EEN WEEK NAAR WENS

Het resort is opgedeeld in een stille zone en een familie en -sportzone. Centraal ligt het grote Istanbluzwembad.

Links : rust. Rechts : actie. In het nieuwe dorp van Club Med in Belek, nabij Antalya, kun je je eigen vakantiemenu samenstellen. Alle ingrediënten zijn er : zon, zee, ruimte, spa, sport en gepersonaliseerde service.

Portefeuille of/en huissleutels vergeten in de kluis van de kamer. Dat is het meest voorkomende probleem dat wij hier hebben”, klinkt het bij Club Med. Het is niet bedoeld als joke. Het illustreert precies het gevoel dat de reisorganisator beoogt : vergeet werk en zorgen en geniet, wij zorgen voor de rest. Meer nog dan vroeger is de nieuwe aanpak van de Club, die volop bezig is met een upgrading van zijn villages, daarop geënt. “Nieuwe landen zijn opgekomen. Er is wereldwijd vraag naar meer luxe en vakantie op maat. Belek is onze eerste club in het mediterrane gebied die ook villa’s heeft met gepersonaliseerde service, eigen zwembad en butler”, zegt CEO Henri Giscard d’Estaing. Tegen 2015 moet drie vierde van de dorpen (tachtig wereldwijd) opgetrokken zijn tot het niveau van vier of vijf drietanden. Nieuwe bestemmingen worden verder aangeboord, zoals China, dat momenteel de snelst groeiende markt is, maar ook nieuwe formules worden verder uitgewerkt, zoals de City Stops en Les Essentiels (toeren in Europa).

Het Clubdorp in Belek was het eerste dat opende, vorige zomer, onder het nieuwe motto : ‘Wat is uw idee van geluk ?’ Stilte, rust en wat geruis van de zee, dacht ik meteen. Maar het is al avond als we inchecken en als ik wat later mijn weg zoek vanuit een van de vleugels van het enorme hotelcomplex, begeleidt een hoffelijke GO (Gentil Organisateur) mij naar de centrale Istanblu-bar, aan het gelijknamige zwembad, overdag de meest geanimeerde plek van het resort. Maar nu, met zijn feeërieke lichtjes en schilderachtige witte bruggetjes over het water, en paadjes die verdwijnen in het donker, heeft het bad bijna iets mysterieus. We laten ons in een comfortabele fauteuil zakken en genieten, cocktailtje in de hand, van de zuiderse omgeving. Zacht geroezemoes van de medegasten, zilt briesje, heerlijke geuren vanuit het aanpalende Rapsodyrestaurant. Feels good. “Dat er wel een veertigtal zwembaden zouden zijn”, vangen we op. En dat er een leuke beachbar is (Adalya), waar je ’s avonds kunt dansen. En dat er aan het strand van alles te doen is. Uiteraard zeilen en surfen, maar ook stand up paddle, beachvolley of bowling. Je kunt ook aerobicen, fitnessen, tennissen, kajakken enz.

RUST EN ACTIE

Dat er in Belek geen gebrek aan ruimte is, zien we bij het ochtendkrieken vanuit onze kamer-met-uitzicht. De zee glinstert in de verte, links strekt zich zo ver als we kunnen kijken het golfterrein uit. Het hele domein is niet minder dan honderd hectare groot. Zestig ervan worden ingenomen door de prestigieuze 18-holes Lykia Links Golf (nr. één in Turkije) aan de rand van de zee. “Je kunt hier golfen zoals in Schotland, maar in aangenamere weersomstandigheden”, staat in de folder. In lijn met de nieuwe aanpak is het resort opgedeeld in twee sferen : een stille zone en een familie- en sportzone. “Want mensen willen steeds meer een gepersonaliseerde, multiculturele ervaring, op maat van hun behoeften”, zegt Hadi Kamouh, general manager Benelux van Club Med. “Daar proberen wij aan tegemoet te komen, wij bieden de infrastructuur en de service, zij maken de keuzen.” In het stille gedeelte is er een mooie spa met buitenzwembad en zentuin en een Japans overdekt, houten relaxbad. De actieve zone is dan weer optimaal uitgerust voor sportievelingen en families met kinderen. Kinderen worden hier overigens extra verwend : er zijn vier kinderclubs, voor diverse leeftijden (van vier maanden tot zeventien jaar) ; ze kunnen er zelfs trapezekunstjes leren.

ZEESCHILDPADDEN

Aan de rand van het golfterrein – met clubhuis en restaurant – liggen de zestien luxevilla’s, met zicht op zee of op de golf. Vandaar strekt de rustige zone zich uit tot aan het stille gedeelte van het enorme strand, 2,5 kilometer lang ! “Daar bevindt zich ook een beschermde strook voor de Caretta caretta, de zeeschildpadden die hier elk jaar hun eieren komen leggen”, zegt Clubdorpmanager Olivier Sanchez trots. “’s Zomers zijn er wel duizend nesten. Indrukwekkend om te zien.”

De Club hecht al van bij haar ontstaan in 1950 veel belang aan natuur en milieu. Dat, en het engagement met de lokale bevolking, onder meer via de Foundation Club die minderbedeelde kinderen uit omliggende dorpen helpt, zijn belangrijke stimulansen voor de vele jongelui van over de hele wereld die zich een of meerdere jaren inzetten als GO’s (Gentils Organisateurs). Zo horen we uit de mond van twee Vlaamse GO-meisjes die hier een stukje levenservaring willen meepikken en genieten van de internationale contacten.

CONCERT IN ANTIEK THEATER

Een van de prettigste aspecten van de Club is het gevoel van vrijheid : je kunt zonnen, luieren, sporten of aan de bar hangen zonder dat je je portefeuille hoeft mee te nemen, want alles is op voorhand betaald. Voor wie daar niet genoeg aan heeft, organiseert het Discovery Center diverse excursies (wel betalend), onder meer naar het historische Antalya, het antieke Termessos of naar het bijna intact bewaarde Aspendostheater uit de tweede eeuw na Christus. Het is gerenommeerd om zijn bijzondere akoestiek en met een beetje geluk pik je er een van de schitterende concerten mee die er elk jaar worden opgevoerd. Natuurliefhebbers kunnen hiken in het Taurusgebergte, raften op de Koprurivier of aan canyoning doen in het Nationale Park Koprulu.

DOOR SABINE LAMIROY

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content