Uitkijken als je in Groningen door de straten wandelt, want de fiets heerst hier en je hoort de rijwielen niet aankomen zoals auto’s. Het Amerikaanse tijdschrift Bicycle beschouwt Groningen zelfs als fietsstad nummer één in de wereld. Op de terrassen zit u in ieder geval veilig en daar zijn er nogal wat van. Van de Vismarkt loopt een ware terrassen-as over de Grote Markt naar het plein van de Poelestraat en langs de stadsgracht bij Tendiep. Er gaat geen droge dag voorbij of er heerst hier een gezellige drukte. Het hele stadscentrum is trouwens bezaaid met kroegen en eetgelegenheden.

De uitgangsbuurt in opkomst is momenteel die van het Gedempte Zuiderdiep, waar je de ene kroeg na de andere vindt tegenover de gloednieuwe Pathé Megabioscoop. Voor een stuk traditioneler stappen moet je dan weer in de Kleine en de Grote Kromme Elleboog zijn, de enige twee kromme straten van Groningen, midden in de universiteitsbuurt. Het grote aantal studenten in de stad heeft ongetwijfeld te maken met de talrijke ongedwongen eetcafés. Maar daarnaast kan je ook terecht in een aantal Grand Cafés en restaurants. Met de kinderen mag je zeker het Pannekoekschip niet missen, dat een heel assortiment aan pannenkoeken voorschotelt.

Leuke winkeltjes telt Groningen te over. Een speeldozenwinkel in de Oude Ebbingestraat, kruiden, thee en bijhorende keramiek in de Gelkingestraat, trommels en allerlei ander slagwerk in de Folkingestraat… Diezelfde Folkingestraat kreeg pas enkele jaren geleden een opknapbeurt omdat ze regelrecht naar het Groningermuseum en het station leidt. Wat niet wegneemt dat ze ter hoogte van de synagoge nog steeds de rosse buurt kruist. De Folkingestraat vormt met de Stoeldraaierstraat en de Oude Kijk in ’t Jatstraat in haar verlengde, een van de interessantste winkelbuurten. Op de hoek met de Vismarkt vind je bij Postema, het oudste snoepwinkeltje van Groningen, elke dag ambachtelijk bereide koek. Aanbevolen.

Vooral in het aanbod van woonaccessoires, binnenhuisinrichting, cadeauwinkels en dergelijke lijkt Groningen uit te munten. Reken daar nog het niet onaanzienlijk aantal antiekzaken en galeries bij, en je begrijpt dat je in deze stad ongeveer alles moet vinden om je woning aan te kleden. Buiten het stadscentrum, niet ver van het kantoorgebouw van de Gasunie, tref je het prestigieus opgevatte, 5000 m2 tellende design-complex Malpertuus aan. Dat bevat behalve een woonwinkel nog een galerie, brasserie, boekenzaak, een bureau interieurarchitectuur en een afdeling voor industriële en textiele vormgeving.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content