Het is een luie zondagmorgen en je hebt wel zin in eten maar niet in uitgebreid tafelen en nog minder in uren kokkerellen. Dan komt een relaxte ontbijtlunch als geroepen. Wij selekteerden enkele gerenommeerde brunchhuizen.

PIETER VAN DOVEREN

FOTO’S : JAN CAUDRON

Brunchen is een relaxte, ongedwongen en toch feestelijke manier om op vrije dagen lang in bed te kunnen blijven, de vaste regels overhoop te gooien en later op de morgen ontbijt en middagmaal br-(eakfast) en (l)-unch te kombineren. Zo wordt de kadans van de week doorbroken : het ontbijt wordt lunch en lunch wordt ontbijt.

De brunchformule is een uitvinding van de Amerikanen. Dat verklaart waarom de samenstelling vaak Amerikaans is geïnspireerd. Op een volwaardige brunchtafel horen ontbijtgranen zoals cornflakes, muffins, ontbijtkoeken, verschillende broden, broodbeleg (kaas, vleeswaren, marmelade, honing), sinaasappelsap en allerlei eierbereidingen, zoals roereieren en eieren met spek. In de praktijk blijkt dat heel wat restaurants die een brunch afficheren, het ontbijtelement verwaarlozen en hun klanten afschepen met uitsluitend warme en koude lunchgerechten. Dat is niet juist : een brunch moet de mogelijkheid bieden om rustig van het ontbijt in de lunch te stappen.

Een volwaardige brunch biedt, naast ontbijtelementen, zowel koude als warme lunchgerechten. Veel geziene bereidingen zijn : soep, grapefruit met roze garnalen, spareribs, gerookte en gekookte zalm. Bij de nagerechten staan fruitsalades, pannekoeken, wafels en ander gebak centraal.

Een brunch wordt in buffetvorm geprezenteerd en daar zijn voor- en nadelen aan verbonden. Je moet zelf het eten gaan halen, zoals in de mensa, het wegrestaurant of de stationsrestauratie. Daar staat tegenover dat je zo vaak en zo veel als je maar wil, mag opscheppen. Dat ongebreidelde smullen is voor velen op zich al een feest.

Aanvankelijk ziet de brunchtafel er, zoals iedere met zorg opgemaakte buffettafel, aantrekkelijk uit. Het zo aanlokkelijk mogelijk prezenteren van de gerechten is een kunst op zich, waarbij mooie garneringen, spiegels en voetstukken als hulpmiddelen worden gebruikt. Het midden is meestal gereserveerd voor een bloemstuk. Op elk buffet staan ingrediënten en gerechten waarop zo goed als iedereen verlekkerd is : kreeft, oesters en parmaham bijvoorbeeld, zijn de schotels die in een mum van tijd leeggeroofd zijn. Omdat buffetgangers snel de indruk hebben dat ze zullen te laat komen, ontstaat vaak een hebberige race. Zo komt het dat de mooiste brunch-buffetten er soms na een uur geplunderd bijliggen. Terwijl het ook op een waardiger en rustiger manier kan.

Wij bezochten gerenommeerde brunchplaatsen en hielden een strenge selektie. Wij stelden vast dat de grote brunches wel overdadig zijn, maar helaas niet altijd even verfijnd. Zo troffen wij op onze tocht vismousses en salades van twijfelachtig allooi. Brunches vragen, zoals alle buffetten, superverse ingrediënten. Iedere vorm van restverwerking is taboe. Uit hygiënische overwegingen mag voor een koud buffet geen enkele schotel met bereide etenswaren langer dan 2-3 uur op kamertemperatuur op een tafel uitgestald worden. Wees er daarom vroeg bij. De meest uitgebreide brunchtafels treft men vooral in grote hotels. Daar bestaat de gewoonte van het doordeweekse ontbijtbuffet en beschikt men over de infrastruktuur en de nodige middelen om grote aantallen mensen op te vangen. Want voor een brunch geldt : hoe drukker, hoe gezelliger en hoe uitgebreider de keuze aan bereidingen.

Omdat brunchen een geliefde zondagse bezigheid is geworden, is het bij ieder van de geselekteerde adressen aangeraden om op voorhand een tafel te reserveren.

JAZZBRUNCH

“Outside they’re flying, inside they’re swinging” : dat geldt voor het Sheraton Brussels Airport Hotel. De jazzbrunch die daar iedere zondag doorgaat in het met plantenpartijen opgefleurde atrium, groeide uit tot een wijdverspreid begrip, waar al lang niet meer uitsluitend jazzliefhebbers op afkomen. De aan de muur van de Hall of Fame geafficheerde foto’s herinneren aan de grootheden die hier afgelopen jaren over de vloer kwamen : Sade, Toots Thielemans, Mary Kay, ze stonden allemaal op het podium. Aan de tafeltjes rondom wordt geluisterd en gegeten. Dat eten moet je zelf halen aan een van de lange buffettafels. Het uitgebreide buffetrepertoire bestaat uit een royale keuze aan ontbijtgerechten (ontbijtgranen, worstjes, gebakken ham, enz.), een dagsoep, een ruim aanbod koude voorgerechten (oesters, gerookte ham, salades, enz.), warme en koude gerechten (zalm Belle Vue, rund- en kalfsgebraad, speenvarken, lasagne, lamskoteletjes, scampi’s, kalkoenrollade enz.), kaas en nagerechten naar hartelust (Zwarte-Woudtaart, bavarois, chocolademousse enz.). Vooral de unit waaraan pannekoeken en wafels worden bereid, is een geliefde stop. Het december-programma vermeldt : 10 december Willy Vandewalle Quintet (jazz express), 17 december Masha Bijlsma Band (topvokalist uit Nederland) en 25 december Richard Rousselet Quartet (goede Belgische jazz). Voor de kinderanimatie zorgt een echte, levensgrote Mickey Mouse.

Sheraton Brussels Airport, Nationale luchthaven, 1930 Zaventem. tel. (02) 725.10.00. Elke zondag van 12 tot 15 u., 1250 fr. voor volwassenen (parking inbegrepen en verjaardagstaart gratis), kinderen 20 fr./kg lichaamsgewicht. Reserveren aanbevolen. Jazzy Weekend : Romantic Candlelight Dinner, overnachting en zondagse jazzbrunch met wijnen (3200 fr. p.p. op basis van dubbele kamer, dinner niet inbegrepen).

OP Z’N ZONDAGS

In de art-deco-achtige bar en de ontbijtzaal van de moderne Holiday Inn van Hasselt wordt iedere zondag “beschaafd” gebruncht door ruim honderd gasten. De late ontbijters zijn op hun best gekleed en er wordt rustig gegeten of keuvelend aangeschoven voor een van de buffettafels. Leen, de pianiste, speelt ontspannende deuntjes en de kleine kinderen volgen lui onderuit gezakt een tekenfilm of spelen gezelschapsspelletjes. Nieuwkomers worden door de zaalmeester opgevangen, getrakteerd op een fruitsapje of een glas champagne en ter kennismaking rondgeleid langs de in het vierkant opgestelde buffettafels beladen met mooi geëtaleerde eetwaren. Het korrekte Amerikaans ontbijtbuffet bestaat uit diverse broodsoorten, zuivelprodukten, vruchtesappen, eiergerechten, vleeswaren, visgerechten, salades, soep en een warme vis- en vleesbereiding met groentegarnituur. Om af te sluiten, is er een keuze aan gebakjes en bavaroissoorten, die door gebrek aan koeling en door het ongegeneerd opscheppen tegen het einde van de brunch veel van hun waardigheid hebben verloren. Koffie en tee worden naar believen aan tafel geserveerd.

Holiday Inn Hasselt, Kattegatstraat 1, 3500 Hasselt. tel. (011) 24.22.00. Champagnebrunch op zondag van 11 tot 14 u., 950 fr. per persoon, kinderen tot 16 jaar brunchen mee aan 50 fr. per levensjaar. Voor Kerst en nieuwjaar zijn er speciale buffetten.

TEATERDECOR

Het hart van Antwerpen klopt ook op zondagmorgen : zeker rond de beruchte zondagse “Vogelmarkt”, waar nieuwsgierige wandelaars van kraam tot kraam schuifelen. Om de frisse neus te ontdooien en de innerlijke mens te versterken, is er de foyer van de gerestaureerde Bourlaschouwburg, waar iedere zondag sfeervol wordt gebruncht. Dit monument voor de muzen werd gebouwd door de Franse architekt Pierre Bruno Bourla (1783-1866). Indrukwekkend is het hoge plafond, waar de koepelschilderingen, zoals de vensters, zijn verdeeld in elf vlakken met registers. Helemaal bovenaan staat de dierenriem en er zijn emblemen van landbouw, wetenschap, handel en krijgskunde, met in het midden de vijfsnarige lier als symbool van de lyrische kunsten. Op de parketvloer onder koperen lusters staan tafels met brunchgerechten. Frikadellekoek met krieken, beuling met appelmoes, broodpudding, rijstpap : het aanbod is afgestemd op de rustieke Belgische keuken, hoewel er ook gerookte zalm, opgelegde haring of gebakken aardappeltjes met uiringen en paprikaschijfjes klaar staan. Voor de koppige ontbijters zijn er koeken en broodjes met beleg. Voor de Nederlanders, die in het weekend in groten getale naar Antwerpen afzakken, zijn er plastieken kuipjes met pindakaas. De akoestiek in de foyer is door het tongewelf en de ruime rotonde te vergelijken met die van een oud stationsbuffet. Deze brunch is de meest bescheiden uit de reeks die wij bezochten en de prijs ligt dan ook een stuk lager. Er is geen kinderanimatie voorzien.

Foyer Bourlaschouwburg, Komedieplaats 18, 2000 Antwerpen. tel. (03) 233.55.17. Zelfbedienings-brunchbuffet van 11 tot 13 u., 590 fr. per volwassene, kinderen 295 fr., koffie, tee en fruitsap inbegrepen.

OVERVLOEDIG

Het brunchgebeuren in Antwerp Hilton is in ons land ongeëvenaard zowel wat de variatie en de overvloed, als wat het decor betreft. De min of meer elegante zondagse smulpartij heeft plaats onder de geklasseerde koepel in de Belle Epoque Zaal van de tot hotel verbouwde voormalige Grand Bazar. Onder de gigantische kroonluchter speelt het trio van Patrick Hiketick verzoeknummertjes. Rond hem staan buffettafels met ontbijtgerechten en metershoge stillevens van op spiegels geschikte vleeswaren, koude vis en schaal- en schelpdieren. Aan het pastastation wordt aangeschoven, terwijl de kok-van-dienst deegwaren verwarmt met ingrediënten die men zelf kan kiezen. Het bereide gerecht wordt vervolgens met geraspte parmezaankaas bestrooid. Langs de muren staan soepen en lange tafels met warme bereidingen en een overvloed aan nagerechten : het kan gewoon niet op.

Het brunchgebeuren staat regelmatig in het teken van tema’s, zoals nu Kerstmis (25 december) en nieuwjaar (1 januari).

Antwerp Hilton, Groenplaats, 2000 Antwerpen. tel. (03) 204.12.06. Zondagse brunch van 11 u.30 tot 14 u.30. Volwassenen : 1500 fr. (een glas schuimwijn, tee, koffie en fruitsap inbegrepen), kinderen onder 12 jaar 5 fr. per cm lengte. Kinderspeelhoek met oppas. Kamerprijs vrijdag- of zaterdagnacht vanaf 4750 fr.

De Brusselse Hilton is dé grote brunch-pionier. Daar bedraagt de prijs van de uitgebreide champagnebrunch met live muziek en klown 1350 fr., kinderen 100 fr. per levensjaar.

Waterloolaan 38, Brussel 1000. tel. (02) 504.28.00.

VERLEIDELIJKE KEUZE

De gevel van het door architekt Michel Jaspers getekende Radisson SAS Hotel schept verwachtingen, die bij het betreden van het weidse Atrium reeds gedeeltelijk worden ingevuld. ’s Zondags vullen de tonen van het kwartet Atriumvira de indrukwekkende ruimte. Terwijl beneden aan de waterpartijen bij de oude stadsmuur brunchliefhebbers rustig aanschuiven, zoeven de glazen liftkooien geruisloos naar boven en beneden. Om het heen en weer lopen te beperken, heeft men de buffettafels over verschillende niveaus verdeeld. Het uitgestalde eten is gevarieerd en de hoeveelheden zijn royaal : ontbijthapjes, waarbij roereieren, worstjes en gebakken champignons niet ontbreken ; op spiegels uitgestalde koude en warme voorgerechten met gerookte en gemarineerde zalm als blikvangers ; enkele warme bereidingen zoals hazepeper en tongschar op zijn Oostends ; en een verleidelijke keuze aan nagerechten met warme wafels, pannekoeken, fruittaartjes, appelgebak, crème caramel en chocolademousse. De brunch in het SAS-hotel wordt ook door groepjes vrienden en families met kinderen bezocht. De beste tafels staan op de verhoogde overloop, aan de rand van het water en in de buurt van de kinderoppas. De kwaliteit van het eten van de Atrium-brunch mag men niet vergelijken met de kwaliteit van de gerechten uit de aanpalende SAS Sea Grill, J. Le Divellec, dat als een van de beste visrestaurants van Brussel wordt beschouwd.

Radisson SAS Hotel Brussel, Atrium restaurant, Wolvengracht 47, Brussel 1000. tel. (02) 219.28.28. Zondagse champagnebrunch van 11 u.30 tot 14 u.30 uur. Volwassenen 1360 fr., kinderen 75 fr. per levensjaar.

VOOR ELK WAT WILS

De meest indrukwekkende brunchtafel staat bij Adrienne Toison d’Or. Het restaurant met 250 plaatsen bouwde met zijn dagelijks buffetfestival en zijn voordelige prijs/kwaliteit-verhouding in de loop der jaren een gedegen reputatie op. Adrienne bestaat inmiddels zo’n 30 jaar, waarvan 15 jaar op het huidige adres. Het decor is dat van een oude Vlaamse brasserie met geruite tafellakens en donker hout alom. Het gevarieerde brunchbuffet is samengesteld uit zo’n 70 verschillende items die met zorg zijn tentoongesteld : van ontbijtwaren zoals brood, ontbijtgranen, compotes, eierbereidingen, koeken, pannekoeken en warme wafels, tot koude voorgerechten, waarbij oesters uit Bretagne, gemarineerde zalm en smakelijke garnalencocktails. De soep wacht in een warmhoudpan en er is altijd een warme bereiding, zoals bijvoorbeeld waterzooi van zeeduivel met kreeftjes. De nagerechten bevinden zich op een afzonderlijk koelmeubel en er is voor elk wat wils. De wijnkaart vermeldt een kollektie originele en geklasseerde grand crus tegen uitzonderlijk gunstige prijzen. Wat gedacht van een Sancerre, Chablis, Pinot Noir of een cru classé St. Emilion voor 690 frank ?

De brunch bij Adrienne wordt af en toe opgeluisterd met muziek en soms is er een tovenaar te gast. Er is ook een saaie kinderspeelhoek, uitgerust met tv en video-apparatuur. Adrienne Toison d’Or wordt druk bezocht door een internationaal publiek, dat vanuit alle hoeken naar Brussel trekt en het late en luie ontbijt kombineert met museumbezoek of een wandeling op de antiekmarkt op de Zavel.

Adrienne de la Toison d’Or, ingang Kapitein Crespelstraat 1a, 1050 Brussel. Prijs : 950 frank voor volwassenen, 65 fr. per levensjaar voor de kleintjes. Elke zondag vanaf 11 u.30 uur. tel. (02) 511.93.39.

Swingende brunch in het Sheraton Brussels Airport Hotel : niet alleen voor jazz-liefhebbers.

De Hasseltse Holiday Inn : keurig en gezinsvriendelijk.

De foyer van de Bourla- schouwburg : bescheiden buffet maar sfeervol.

Antwerp Hilton : elegante smulpartij onder geklasseerde koepel.

Radisson SAS Hotel : royaal tafelen in open ruimte met stemmige muziek.

Adrienne Toison d’Or : verrassende diversiteit in een gezellig brasserie-decor.

Partner Content