Een luchtige lunch
De gewone doordeweekse lunch bestaat meestal uit een snelle snack. Maar dat hoeft niet per se een banale salade of stereotiepe sandwich met vooral veel mayonaise te zijn. Want lekker, origineel, gezond en snel lunchen voor minder dan 500 frank, dat kan. We zochten voor u de leukste adressen in Antwerpen, Brussel en Gent.
ANTWERPEN
stijlvolle orangerie
Het Bakkerssteegje in het winkelwandelcentrum de Wilde Zee brengt je naar een terras op een schilderachtig binnenpleintje. Tussen de met klimop begroeide muren lijkt de tijd stil te staan. Op het pleintje is ook de ingang van de stijlvolle orangerie Lloyd Loom. Binnen zitten keurige dames op onvervalste Lloyd Loom-stoelen en er wordt lustig gebabbeld en gesnoept van gebak. Voor de lunch zijn er Engelse sandwiches, salades en quiches. Frieda Mertens is de bazin. Deze actieve vrouw opende 8 jaar terug Lloyd Loom en is ook de eigenares van het aanpalende lunchsalon Passe-Vite. Frieda Mertens wordt geholpen door haar vier dochters.
Lloyd Loom: Groendalstraat 18, 2000 Antwerpen. Tel. (03) 232.69.54.
lekker toeven
Passe-Vite is een rustpunt in de Wilde Zee. Loopt men langs de koeltoog naar achter, dan komt men in ruime vertrekken. Daar is het aangenaam toeven met een kopje koffie, een broodje of een maaltijdsalade. Rotanstoelen, houten tafels en een door kunstenaar Mastenbroeck geschilderd, muurgroot boeket wilde tulpen brengen sfeer. Passe-vite serveert verschillende ontbijten vanaf 9 uur. Voor de lunch zijn er naast broodjes met een slaatje en maaltijdsalades ook enkele warme gerechten. Er is een ruime keuze aan water beschikbaar.
Passe Vite: Groendalstraat 22, 2000 Antwerpen. Tel. (03) 232.69.54.
uit de hippietijd
De merkwaardigste lunchroom van Antwerpen is ongetwijfeld Lombardia, temple of love. Deze gezondheidswinkel met geïntegreerd, onafhankelijk vegetarisch eethuis, zet de klok terug tot in de hippietijd. Je kijkt je ogen uit: langs de muren staan gezondheidsproducten uitgestald en aan het plafond hangen alle kranten van de wereld. All you need is love, en op tafel verschijnt culinaire flower-power. Booze in space zijn verse sappen, zoals Dragqueen, geperst van wortel, selder en appel (179 fr.) of Maxi Mix, geperst van een mengeling van fruitsap en opgediend als pop art in een enorm kelkglas met aardbei en meloenschijf op de rand (225 fr.). Alain is de zoon van de kokende bazin. Hij zet de toon en loopt gillend van het lachen rond, terwijl hij met knappers van volle granen strooit en een torenhoog veggiebroodje Peace & Love inzet. Magic Mushroom en Ufo-Pitta zijn andere succesnummers uit Alains hallucinante repertoire.
Lombardia natuurwinkel en snackbar: Lombardenvest 78, 2000 Antwerpen. Tel. (03) 233.68.19.
koffie met een hap erbij
Illy World is een idee van de Belgische invoerder van Illy-koffie. Als de formule aanslaat, gaan er over de hele wereld Illy World’s open. Het koffiehuis is te vinden op het gelijkvloers van het gebouw waarin ook het Sint-Elizabeth ziekenhuis is ondergebracht. De koffiebar en -shop zijn te herkennen aan het aangenaam sober en rechtlijnig interieur in koffiekleuren. Omnipresent zijn koffieblikken en koffiemachines. Bezoekers kunnen kiezen tussen een plaatsje aan de toog of een plaatsje langs de muur aan een tafel onder een Artimede-designlamp. En voor mooie dagen is er een terrasje voor de deur. De spijskaart vermeldt verschillende ontbijtformules (220 fr.). Voor de kleine honger tijdens het lunchuur zijn er salades en ciabatta- en focacciabroodjes met inheems en exotisch beleg. Een grote honger wordt gedempt met een pastabereiding. Koffie komt hier op de eerste plaats, het eten op de tweede.
Illy Espresso World: Leopoldstraat 34, 2000 Antwerpen. Tel. (03) 226.75.54.
kunstzinnige salades
Voor een lunchsalade op gastronomisch niveau moet men naar Het Gebaar. Koffie- en theesalon staat er onder de naam, maar eigenlijk is Het Gebaar meer een degustatiesalon. Te midden van een decor in pasteltinten verschijnen wonderbaarlijk mooie en lekkere salades. Kunstenaar is Roger van Damme. Hij komt uit Sluis en is een jeugdvriend van Sergio Herman, de kok van het vermaarde restaurant Oud Sluis. Ze experimenteren samen en gaan samen op vakantie om steden culinair te verkennen. Roger is gemotiveerd en deed stages op de beste adressen, waaronder banketbakker Bellouet in Parijs en Huize van Wely in het Nederlandse Noordwijk. De spijskaart van Het Gebaar vermeldt zoete lekkernijen, koffie compleet met eigen gebak en lunchhapjes, zoals kunstzinnige salades afgewerkt met sierlijke waaiers van gedroogde groenten. Geliefd is Salade Het Gebaar, een verrassende combinatie van hartig en zoet, bestaande uit gemengde salade met stukjes gebakken katenspek, stukjes vers fruit en geroosterde pecannoten in een frisse frambozendressing (375 fr.). China Town is een Chinese salade met gelakt varkensvlees en kroepoek (495 fr.). In Het Gebaar komen mensen die tijd hebben om rustig van iets lekkers te genieten. Reserveren is aan te raden.
Het Gebaar: Schuttershofstraat 14, 2000 Antwerpen. Tel. (03) 232.37.10.
hartige broodjes
Erwin en Anita Linhart van De Gulden Bock zijn in Antwerpen al bekend uit de tijd dat het duo een chique traiteurswinkel had in de Kasteelpleinstraat. Nu zijn ze te vinden in het trappenhuis van het Lottogebouw, waar zij belegde Manoucher-broodjes verkopen. Dit brood is geïnspireerd op aloude Italiaanse tradities en wordt in Toronto gemaakt volgens het geheim recept van Manoucher Etminan. Deze Iranees was schilder en dichter aan het paleis van de sjah en vluchtte na de omwenteling naar Canada, waar hij hartige broodjes ging bakken. Erwin belegt Manoucher Persian Noon-brood of Focachio-knoflookbrood met zuiderse ingrediënten, zoals kaviaar van aubergine, schapenkaas of pancetta.
De Gulden Bock: traiteur, winkel, klein restaurant: Schuttershofstraat 11, 2000 Antwerpen. Tel. (03) 227.17.50.
snel en goed
Zoekt men kwaliteit, dan komt men vanzelf bij Del Rey. Banketbakker en chocoladebewerker Bernard Proot opende enkele jaren terug naast zijn heerlijke winkel vol gebak, chocolade en koekjes een Venetiaans aandoend degustatiesalon. Aanvankelijk was het de bedoeling om vooral dessertborden met een keuze aan zoetigheden te serveren. Om tijdens het lunchuur ook bezig te zijn, kwamen er ook hartige gerechten op de kaart en dat bleek een schot in de roos. Nu verdringen zich onder het middaguur vooral mensen uit de diamantsector, voor wie het eten snel moet gaan en goed moet zijn. Populaire en lichte maaltijdsalades zijn onder meer: slaatje met asperges en jakobsschelpdieren (590 fr.), slaatje met ganzenlever (600 fr.), slaatje met gerookte eendenborst (475 fr.) en slaatje met kipreepjes en tuinkruiden (495 fr.). Reserveren is wenselijk.
Del Rey: Appelmansstraat 5-9, 2018 Antwerpen. Tel. (03) 233.29.37.
GENT
verzorgd en vers
Op het voetpad voor de deur van het Brood-Huys staan enkele tafeltjes. Binnen in het fraaie hoekhuis is een bakkerij met ontbijtzaal, lunchroom en tearoom. De ruimtes zijn smaakvol gedecoreerd met behulp van oude meubeltjes. Aan het plafond hangt een luchter van Venetiaans glas met paleisallures. Op de houten toog wachten manden met brood en er is een kleine vitrine met quiches en taarten. Er klinkt rustige klassieke muziek en in de leeshoek is een ruime keuze aan kranten en tijdschriften beschikbaar. De spijskaart vermeldt overwegend broodjes en salades. Voorbeelden zijn: salade van rauwe geitenkaas en gerookte zalm (475 fr.), salade met feta, olijven en paprika (345 fr), ciabattabroodje met zalm (220 fr.) en ciabatta met mozzarella, tomaat en basilicum (200 fr). De lunchgerechten uit het Brood-Huys zijn verzorgd en bereid op basis van verse producten. Wil men een salade bij het ciabattabrood dan betaalt men 60 fr. extra en heeft men voor minder dan 300 fr. een gezonde maaltijd.
Het Brood-Huys: Jakobijnenstraat 12, 9000 Gent. Tel. en fax: (09) 225.77.65.
biologisch
De Brooderie is ondergebracht in een oud huis met trapgevel, dat ligt op een straathoek aan een sfeervol pleintje. Ook hier staan tafeltjes voor de deur. Binnen heerst een gewijd sfeertje: aan de houten tafels zitten gezondheidsfreaks die met aandacht kauwen. De mensen komen voor de vegetarische dagschotel (330 fr.), de hartige groententaart (250 fr.), landelijke boterhammen met kaas (110 fr.) of ham (120 fr.) en in huis, volgens oude recepten gemaakt gebak, waarvoor minder suiker is gebruikt en zeker geen additieven. De gebruikte grondstoffen zijn hoofdzakelijk van biologische kwaliteit. Ook de broden die men aan de toog verkoopt, zijn gebakken door biologische bakkers. De Brooderie heeft drie karaktervolle gastenkamers (van 1500 tot 2500 fr.).
De Brooderie: Jan Breydelstraat 8, 9000 Gent. Tel. (09) 225.06.21.
de sfeer van een strandhuis
Di-Vers is te vinden achter de Fnac en bestaat nog geen jaar. Eigenaar is Didier Smetryns. Hij kent het klappen van de zweep want zijn ouders baten het bekende restaurant Georges in de Gentse Donkersteeg uit. Met Di-Vers speelt Didier in op actuele behoeftes. Het interieur is licht en ontspannen van sfeer, en refereert aan een strandhuis op het zonnige Long Island. Er is een open keuken en als je wil zien wat daar allemaal gebeurt, neem je plaats aan de eettoog. Het kokkerellen in het zicht schept vertrouwen. Zoals de naam aangeeft, is in Di-Vers alles vers. Studenten, advocaten van het justitiepaleis, winkelpersoneel en bediendes uit de banken aan de Kouter nemen er plaats voor boterhammen, salades, pasta’s, een fruit- of groentensapje en, in de namiddag, een verzorgd kopje thee met een stuk in huis gebakken taart. De bescheiden aanpak charmeert.
Di-Vers: Ajuinlei 16, 9000 Gent. Tel. (09) 233.20.11.
de bakermat van de martino
Gent mag trots zijn op Snack-Express, de sandwichbar die de bakermat is van de wereldberoemde Martino. Snack-Express werd in ’54 geopend door Raymond Noë en Viviane Dupont. Toen al werden er aan de toog aan het venster broodjes belegd. Het huidige interieur is 29 jaar oud en is met de neonbuizen en lichtbakken met ouderwetse foto’s van pizza’s en omeletten een levend anachronisme. Snack-Express geniet een stevige reputatie. Artiesten komen er na de schouwburg, dametjes van plezier na hun werk. Nu zijn dochter Pascaline en zoon Didier zaakvoerders: zij ontvangt, hij doet de keuken. De kwaliteit is constant en evergreens zijn de door Didier gecreëerde cheese and eggburger en de door Pascaline uitgevonden snack-special met tonijnsalade in cocktailsaus, pili-pili, ei, rode paprika en ui. Ook pizza’s en lasagne zijn populair. Maar het beroemdst van al is de Martino, die vader Raymond uitvond toen twee Engelse toeristen binnenvielen en iets pikants vroegen. De basis is américain en daarop komt een pikant sausje met pili-pili, die Viviane indertijd zelf uit het toenmalige Kongo had meegenomen. Ook ansjovis, ui, tomaat en mosterd horen bij de Martino. De Engelsen waren zo verrukt dat zij om een tweede vroegen: de Martino was geboren. De naam leende Raymond van een bevriend boxer, die Martino heette en met wie hij naar Italië trok om het gelijknamige plaatsje te bezoeken. Omdat Martino een internationaal bekend broodje werd, veranderde de naam van de Gentse snackbar in Snack-Express Martino.
Snack-Express Martino: Vlaanderenstraat 125, 9000 Gent. Tel. (09) 225.01.04. Open van 19 tot 03 u.
