Limburg is niet alleen dé fruitgaard van ons land. Je kunt er ook smullen van heel wat streekgerechten, zoals de Maaslandse bereiding van paling met kip, kersensoep uit Sint-Truiden, Maaseiker knapkoeken en uiteraard de vele vlaaien. Daarbij komen verkwikkende biertjes, zoals Pater uit Bocholt of Kriekenbier uit Opitter, een Hasseltse jenever of Heidebittlikeur. Pieter van Doveren zocht twaalf lekkere adressen uit.

Foto’s Michel Vaerewijck

Laagdrempelige stadsbrasserieSPEK VOOR IEDERS BEK

De Goei Goesting is een grote, moderne, goed ogende, grootstedelijke stadsbrasserie, waar jong en oud hun gading vinden. De zaak is de hele dag open, tot 22 uur ’s avonds. Je bent er welkom voor een koffie met huisbereide taart, en voor een kleine of grote maaltijd. De degustatiegerechten kennen veel succes. Het zijn gevarieerde bereidingen die in tapaformaat worden opgediend. De een neemt er twee, de ander drie of vier. Vanaf 18 uur komt de grote spijskaart op tafel en dan wordt er uitgebreider, à la carte gedineerd. Stuwende kracht is Dirk Hendrickx, die eerder met projecten als De Groene Hendrickx en De Kroon toonde dat hij weet wat er bij de mensen leeft. Ook in de Goei Goesting speelt hij in op actuele behoeftes. Na tien jaar is de zaak een begrip bij shoppers, zakenlieden en andere Hasselaars.

De Goei Goesting : Zuivelmarkt 18, 3500 Hasselt, 011 32 52 82, www.degoeigoesting.be. Alle dagen open van 9.30 tot 22 uur. Terras aan voor- en achterkant.

Mosseltempel ALLEEN IN HET SEIZOEN

Grootmoeder Stas begon in 1932 met een frituur aan de Tongerse Muntstraat. Bij H. Stas-Dejong worden uitsluitend Zeeuwse mosselen geserveerd, waardoor de zaak alleen in het mosselseizoen open is. In het weekend is het er aanschuiven, want reserveren kan niet. De mosselen zijn hier op hun best, omdat er al vier generaties wordt aangekocht bij dezelfde leverancier. Moeder Marie-Louise, bij de mosselliefhebbers gekend als Mia, heeft de mossels bijna een halve eeuw gekookt en opgeschud. Enkele jaren terug liet zij haar plaats aan dochter Annemarie. Ook zij kent het juiste moment om de mosselen met de juiste beweging om te scheppen. Om snel en zonder kwaliteitsverlies te kunnen werken, ontwierp en produceerde de firma Rubens speciaal voor H. Stas-Dejong een uniek mosselfornuis.

Frituur-restaurant H. Stas-Dejong : Grote Markt 29, 3700 Tongeren, 012 232498. Maandag en dinsdagmiddag gesloten.

Actuele gastronomie ALL-INFORMULE

Restaurant Figaro is een van de weinige vaste waarden in het woelige horecalandschap. Eigenaar en chef-kok Jacques Colemont is een vakman met meer dan een halve eeuw ervaring. Hij begon op zijn vijftiende als leerjongen in de Salons Georges in Leuven, had later een eigen baanfrituur maar schakelde over in een hogere versnelling door een gastronomisch restaurant te openen in een riante villa. Hij heeft het niveau gestaag weten op te krikken. Colemont is kind aan huis bij René Redzepi van Noma (nummer één van de wereld) en hij is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de keuken. De nieuwe technieken gebruikt hij vakkundig in zijn moderne bereidingen. Nieuw en succesvol is de all-informule waarbij je voor 75 euro geniet van een glas champagne, een driegangenmaaltijd en wijnen.

Restaurant Figaro : Mombeekdreef 38, 3500 Hasselt, 011 27 25 56, www.figaro.be. Maandag en woensdag gesloten. Feesten en seminaries mogelijk.

Gastronomie TEGEN BODEMPRIJS

Giovani Oosters ging na de koksschool aan de slag in topadressen, onder meer bij Roger Souvereyns en bij Peter Goossens. Bij het grote publiek werd hij bekend via het programma Expeditie Robinson en als tv-kok in 1000 Zonnen en Garnalen. Samen met echtgenote Annelies Santens verbouwde hij een hoeve uit 1890. Vous Lé Vous begon als kookschool met een B&B en vijf gastenkamers. De kookworkshop verhuisde ondertussen naar Hasselt (www.foodbuilding.be) en in de plaats kwam een familierestaurant dat geliefd is voor zijn aantrekkelijk geprijsde menuformules (er is geen spijskaart). Giovani gebruikt hoogtechnologische apparatuur maar behoudt het respect voor de intrinsieke waarden van streekbereidingen. Groenten en verse kruiden krijgen een ereplaats. Een fles wijn wordt aangerekend tegen aankoopprijs plus vijftien euro en dan zijn de duurdere flessen algauw een koopje !

Vous Lé Vous : Wimmertingenstraat 76,

3501 Hasselt (Wimmertingen), 011 748 185, www.vouslevous.be. Zondag en maandag, woensdag- en zaterdagmiddag gesloten.

INVENTIEF JONG TALENT

De bekende horecazaak De Barrier werd begin 2010 gekocht door megacateraar Bart Claes. Het ziet ernaar uit dat de tafelhouder (te) hoog heeft ingezet. Het riante complex herbergt feestzalen, gerieflijke hotelkamers en het restaurant Innesto, dat op zelfstandige basis wordt uitgebaat door Koen Verjans. Koen is niet de eerste de beste : hij was souschef in ’t Zilte in Mol, liep stage in Oud Sluis (Sluis) en De Librije (Zwolle) in Nederland en deed ervaring op in de keukens van Clos Saint-Denis (Kortessem) en Oosthoek (Knokke). In Innesto legt hij de lat hoog. Lekkerbekken beschouwen hem als een van de grootste jonge talenten in Vlaanderen. De spijskaart is beknopt. De chef maakt gebruik van eigentijdse technieken en speelt met contrasten. Zijn bereidingen zijn harmonieus van opbouw en zijn mooi, licht en verfrissend nieuw.

Innesto : Grote Baan 9, 3530 Houthalen, 011 525 525, www.innesto.be.

Zaterdagmiddag, zondag en maandag gesloten.

Trendy SPECTACULAIRE CONSTRUCTIE

Restaurant De Kristalijn maakt deel uit van de Résidence Stiemerheide, die ligt te midden van door bossen omzoomde golfterreinen in het natuurpark De Hoge Kempen. Om meer van het panorama en het lichtglooiende landschap te genieten en om hotel en restaurant enigszins te scheiden, werd er naast het hoofdgebouw een moderne, doosvormige constructie neergezet. Oude en nieuwe stijl contrasteren aangenaam. Het gebouw en de inrichting zijn, zeker voor Limburgse begrippen, spectaculair. Dat gaf chef-kok Koen Somers een nieuwe boost. Zijn bereidingen zijn mooi en licht, en zitten vol pure smaken. De prijzen van de gerechten à la carte tikken aan. Het visitekaartje vormt het marktmenu van drie gangen. De wijnkeuze is uitgebreid. Er is een hoofdstuk favoriete wijnen onder de 40 euro.

Restaurant De Kristalijn:

Résidence Stiemerheide,

Wiemesmeerstraat 105, 3600 Genk, 089 35 58 28, www.dekristalijn.be.

Zaterdagmiddag, zondag en maandag gesloten.

Vaste waarde MODERNE VERFIJNING

Het restaurant De Mijlpaal werd tien jaar terug geopend door Jan Menten en An Penxten, twee goed opgeleide mensen die vastbesloten waren om er iets van te maken. Het eethuis werd bij lekkerbekken die van moderne verfijning houden een vaste waarde. Het kwam op de plaats waar Jans ouders een bakkerij hadden, wat de ligging in de winkelstraat verklaart. De ruimtes werden gestript en in het achterhuis kwam de eetzaal. De inrichting werd recentelijk vernieuwd. Het nieuwe decor heeft klasse en is strak uitgevoerd in wit en zwart. Jan werd opgeleid in toprestaurants, zoals Scholteshof (Stevoort), Comme chez Soi (Brussel) en Côte d’Or (Saulieu). Voordat hij met zijn eigen zaak begon, was hij vijf jaar chef-kok bij de bekende Tongerse traiteur Carpe Diem. Jan volgt de gastronomische evolutie op de voet en wist zijn smakelijke gerechten permanent te actualiseren. Groenten spelen een steeds grotere rol.

Restaurant De Mijlpaal : Sint-Truiderstraat 25, 3700 Tongeren, 012 264 277,

www.demijlpaal.org. Dinsdag, woensdag en zaterdagmiddag gesloten.

Domein Bokrijk IN STIJL

Het gastronomisch restaurant ’t Poorthuys bevindt zich in een tweeëneenhalve eeuw oud gebouw aan de rotonde voor de ingang van het Domein Bokrijk. ’t Poorthuys verrast de bezoeker met een hedendaagse, uitgezuiverde inrichting. Het gas-tronomisch restaurant is een idee van Marc Buckinx, die in het openluchtmuseum Bokrijk vier seizoengebonden horeca-exploitaties en in het naburige Genk een traiteurzaak onder zijn vleugels heeft. De 29-jarige Jeff Beyens werd aangenomen als chef-kok. Hij deed ervaring op in Clos Saint-Denis (Kortessem), Vivendum (Dilsen-Stokkem) en werkte korte tijd in ’t Zilte (Mol). Zijn gerechten weten lekkerbekken te epateren. Maître-sommelier Jan Geboers ontvangt met stijl en vakmanschap. Er is een spijskaart met een tiental voor- en hoofdgerechten. Visitekaartje is het menu.

’t Poorthuys : Domein Bokrijk (ingang 2), Herkenrodeplein 2, 3600 Genk,

011 265 414, www.poorthuys.be.

Zaterdagmiddag, zondag en maandag gesloten.

NieuwkomerAMBITIEUS

Na vijftien jaar in de staalbusiness te hebben gewerkt, besloot Danny Vanderhoven om van beroep te veranderen. Hij hield van koken en is in restaurant Vivendum (Dilsen-Stokkem) onder aan de ladder begonnen. Na een jaar vond de ambi-tieuze leerling-kok de kookstijl te braaf. Hij wilde meer en is naar Luc Bellings gegaan. Daar vertrok hij na tweeënhalf jaar kokkerellen als souschef, om chef te worden in La Source, het restaurant van Hostellerie La Butte aux Bois in Lanaken. Toen vond Danny de tijd rijp om op eigen benen te gaan staan. Aan de hoofdweg in Rekem-Lanaken vond hij een geschikte villa, die hij verbouwde tot verfijnd restaurant. De deur opende op 1 september 2011 en de start was veelbelovend. Danny mikt hoog. Of hij een plaatsje bij de top zal bereiken, zal de toekomst uitwijzen. Aan ambitie mankeert het hem niet.

Restaurant Danny Vanderhoven :

Steenweg 280, 3621 Rekem-Lanaken, 089 240526, www.vanderhoven-danny.be. Gesloten maandag, dinsdagmiddag en

zaterdagmiddag.

Lekkere winkels TAARTJES DEGUSTEREN

Is het tijd voor een geurige koffie en lekker gebak, dan is banketbakkerij en degustatiesalon Cools in Hasselt een vertrouwd adres. De patisserie, chocolaterie en confiserie bestaat sinds 1856. Dertien jaar terug namen Frederick Robben en Stijn Vanrutten de zaak over. Zij hebben het repertoire zoetigheden uitgebreid. Cools is bekend voor de ruime keuze aan gebak (in het weekend tot 65 verschillende taartjes), zoals fruittaarten, chocoladetaart, sabayonsoes, soleilgebak en chocoladesabayon. Ook de egeltjes van zanddeeg met mokkacrème en biscuit, marsepein, koekjes en Hasseltse speculaas zijn populair.

Cools, banketbakker en chocoladebewerker : Kapelstraat 27, 3500 Hasselt,

011 22 39 31, www.cooolshasselt.be.

Van 8 tot 17.45 u. Zondag gesloten.

VOOR VLEESLIEFHEBBERS

In de beenhouwerij Paul Beckers tikt het klokje zoals vroeger, vakmensen werken hier nog op de oude manier. De slager is voor het krieken van de dag al bedrijvig in zijn werkplaats. Hij bereidt smakelijke terrines, pasteien, hoofdkaas, allerlei worsten en kippensla. De beenhouwer trekt zelf naar het slachthuis voor enkele emmers vers bloed, waarmee hij zijn vermaarde pensen maakt. Zijn gebakken spek is een delicatesse, net zoals de meeste andere vleesbereidingen die hier overdag in de winkel liggen. Voor carnivoren is dit een gouden adresje.

Beenhouwerij Paul Beckers : Hamelstraat 37, 3800 Sint-Truiden, 011 683203. Zondag en maandag gesloten.

FIJNKOST VANAF HET ONTBIJT

In een hoekhuis aan de markt van Tongeren bevindt zich de delicatessenwinkel met degustatiesalon, lunch- en tearoom van Veronique Denis. Zij was in Clos Saint-Denis, het sterrenrestaurant van haar ouders, verantwoordelijk voor de nagerechten. In haar eigen zaak begint de dag met een ontbijt. Bij het deluxe-ontbijt komen onder meer beenhesp, scharrelei en champagne of cava. Tijdens de lunch serveert zij tapas, focaccia met parmaham, terrine van ganzenlever, quiche, tortellini en tagliatelle. Voor in de namiddag zijn er haar sterrendesserts, zoals parfait glacé, citroentaart, warme appelstrudel en délice van fondantchocolade. De meeste bereidingen, maar ook zelfgemaakte peperkoek en speculaas of door vader bereide terrine van ganzenlever, zijn te koop in de traiteurwinkel, waar je ook welkom bent voor een lekker kopje koffie. Je kunt hoog of laag zitten aan de toog of aan een tafeltje.

Le Comptoir de Véronique Denis : Maastrichterstraat 2 (Grote Markt), 3700 Tongeren, 012 262660, www.lecomptoir-tongeren.be. Van 8 tot 18 u. Woensdag gesloten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content