Op 6 en 7 maart, precies 178 jaar na haar ondergang in de Straat van Malakka, komt de kostbare lading van de Engelse driemaster Diana onder de hamer bij het veilinghuis Christie’s in Amsterdam. De Diana, die in 1817 verging, had onder meer elf ton kostbaar Chinees porselein uit het begin van de 19de eeuw aan boord. Acht ton bleef onbeschadigd. Bij Christie’s Brussel worden de volgende dagen topstukken uit die lading tentoongesteld.

Tien jaar terug was de Zuidafrikaanse Brit Dorian Ball (49), historicus van opleiding, als duiker betrokken bij de berging van het VOC-schip Geldermalsen, beter bekend als de Nanking. De veiling van de lading Chinees porselein van dit schip bracht bij Christie’s in ’86 bijna zevenhonderd miljoen frank op. Het Nanking-sprookje indachtig besloot Dorian Ball zijn eigen “gouden” scheepswrak te vinden. Na jarenlang speurwerk in talloze maritieme archieven vond hij de gedroomde uitdaging : in de ochtend van 5 maart 1817 liep de Engelse driemaster Diana op een rots in de Straat van Malakka, voor de kust van het huidige Maleisië. Het schip was op weg van het Chinese Kanton naar Madras in India. Aan boord bevond zich zijde, tee, wijn en specerijen, maar ook een kostbare lading Chinees porselein, bestemd voor de Anglo-Indische high society in Madras.

Het kostte 26 maanden voor het wrak met de meest geavanceerde computertechnieken kon worden opgespoord. Dorian Ball : “In die periode speurden we 28 vierkante zeemijl meter voor meter af en stootten we op wel elf andere, waardeloze wrakken. De lotto winnen vraagt minder tijd en moeite. ” Maar op 21 december 1993 dook Ball naar de bodem van de zeestraat en kwam naar boven met de eerste twee borden van de Diana Cargo. Hoewel het porselein bijna twee eeuwen op de zeebodem heeft gelegen, is het nog in uitstekende staat. Ball : “Dat komt vooral omdat de hele lading onder een flinke, beschermende laag modder kwam te zitten. Van de elf ton aan boord konden we acht ton, meer dan 24.000 stukken, onbeschadigd naar boven halen. “

De lading porselein uit de Diana Cargo dateert uit het grote “Zeiltijdperk”. Het porselein in meer dan tweehonderd variëteiten is afkomstig uit een aantal bakkerijen in Centraal- en Zuidoost-China, in het biezonder in de Fujian-provincie en China’s porseleinstad Jingdezhen in de Jianxi-provincie. Het gaat om echt gebruiksporselein van het populaire blauw-wit in de vorm van kommen, borden, schotels, bekers, kopjes, terrines, opengewerkte mandjes voor vruchten en noten en dies meer.

De opbrengst van de veiling komt voor het grootste deel aan Dorian Ball toe, die daarmee wel de geldschieters van zijn bergingsoperatie moet terugbetalen. Maar hij hoopt op een aardig winstje, en is overigens niet van plan om nog naar een tweede scheepswrak te gaan zoeken. “Misschien gaan mijn vrouw en ik wel ergens een crayfish-farm, een kwekerij voor rivierkreeftjes, opzetten. “

Christie’s Brussel toont een selektie van het porselein op 23, 24 en 25 februari, telkens van 10 tot 17 uur in haar kantoren aan de Brusselse Waterloolaan 33. Christie’s Amsterdam veilt het hele lot op maandag 6 en dinsdag 7 maart. Info : (02) 512.88.30.

Een schat aan Chinees porselein uit het zeilschip Diana : vergaan in 1817, te koop in 1995.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content