6 kg, een uur voor het bereiden uit de koelkast gehaald)

1 bol look, in tweeën gesneden

4 takjes tijm, blaadjes afgeritst

1 el olijfolie, peper en zout

1 citroen, in tweeën gesneden

Kip in de oven mag dan wel eenvoudig lijken, toch is het verrassend moeilijk om alles helemaal juist te krijgen. Daarom wordt een gebraden kip door chefs vaak als test gebruikt voor sollicitanten. De kwestie gaat niet zozeer over smaak, maar over textuur: hoe krijg je een krokant vel én houd je het vlees lekker sappig?

Pekelen, vullen, gewoon in een hete oven, traag garen, oversauzen… Bij het ene recept is het vel onwaarschijnlijk krokant, maar helaas wel ten koste van het vlees, dat veeleer aan de droge kant is. Bij het andere is het vlees ontegensprekelijk sappig, maar is er geen excuus te vinden voor het bleke, vettige kippenvel. Ik ben uiteindelijk gewonnen voor de manier van food writer Annie Bell: zij hanteert een vernuftige pocheer-en-braadmethode. Het vlees is heerlijk zacht en nadat je de temperatuur op het einde even de hoogte hebt ingejaagd, krijg je vel dat knispert als een gloednieuw bankbiljet.

Verwarm de oven voor op 220°C. Breng een grote pot gezouten water aan de kook. Verwijder alle opbindtouwtjes en leg de kip in het kokend water, met de borst naar beneden. Draai het vuur lager en laat 10 minuten zachtjes sudderen. Haal de kip uit het water en dep volledig droog. Een haardroger kan van pas komen.

Leg de look in een bakblik en strooi er de helft van de tijm over. Leg de kip erbovenop en wrijf in met de olie. Kruid de kip met zout en peper aan de binnen- en buitenkant. Bestrooi met de rest van de tijm en stop de citroen in de kip. Vul het bakblik met een paar millimeter van het kookvocht, warm water of bouillon. Zet in de oven gedurende 75 minuten of tot er enkel nog helder sap uit de kip vloeit: test dit door een prikker of een mes in het dikste deel van de kippenbout te prikken.

Giet tien minuten voor het einde van de kooktijd de sappen uit het bakblik en bewaar om saus van te maken. Verhoog de temperatuur van de oven tot het maximum om het vel krokant te maken. Houd een oogje in het zeil zodat de kip niet verbrandt.

Laat de kip een kwartier rusten op een warme plek alvorens je de ze aansnijdt en serveert.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content