Feestelijke match

Het eindejaar komt dichterbij. Tijd om de wijnen af te stemmen op feestgerechten.
Bij schaal- en schelpdieren
Oesters en champagne: een gekende combinatie. Maar in het algemeen passen frisse, minerale schuim- en witte wijnen perfect bij de gejodeerde fraîcheur van zeevruchten.
Laurent Perrier, Champagne, vanaf 32,19 euro, Delhaize, Carrefour en Colruyt
Het bekende domein van constante kwaliteit brengt dit jaar twee nieuwe cuvées uit: de millésime 2008 en de Blanc de Blancs Brut Nature (zonder aanzoeting).
Pol Roger, Champagne, vanaf 47 euro, châteauxvini.be
De favoriete bubbel van Winston Churchill behoort tot de absolute top van de Champagne, met een loepzuivere expressie en precisie, en een fijne romige mousse.
Weingut Christ, Wenen 2018, 15,35 euro, start2taste.be
Rainer Christ maakt deze verrassende mix van vergeten Oostenrijkse druiven uit de oudste biowijngaard van de stad, gelegen op de legendarische Bisamberg.
Bij gevogelte
Het fijne, zachte vlees van gevogelte is gebaat bij fijne, elegante wijnen die het gerecht niet overdonderen. Zelfs witte wijn, met voldoende body, is een goede keuze.
Clos de l’Elu, Anjou 2017, 19,85 euro, oenologic.be
Complexe witte wijn van chenin blanc uit de Loirestreek, met verrukkelijke aroma’s van gekonfijte citrus.
Domaine Boisseau, Mâcon-Bray 2017, 17 euro, oenologic.be
Deze wijn van gamay, afkomstig van een biodynamisch domein in het zuiden van Bourgogne, is een toonbeeld van elegantie en finesse.
Tenuta Carretta, Barbaresco 2014, 23,29 euro, dulst.be
De textielfamilie Miroglio bezit ook dit wijndomein, waar deze mooie wijn van nebbiolo wordt gemaakt, net als pinot noir ideaal bij gevogelte.
Bij rood vlees en wild
Door hun volle en krachtige smaak vragen rood vlees en wild om zuiderse wijnen die even vol en krachtig zijn doordat de druiven meer zon hebben gehad.
Clos Centeilles, Minervois 2014, vanaf 10 euro, start2taste.be
Patricia Boyer-Domergue is de referentie van de streek geworden. Ze maakt wijnen van 23 Zuid-Franse druiven, stuk voor stuk uitmuntend.
Anne Gros & Jean-Paul Tollot, Languedoc 2016, 18 euro, vinesse.be
Deze wijn van de zeldzame marselan, een kruising van cabernet sauvignon en grenache, werd gemaakt door twee topwijnbouwers uit Bourgogne, en dat proef je.
Atlas Wine, Sierra Foothills, Californië 2017, 19,99 euro, vinesse.be
Verras je tafel met deze Californische wijn van zinfandel, barbera en syrah: met zijn aroma’s van braambes, kers en chocolade ideaal bij wild.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier