CHATEAU SIMPLE
EENVOUDIGE WIJNEN DIE GEEN PIJN DOEN IN DE PORTEMONNEE. DAAR WILLEN WE HET OVER HEBBEN IN DEZE RUBRIEK. CHATEAU SIMPLE (369), WIJN VOOR BEGINNERS, DIE OOK DE KENNERS WEL BEVALT.
Bordeaux is de grootste appellationwijngaard van Frankrijk. Het gebied bestrijkt 120.000 hectare en telt meer dan zestig verschillende appellations, waarvan ruim dertig in de rode wijn. Verder zijn er 11.000 chateaus, met nog eens 500 merknamen erbij. De ‘eenzame drinker te velde’ staat dus voor een aanbod van haast 16.000 verschillende wijnen, samen jaarlijks meer dan 650 miljoen flessen. Van deze wijnzee is nauwelijks één procent geklasseerd. Maar de crus classés vertegenwoordigen samen wel meer dan dertig procent van de totale omzet die bordeauxwijn jaarlijks genereert. Er moet in Bordeaux dus ook heel veel spotgoedkope wijn zijn. En dat is ook zo.
De populariteit van bordeauxwijn in België berust deels op het feit dat er genoeg van is. Een weliswaar noodzakelijke, maar zeker geen voldoende voorwaarde. De bijval op onze markt van bordeaux in het algemeen is veeleer te zoeken in zijn geschiktheid aan tafel. Het succes van de crus classés daarentegen, is heel vaak speculatief en heeft met verbruik niets meer te maken. Anders dan in Duitsland of Luxemburg wordt wijn bij ons minder als terraswijn op café geconsumeerd, maar eerder aan tafel, zoals trouwens ook in Italië en Frankrijk. Wijn heeft bij ons tegelijk een dagdagelijks en een feestelijk aureool, hij moet immers worden ingevoerd, komt van over de grenzen. Dat vraagt selectie en brengt kosten mee.
Waarom past bordeauxwijn zo goed aan onze tafel ? Ten eerste omdat hij ‘beschaafd bitter’ is. Daarmee bedoelen we dat de bitterheid gefatsoeneerd is, onder meer door de lagering op hout. (In de natuur is bitter een signaal voor dodelijk gif, maar in kleine dosissen werkt het net stimulerend : de mysterieuze aantrekkelijkheid van gevaar !) Ten tweede omdat bordeauxwijn gevarieerd is van samenstelling en zelfs van origine. De rechteroever van de Gironde, met zijn klei-kalkbodems, is vooral geschikt voor merlot. Dat brengt in het glas souplesse en sappigheid, wijnen die passen bij ‘brave’ gerechten van het type ‘gebraden kip’. De linkeroever met zijn kiezel-zandruggen ( graves) is eerder geschikt voor cabernet sauvignon. Dat brengt in het glas structuur en gestrengheid, aangewezen bij bereidingen met rood vlees. Daarom is er voor elk gerecht een passende wijn uit Bordeaux. Bovendien kan deze wijn verouderen en een complexiteit ontwikkelen die dan weer de grote klassieke stoofpotten in het vizier brengt.
DOOR HERWIG VAN HOVE
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier