In de nieuwe gids komen ruim 800 restaurants aan bod en naar goede gewoonte worden getalenteerde koks gelauwerd. Het naslagwerk verschijnt om de twee jaar en is een betrouwbare weergave van wat er leeft in de horeca.

De Knack Restaurantgids bestaat sinds 1993 en behoorde vanaf de eerste uitgave tot de best verkopende restaurantgidsen. Daar is tot op vandaag geen verandering in gekomen. Ook voor deze editie, 2013- 2014, vormden de culinaire journalisten Pieter van Doveren en Jan Van Hemeledonck, die helaas net voor verschijning overleed, opnieuw een team. De nieuwe uitgave omvat een selectie van meer dan achthonderd eethuizen, alfabetisch geklasseerd per postnummer en voorzien van objectieve informatie en ongebonden, redactionele commentaar. De meest typerende eethuizen zijn ook ondergebracht in handige categorieën, zoals Beste Koop, Jong Talent, Streekkeuken, Inventief, Business, enz.

Aan de beste koks en hun keukens werden één tot vijf ‘gardes’ toegekend. Zeven getalenteerde topkoks kregen een ‘gouden garde’, als grootste onderscheiding.

Het horecalandschap is constant onderhevig aan veranderingen, die inspelen op nieuwe situaties en nieuwe behoeften. Na het moleculaire gegoochel en de grote verwarring, waarbij niemand nog wist wat er op het bord lag, is het rijk vandaag aan een nieuwe lichting koks. Zij promoten de keuken van de waarheid : doorzichtig en zuiver. Eten mag weer ogen en smaken naar wat het is. Klassieke regels en beproefde combinaties komen in geactualiseerde versie bovendrijven. Jonge koks houden alles zo eenvoudig mogelijk, via eenheidsprijzen, een beperkte spijskaart en pure kookkunst. De kok van vandaag benadert het product met respect voor intrinsieke waarden : hij bereidt de vis aan de graat, houdt het vlees aan het bot, braadt het gevogelte aan het karkas en bereidt de groenten in hun geheel in eigen jus. De tijd van het gepriegel met puntjes, stipjes en strepen en van onbetaalbare luxeproducten ligt achter ons.

Ook in de nieuwe gids wordt ingespeeld op nieuwe behoeften. De auteurs beseffen dat iedereen zijn gading moet kunnen vinden. Zij namen diverse eetstijlen op, waarbij de voorkeurshuizen duidelijk naar voren werden gebracht. Naast gastronomische restaurants komen bistro’s, brasseries en de beste exotische eethuizen aan bod.

– Knack Restaurantgids Vlaanderen-Brussel & Beste Adressen in Wallonië. Uitg. Roularta Books. 22,95 euro. Te koop in de boekhandel en via www.mediaclub.be.

– De gids is ook verkrijgbaar in een luxebox met een fles champagne Piper Heidsieck. Exclusief bij Standaard Boekhandel voor 49,95 euro. Met de voordeelbon bij Knack van 28 november betaalt u 39,95 euro voor de box, 14, 95 euro voor de gids.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content