EEN GOED BEWAARD GEHEIM
WIE WIL ER NU NIET GRAAG EENS LOGEREN IN EEN ECHT KASTEEL, OMRINGD DOOR EEUWENOUD ERFGOED ? HET KAN, OP NAUWELIJKS TIEN MINUTEN VAN LOUVAIN-LA-NEUVE EN EEN HALFUUR VAN BRUSSEL. WIJ SLIEPEN ER EN WAREN ONDER DE INDRUK.
“Château Pallandt ? Nee, sorry, nog nooit van gehoord”, antwoordt een voorbijganger die nochtans vlakbij woont. Uiteindelijk blijkt dat we twee kilometer verderop moeten zijn. Na een kort moment van twijfel op een onduidelijke weg, omgeven door bossen en weilanden, doemt het kasteel op. We komen terecht in een landschapspark, dat ligt ingebed in een bos van honderd hectare met karaktervolle bomen, weidse heuvels en weelderige azalea’s. De omschrijving ‘een oase van groen’ mag dan een cliché zijn, hier is ze op haar plaats.
In de vestibule van het hoofdgebouw, heropgericht in de negentiende eeuw, worden we verwelkomd door een majestueus houten beeld van een hert. Het zou een geschenk geweest zijn van Keizer Karel in hoogsteigen persoon, een voorvader van de familie Grand Forestier de Brabant. ‘Zou’, schrijven we wel, want al is het een mooi verhaal, de baron geeft meteen toe dat er geen enkele zekerheid is. Die heeft hij ook niet over het gerucht dat het origineel van het grote doek boven in de hal, een portret ten voeten uit van een verre neef, deel zou uitmaken van de privécollectie van de koningin van Engeland. En daar blijft het niet bij, want waar we ook kijken, zien we schilderijen, wandtapijten, houtwerk, Spaanse helmen, Afrikaanse speren en Japans porselein. De vele getuigen van een roemrijk verleden zijn vaak voorzien van het blazoen met de drie hamers of van de gegraveerde naam van de familie d’Hooghvorst. Van het zwaard van een generaal – gestolen en bij toeval tien jaar later teruggevonden – die lid was van het Voorlopig Bewind in 1830, tot de indrukwekkende patroonhuls van Dikke Bertha, een cadeau van Canadese officieren na de Grote Oorlog. Kortom : een schatkamer voor liefhebbers van de Belgische geschiedenis en andere nieuwsgierigen.
WEIDS UITZICHT
Het kasteel heeft diverse gastenkamers. Wij sliepen in de Ambassadeurskamer, een eerbetoon aan een voorouder die ooit een diplomatieke functie bekleedde in Zwitserland. In de erg ruime, smaakvol gedecoreerde kamer beschikken we over een uiterst elegante méridienne (een sofa in empirestijl). Er is ook een mooi en comfortabel bed. De moderne voorzieningen, zoals tv, koelkast en wifi, worden overtroefd door het weidse uitzicht dat de grote ramen bieden op twee kanten van de tuin, waar sportievelingen gebruik kunnen maken van een tennisveld en een klein maar discreet zwembad. De enige maaltijd die in het kasteel wordt aangeboden, is het ontbijt. Maar dat is wel stevig en rijkelijk voorzien van verse, lokale producten. De eigenaars hebben er overigens geen bezwaar tegen dat je samen met hen geniet van een aperitiefje of een fles wijn bij de open haard. Wij hadden best een hele nacht willen luisteren naar de familieanekdotes en herinneringen van de charmante kasteelbewoners.
Van ons verblijf in dit levende museum herinneren we ons vooral de onvervalste gezelligheid en de rustgevende natuur. We kregen zonder meer het gevoel te worden opgenomen in een groots en eeuwenoud verhaal, dankzij de uiterst vriendelijke, communicatieve kasteelheer en kasteelvrouwe. We zouden het nog kunnen hebben over de bescheiden prijs (90 à 130 euro), maar het belangrijkst van al waren misschien toch enkele doorslaggevende details. Zoals de heerlijk geurende azalea’s, die hier en daar schijnbaar achteloos waren neergezet. Het kasteel van Pallandt is zonder twijfel een van de best bewaarde geheimen van Waals-Brabant.
DE KAMERS, ALLEMAAL MET UITZICHT OP HET PARK, WORDEN VOOR 130, 115 EN 90 EURO VERHUURD, INCLUSIEF DE ONTBIJTEN.
KASTEEL PALLANDT, RUE BOIS DES CONINS 15, 1470 BOUSVAL-GENAPPE, 010 61 39 63 EN 0494 38 21 76, EDHOOGHVORST@SKYNET.BE, WWW.CHATEAU-DE-PALLANDT.BE
MICHEL VAEREWIJCK
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier