DE REISTRENDS VAN HET JAAR

Banff, Canada's oudste nationaal park, in de Rocky Mountains. © FRANCKREPORTER / GETTY IMAGES

Een ticket naar de maan, diervriendelijke uitstapjes, aantrekkelijke hostels, de opmars van ’travel bots’. De reistrends voor 2017 vallen niet op één hand te tellen. Knack Weekend zet de opmerkelijkste tendensen op een rij.

TE ONTDEKKEN BESTEMMINGEN

Trendsetters in de reiswereld als Lonely Planet, Condé Nast en National Geographic komen elk jaar op de proppen met een lijstje ’te ontdekken bestemmingen’. Vaak komen die lijstjes nauwelijks overeen, maar voor 2017 lijkt iedereen het eens te zijn over Finland, Canada, Seoel en Moskou. Finland viert in 2017 honderd jaar onafhankelijkheid en doet dat met de opening van zijn veertigste nationaal park. Het land is bovendien een toevluchtsoord voor stiltezoekers, ook een reistrend dit jaar. Canada mag 150 kaarsjes uitblazen en schaft voor de gelegenheid de entreeprijzen voor zijn nationale parken af. Bovendien komt de pover presterende Canadese dollar goed uit voor Europese toeristen. De tip van Condé Nast Traveler : Grasslands National Park in Saskatchewan. Die van National Geographic : Banff National Park. In Seoel, de hoofdstad van Zuid-Korea, gaat eind 2017 een ‘Aziatische Highline’ open. Een oud stuk snelweg van bijna een kilometer lang en zeventien meter hoog wordt beplant met bomen, struiken en planten om een arboretum met lokale flora te creëren. Met een nieuwe luchthaven, een nieuwe metrolijn en de opening van het vernieuwde Polytechnic Museum and Educational Centre later dit jaar verdient ook Moskou een plek in de top 10 van zowel Lonely Planet als National Geographic. Dichter bij huis moet 2017 het jaar worden van Bordeaux, Pistoia (Toscane), het Zwitserse kanton Uri, Malta, Hamburg (met de zeer recente opening van de concertzaal Elbphilharmonie) en de Dinarische Alpen in de westerse Balkanlanden.

HET JAAR VAN DE DIEREN

De tijd dat je nog ongegeneerd leeuwenwelpjes kon knuffelen, met dolfijnen kon zwemmen en op olifanten kon rondrijden, is voorbij. TripAdvisor, de grootste reizenwebsite ter wereld, biedt sinds oktober van vorig jaar geen tickets meer aan voor attracties waarbij dieren aangeraakt kunnen worden en lanceert dit jaar een educatief portaal dat toeristen wil informeren over de manier waarop de dieren leven en behandeld worden. Eerder zette TUI – toen nog Jetair – een stap in de goede richting door als eerste Belgische reisorganisatie olifantenshows en -ritten te bannen. “Duizenden toeristen maken jaar in, jaar uit een ritje op een olifant en zijn zich daarbij van geen kwaad bewust”, zegt Ruud Tombrock, Directeur Europa van World Animal Protection. “Ze weten vaak niet dat van jonge olifanten de wilskracht wordt gebroken, zodat het wilde dier voor zijn leven getraumatiseerd is en zo nooit meer vergeet dat de mens de baas is.” Ondertussen raakte ook bekend dat de dierentuin van Barcelona de deuren van zijn veelbesproken dolfinarium definitief sluit. Ondanks fel protest van lokale activisten – en volledig tegen de trend van meer respect voor wilde dieren in – opende Rancho Texas op Lanzarote eind 2016 wel nog een nieuw dolfinarium.

Tekst Sebastiaan Bedaux

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content