DE SCHONE SLAAPSTER
Onze huid veroudert sneller bij slaapgebrek. Een comfortabel bed, enkele aanpassingen aan onze levensstijl en een nieuwe generatie verzorgingsproducten helpen onze huid om ons tempo bij te houden.
Te korte nachten, onvoldoende lichaamsbeweging, vervuiling, te veel stress, junkfood, roken, zonnebrand : allemaal nefast voor onze gezondheid. Toch erkennen zeven op de tien vrouwen dat ze zich elke dag aan minstens een van die uitschuivers bezondigen.
Van die slechte gewoonten – verantwoordelijk voor het fenomeen dat wetenschappers ‘gedragshuidveroudering’ noemen – wordt er één heel specifiek met de vinger gewezen door een onderzoek dat de Vichylaboratoria verrichtten bij 9.700 vrouwen in zes landen : bij 77 procent van de vrouwen zou slaapgebrek de voornaamste oorzaak zijn van een vale teint. Dat resultaat wordt bevestigd door de recente studie van de researchafdeling van Chanel.
Korte nachten blijken verantwoordelijk voor een drastische ontregeling : de huid is minder goed gehydrateerd en heeft onvoldoende veerkracht, ze weerkaatst het licht minder goed, de huidkorrel is onregelmatig, de teint oogt dof en bleek, de huid boet aan glans in, de trekken zijn vermoeid.
“Vandaag gaat het leven zo snel dat ons geen moment rust wordt gegund. Daardoor raakt ons bioritme langzaam maar zeker ontregeld”, aldus Marie-Hélène Lair, communicatiedirectrice bij Chanel. “Beetje bij beetje verliest de huid elk besef van tijd.” Om het effect van die ‘sociale jetlag’ maximaal uit te vlakken, kiende Chanel een nieuw programma uit : drie specifieke producten (Le Jour, La Nuit en Le Weekend) lossen elkaar af en geven de huid precies wat die op dat moment nodig heeft.
Toen men bij het Amerikaanse Estée Lauder vond dat het cultserum Advanced Night Repair (ANR) aan een nieuwe formule toe was, besloot men meteen ook eens de relatie tussen korte nachten en huid te bestuderen. Een onafhankelijk team van het UH Case Medical Center (Cleveland) vergeleek de huid van twee groepen van dertig vrouwen in de leeftijdscategorie 30 tot 49 jaar : de helft van hen had minstens één maand minder dan vijf uur per nacht geslapen, de andere helft had een vast slaappatroon van meer dan zeven uur per nacht. Huidtests toonden aan dat de intrinsieke tekenen van veroudering (zoals rimpeltjes, onregelmatige pigmentatie, huidverslapping en een gebrek aan elasticiteit) dubbel zo ernstig waren bij de kortslaapsters.
Als reactie op een barrièreverstorende test die 75 uur eerder werd verricht, bleek de huid van de groep met onvoldoende nachtrust trouwens dertig procent meer water te hebben verloren dan de huid van wie wél genoeg had geslapen. Wat erop wijst dat een vermoeide huid minder goed recupereert. Ook zonnebrand laat op een vermoeide huid langer sporen na, wat doet vermoeden dat schade aan de huid minder goed geneest bij iemand die chronisch moe is.
De nieuwe versie van ANR stimuleert het natuurlijke zuiveringsproces van de huidcellen tijdens de nacht en wil de uitgeputte huid zo een weldadige opkikker geven. Dergelijke nieuwe producten mogen onze huid dan al helpen, onze levensstijl een beetje aanpassen kan zeer nuttig blijken om de gevolgen van gedragshuidveroudering maximaal te beperken. “Een comfortabel bed in een donker en rustig vertrek (zie ook p. 35) is van cruciaal belang voor een echte nachtrust”, klinkt het bij dokter Johan Verbraecken, longarts en medisch coördinator van het slaapcentrum aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Zorgeloos inslapen is volgens hem iets wat we moeten leren én onderhouden.
DOOR ISABELLE WILLOT
De tests latengeen twijfel :een vermoeidehuid recupereertminder goed
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier