Een likje vocht
Dit seizoen telt opvallend veel nieuwe hydraterende producten. Ze geven comfort aan de huid, doen haar frisser ogen, beschermen tegen irritaties en veroudering en doen lijntjes schijnbaar verdwijnen.
Bovendien heeft iedereen er behoefte aan : jong en oud hebben te lijden van wind, kou en pollutie. Bij het ouder worden verminderen vocht- en sebumgehalte (vet), die allebei het huidtype bepalen. Een droog velletje heeft doorgaans een tekort aan beide, waardoor het ruw en trekkerig aanvoelt, gemakkelijk rood wordt en soms prikt. Maar ook een vette huid kan behoefte hebben aan hydratatie.
Vochtgebrek is afhankelijk van de hoeveelheid watervasthoudende stoffen ( natural moisturizing factors) in de hoornlaag en van de conditie van de huidbarrière. Die huidbarrière lijkt op een gemetste muur : als er gaten in zitten of er te weinig mortel (lipiden) is, verdampt het water uit de diepere lagen. Men gaat ervan uit dat die verdamping wordt uitgelokt door een droge, warme omgeving. Maar volgens Daniel Maes, vice-president R&D van Estée Lauder, gebeurt dat nog meer door een wisselende vochtigheidsgraad. Zijn team voerde een onderzoek uit in Arizona (met een droog en warm maar constant klimaat) en in New York en België (met een mild maar wisselvallig klimaat). Tot hun verwondering hadden de proefpersonen in Arizona een beter gehydrateerde huid. “De huid presteert het best in een constante omgeving, ongeacht of die nu droog of vochtig is”, beweert Maes. “Ze kan zich minder efficiënt aanpassen aan een schommelende vochtigheidsgraad.” Dus ontwikkelde hij een product dat een film legt : een mix van ingrediënten die vocht vasthouden en de huidbarrière herstellen en versterken, tot twaalf uur lang. “Gewone hydraterende crèmes geven een enkele vochtopstoot”, verdedigt Maes zijn jongste creatie. ” Hydra Complete creëert een biosfeer voor de huid en garandeert zo een constante vochtigheidsgraad.”
Ook Chanel testte het nieuwste paradepaardje Hydramax+ streng (de verbeterde versie van het vijf jaar oude Hydramax) en wel in de klimatologische windinstallatie Jules Verne in Nantes. Die wordt gebruikt om prototypes uit de bouwsector en de auto-industrie te onderwerpen aan extreme weersomstandigheden. Chanel stelde tien vrijwilligers tussen 26 en 65 jaar telkens 4,5 uur bloot aan de droge lucht van een vliegtuig en de bijtende koude van de hoge bergen. Ondanks de extreme omstandigheden bleek de hydratatie met vijftig procent te verbeteren als ze Hydramax+ gebruikten. Vooral de ingrediënten vlinderlavendel- en zeevenkelextracten beschikken over bijzondere kwaliteiten. De warmte, de droge grond en de zoute lucht van het Middellandse-Zeegebied maken van deze planten taaie overlevers die de lipidenproductie stimuleren en zo bijdragen tot een stevigere huidbarrière. n
Tekst Sofie Albrecht l Foto Diane Hendrikx
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier