AANBOD: Fitness, badminton, basket, squash, zonnebank, sauna, aerobics, bodysculpting, aquarobics, Body Pump (spierkrachttraining én aerobics) en spinning (groepsgewijs fietsen-op-muziek). Passage Fitness heeft op dit moment 3 Belgische vestigingen: in Kortrijk, Waregem en Gent. Door een recente alliantie met de Britse fitnessketen Fitness First en de Belgische investerings-maatschappij TrustCapital Partners ziet Passage Fitness het mogelijk om tegen 2003 dertig nieuwe clubs in België te openen.

ONZE BEVINDINGEN: Passage Fitness is een ‘drempelverlagend’ concept: geviseerd zijn de niet-sporters, het soort mannen en vrouwen dat ‘eindelijk iets aan de conditie moet gaan doen’. De modale burger dus, tussen twintig en zeventig; we zien dan ook geen über-Fonda’s of oranjegetaande Arnies rondlopen tijdens ons testbezoek. Zoals elke nieuwe klant worden we vooraf op onze lenigheid en uithoudingsvermogen getest: eerst wat eenvoudige oefeningen op de mat, daarna een kwartiertje fietsen met een hartslagmeter op ons middenrif. Alle vrijgekomen resultaten gaan de computer in, die een aangepast programma verzint (zoals gebruikelijk in meerdere centra, wordt alles opgeslagen op een magnetische kaart die als toegangspas op alle machines past). Wie zich bij Passage Fitness inschrijft, wordt twee beurten lang door een professionele instructrice begeleid; om de tien weken volgt dan een revisie van het programma. Al na twintig minuten krijgen wij ons analyserapport uitgeprint: we hebben fitheidsniveau 4 op een schaal van 7 niveaus. Gemiddeld dus, wat ons verwondert/teleurstelt (maar anderhalf pakje Camel per dag!).

De Gentse Passage Fitness is groot: een centrale fitnesszaal en vijf aanpalende ruimtes voor danslessen en de andere sporten. Het bunkerachtige, gesloten gebouw kan je moeilijk gezellig noemen, de vele kamerplanten en terracottakleurige muren ten spijt. “Als hier wat meer volk is, is er vanzelf ambiance”, zegt Veerle, onze trainer van dienst. “Héél veel ambiance.” Passage Fitness promoveert het groepsgevoel: de strategisch geplaatste prikborden hangen vol met haastige affiches voor wijnavonden en gezamelijke skivakanties.

Binnen enkele maanden moet hier ook een cardiotheater geïnstalleerd zijn; het klinkt wat Grieks-Romeins, maar het blijkt een reeks opgehangen reuzeschermtelevisie’s te gaan worden, afgestemd op verschillende kanalen. Voorlopig weerklinkt, niet te zacht en niet te luid, cd-muziek van het commerciële soort ( Texas, of U2). In de ‘stille fitness’, een gedempt verlichte, enkel met de hoogst essentiële toestellen geëquipeerde zaal voor klanten die de drukte willen vermijden, speelt dan weer klassieke muziek (maar er hangt wel een mini-discobol). En de geluidsinstallatie reikt overal, wat maakt dat we wat later douchen op (hoera!) Heart van de Pet Shop Boys. De erg schone kleedkamers zijn ietwat intimistischer, met houten Zweedse banken en blauwgeschilderde lockerkastjes (die zoals overal ter wereld wat te klein zijn, dus dat kunnen we Passage Fitness moeilijk aanwrijven).

PRIJS: 2500 fr. bij inschrijving. Verder betaal je elke maand 1800 fr.

INFO: Passage Fitness, Zuiderlaan 4, 9000 Gent. Tel. (09) 222.89.17. Open: weekdagen van 9 tot 23 uur, weekends en feestdagen van 10 tot 18 uur.

Peter De Potter / Foto Lies Willaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content