BRUSSEL
klassiekers met klasse
Het mekka voor Brusselse sandwichliefhebbers is Au Suisse-Chez Togni: met rechts een Zwitserse delicatessenwinkel en links de vermaarde sandwichzaak. Chez Togni bestaat sinds 1873 en verandert maar heel langzaam. Het huidige interieur dateert uit 1930 en is opgebouwd uit marmer en spiegels. Langs de beide zijkanten van de winkel staat een lange toonbank, waarachter een cordon toffe diensters in witte werkjassen bezig is. Om de drukte de baas te blijven, moeten bezoekers tegenwoordig een nummertje trekken. De meeste mensen bestellen krokante sandwiches, hoewel er ook stokbrood, pain bagnat of op steen gebakken zuurdesembrood te koop is. De klassiekers onder het beleg zijn: garnaal met tomaat (de beste van Brussel), krab en américain. Andere evergreens zijn: Martino (gekruide américain), geperste kop en plattekaas met kruiden. Voor een supplement boter of saus betaalt men 5 fr.
Au Suisse-Chez Togni: Anspachlaan 73-75, 1000 Brussel. Tel. (02) 512.95.89.
bij ’the cook from Cork’
Good Food, by Mary Fehily staat vermeld boven het menu dat voor elke dag in de week een ruime keuze aan salades en een dagelijks veranderend warm gerecht afficheert. De Ierse Mary Fehily is een echte foodie, die in haar ongewone snackbar The Fresh Company verbazend lekkere en gevarieerde schotels serveert. Zij kwam als au pair meisje van Dunmanvay naar Brussel. Omdat koken haar leven is, schreef zij zich in aan de Ritz-kookschool in Parijs. Later begon the cook from Cork met een kleine catering business. Mary staat van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat tussen de pannen en besteedt veel tijd aan het uitproberen van nieuwe gerechten. Américain, kipsalade met curry of tonijnsalade zal je hier niet vinden. Mary Fehily haalt uit haar keukentje schalen met liefdevol bereide gerechten, zoals Provençaalse of Chinese groenten, Griekse salade met munt, bodems van artisjokken gevuld met ricotta, gerookte zalm en spinazie of meli-melo Eddie Van Maele met tomaten, mango, appel en courgette. Je kan het eten meenemen of ter plaatse oppeuzelen. Er is een trendy gedecoreerd eetzaaltje en er staan stoelen op de binnenkoer.
Snack- en sandwichbar, traiteur The Fresh Company: Lesbroussartstraat 120, 1050 Brussel. Tel. (02) 648.56.58. Open van 12 tot 15 u.
verfijnde fastfood
De kwieke Luigi Ciciriello is de man van het dure truffelrestaurant La Truffe Noire. Hij verbouwde de vroegere banketbakkerij Nihoul tot een fastfoodsalon van ongekende verfijning. De subtiele inrichting werd ontworpen door Marion Bernarts en Vincent Ourwex, en roestvrij staal, eik en natuursteen zijn de terugkomende materialen. Deze veredelde snackbar annex delicatessenwinkel viel onmiddellijk in de smaak en wordt tijdens de lunch druk bezocht. Deftige dames en elegant geklede zakenlieden voelen zich aangetrokken tot de verfijnde fastfoodformule, waarbij men kan binnenwippen voor een sandwich en een koffie of een glaasje met zorg geselecteerde wijn en een half uurtje later weer buiten staat. In L’Atelier de la Truffe Noire begint de dag met ontbijt. Mensen met stijl kiezen voor super big mat, waarbij een roereitje met truffel hoort (595 fr.). Voor de lunch is er een spijskaart met exquise kleine en grote hapjes. Er is in huis gebakken zesgranenbrood dat op tafel komt met een slaatje dat met olijfolie en truffeljus op smaak is gebracht. Het brood is onder meer belegd met ganzenlever (295 fr.) en kreeft (375 fr.). Onder het hoofdstuk ‘Kleine, Fijne Gastronomie’ treft men fijne salades, waarbij een hemelse truffelsalade, bestaande uit een mengeling van slasoorten met parmezaankaas en truffels (1195 fr.). Broodjes en salades zijn van onberispelijke kwaliteit.
L’Atelier de la Truffe Noire: Louizalaan 300, 1050 Brussel. Tel. (02) 640.54.55.
Pieter van Doveren / Foto’s Jan Caudron
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier