Fleems

© VISUALS BY LM

De voeten mogen gelukkig weer onder tafel worden geschoven en vanavond gebeurt dat in Dendermonde. Restaurant Fleems is een uitloper van Heems, een tijdelijke zaak die zo succesvol bleek dat een doorstart, weliswaar op een nieuwe locatie, een logische stap was. Na een verplichte meeneemroutine openden de deuren onlangs eindelijk echt.

Fleems belooft een pure, eigentijdse en lichte keuken met aroma’s van de barbecue te serveren in de vorm van een vast menu, vier of vijf gangen (58 euro of 68 euro). De goesting is groot en dus kiezen mijn tafelgenote en ik de lange versie. Die gaat van start met een glas Belgische bubbels uit het Heuvelland die toch wat te groen en jong smaken, en een frisse mocktail met gember. De daarbij geserveerde jonge komkommertjes met yoghurt en granité van munt, mosselen met saffraan en zalmeitjes en gepoft brood met mousse van champignons en kippenlever beloven het allerbeste: effectief pure smaken, mooi in balans. En ook het eerste gerecht, een zoetzure tomaat, licht gegaard en gevuld met handgepelde grijze garnaal met een pittige jus en huacatay, doet watertanden: simpelweg heel erg lekker. Maar plots slaat het weer om, letterlijk en figuurlijk.

Een pure keuken met aroma’s van de barbecue

Een pittige regenbui maakt de setting van onze tafel in de zomertent, die we overigens zelf kozen bij het reserveren, opeens minder gezellig en best donker. De veranderde sfeer lijkt ook de keuken en de rest van het team te raken; we kunnen ons moeilijk van de indruk ontdoen dat de focus van de avond plots binnen ligt. Het ritme van de service vertraagt, gerechten komen afgekoeld aan tafel en de bijbehorende drankjes lopen soms verloren. Dat de porties op de borden niet al te genereus zijn, draagt ook niet meteen bij tot een betere sfeer. Wat we eten is wel met metier bereid: de langoustine is perfect gegrild en gelakt met zoethout, de onglet met twee sauzen en gebakken slahart is keurig en vol smaak. Ook het dessert met vijg en yuzu is prima.

Bij het afrekenen komt de chef zelf even aan tafel. Dat het nu, na de crisis, alle hens aan dek is en elke plek benut moet worden. Dat begrijp ik maar al te goed, maar een volgende keer reserveer ik voor de zekerheid toch maar binnen.

* MATIG ** CORRECT *** POSITIEVE BELEVENIS **** AANRADER, DE OMWEG WAARD

Fleems **

Waar

Brusselsestraat 72, 9200 Dendermonde, fleems.be

Type keuken

Eigentijds Frans-Belgisch met liefde voor open vuur.

Sfeer en geluid

Industrial meets boho chic binnen, buiten een denderende tentfuif.

Rekening

Voor twee personen betaalden we met aangepaste dranken 197 euro.

Fleems
© VISUALS BY LM

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content