“Skandinaven kleden zich anders dan wij. Kwaliteit voorop, maar niet opgetut en stijf. Het praktische en sportieve primeert. ” Nicole Gios verdeelt de Deense sukseskollektie Bitte Kai Rand voor België. En opende in Antwerpen een pilootwinkel.

TRUI MOERKERKE

De reakties zijn altijd duidelijk : waaaw ! of mmmm, toch niet. Er is geen tussenweg. ” Voor Nicole Gios was het “waaaw” bij de kennismaking met de Deense dameskollektie Bitte Kai Rand. Het leek wel de kollektie waar ze op zat te wachten, kleren waar je je makkelijk en vrij in voelt. Ze verdeelt het merk voor België en achtte na twee jaar de tijd rijp voor een pilootwinkel in Antwerpen.

Mevrouw Gios grijpt voortdurend naar de zomercatalogus om uit te leggen waar het over gaat : eenvoudige stukken, in originele kleurenkombinaties en makkelijk te onderhouden (“Ja, alles kan in de machine. “). Er zijn soepele jurken, lange rokken met diepe splitten, komfortabele en wijde pulls, korte jasjes, leuke badpakken en een jeans- en accessoirelijn.

Bitte Kai Rand is het verhaal van ontwerpster Bitte Kai en haar echtgenoot Michael Rand, een ekonomist. Dertien jaar geleden begon Bitte met een winkeltje in Kopenhagen. Ze verkocht er wat ze voor zichzelf ontworpen had. En dan ging het snel : veel verkooppunten en enkele eigen winkels in Denemarken, de rest van Skandinavië en nu ook in Engeland, Ierland, Duitsland, Nederland en België. Bitte ontwerpt nog steeds voor zichzelf, maar nu in het groot (een kollektie bestaat uit meer dan 300 stukken), Michael runt de firma.

Bitte is een eigenzinnige vrouw. Je neemt haar ontwerpen, of je laat ze, ” aldus Nicole Gios. “Er zit humor in de kollektie en een sfeer van je m’en fou : daar voel ik me goed in en dat draag ik. Bitte past alles zelf en ze heeft geen ideaal figuur. Ze werkt op de doorsnee-vrouw en dat schijnt aan te slaan. “

Deze zomer ligt Bitte Kai Rand bij ons in een 10-tal winkels. Nicole Gios noemt het boetieks met een zelfbewust publiek, zeker geen fashion victims. “In Denemarken kan je de Bitte-madammen er zo uithalen. Het is een levensstijl. Skandinaven kleden zich anders dan wij : ze kiezen in de eerste plaats voor kwaliteit, maar zijn minder stijf en opgetut. Het sportieve en makkelijke primeert. Een rekbroek bijvoorbeeld en daar schiet je dan een wijde trui over. “

Veel basismodellen, onderling prima te kombineren, maar toch geen basiskollektie, vindt Nicole Gios. “Bitte brengt een ongeëvenaard kleurenpalet. Het zijn gedurfde kombinaties die de grijsheid van basics doorbreken. Haar ontwerpen zijn inderdaad simpel, met overal wat rek in de stof zodat iedereen ze kan dragen, maar van een vrolijke nonchalance. Vrouwelijk ook. “

De zomer ’95-kollektie baadt in warme specerijkleuren en verwassen tinten van geelgroen, lavendel, grijsbordeaux en groenblauw. Daarnaast is er een volledig witte lijn : hemden van batist, popeline en kaasdoek. Voor de warmste zomerdagen zijn er linnen jurken, zigeunerrokken en strakke wikkelrokken met rits, gedragen met pulletjes van zijdetricot.

De prijzen omschrijft Nicole Gios als “middel plus”. Boetiekprijzen, zeg maar, met de jasjes beneden de 10.000 frank, een regenmantel voor 12.000 frank.

Bitte Kai Rand, Grote Pieter Potstraat 38, 2000 Antwerpen. Tel. (03) 232.64.63.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content