Château Mansenoble 1999
Château Mansenoble is het meest gelauwerde en bejubelde château uit de Corbières en wellicht uit de hele Midi. Troetelwijn ( Héro du millésime, 1998) van La Revue des Vins de France, voorkeurswijn van Le Guide Hachette, door Bob Parker de hemel in geprezen ( Parker’s great wine producers), gouden medailles in de Concours Agricole de Paris, in de Silènes, in de Vinalies en in de wereldselectie in Montreal. Kortom, Mansenoble wordt incontournable. Daardoor steeg de verkoop ex château spectaculair, vooral aan Franse en Vlaamse bezoekers. Die handel omvat haast een derde van de oogst, de rest gaat naar Amerika, Japan en Duitsland en nog wat naar thuisland België. Want de succesvolle eigenaar van Mansenoble is de Vlaamse familie Jansegers-De Witte, die nauwelijks 7 jaar geleden naar Moux trok om er een nieuw (wijn)leven te beginnen. Het miraculeus suave oogstjaar 1988 is praktisch onvindbaar geworden, nu staat 1999 op de proeftafel.
November 1999 werd in de streek gekenmerkt door catastrofale overstromingen. Guido Jansegers: “Meer dan 40.000 kubieke meter grond schoof van de hellingen van de Alaric en sleurde alles mee: een inox kuip van 300 hectoliter werd 40 km meegespoeld, auto’s dobberden als dinky toys op de smurrie. Op Mansenoble bleef de schade nog beperkt.”
Daarbovenop kwam op de rijpe oogst van 1999 een hevige aanval van druivenworm ( ver de la grappe, cochylis). In het vlinderstadium worden tot 100 eitjes op een druiventros gelegd, de uitkomende larven vreten zich daarna de druiven binnen. De vruchten zijn dan open en bij vochtige zuiderwind treedt al na enkele dagen veralgemeend rot op: een verloren oogst. Bij droge noordenwind, kenmerkend voor de Alaric-regio, verliezen de druiven vlug vocht en veranderen in geconcentreerde rozijnen. Zuurheid en potentiële alcohol stijgen dan tot onvermoede hoogten en het werk in de gistingskelders wordt moeilijk. Maar met de gepaste vakkundigheid komen er grote wijnen van. Op Mansenoble mag men spreken als een zeer goed geslaagd 1999.
Op het domein worden courant vier wijnen gemaakt: een Vin de Pays des Coteaux de Miramont, met een gestileerde neus op het etiket, een soortgelijke Vin de Pays van het merlot-cabernet-type, de appellationwijn Corbières Montagne d’Alaric en een selectie van die appellationwijn, de Réserve du Château die veel rijpe mourvèdre bevat en houtgelagerd wordt. Al die wijnen zijn in het jaar 1999 gekenmerkt door mooie kleurenconcentraties, wat wijst op volledige rijpheid.
De Vin de Pays, met de neus op het etiket, heeft een kleine vegetale toets aan de neus, maar toont ook mooi diep fruit na walsen. Hij is nu nog iets te zuur, maar die zuurheid kan verzachten: een uitstekende Vin de Pays (25 Ffr., ex château).
De Vin de Pays Merlot-Cabernet heeft zelfs wat kleurspanning van rijp en houtlagering en breed golvend merlotfruit aan de neus. De smaak is rijp en vlezig gevuld en met goede structuur. Een ernstige wijn die veel bordeauxwijnen het nakijken zou geven (30 Ffr.).
De AOC Corbières Montagne d’Alaric heeft een kleur die naar inkt neigt, maar ook een nuance van zachtrijp. De neus zet breed golvend aan met grote eenheid en finesse na het opschudden. De smaak-attack is overdonderend aangenaam en gaat over in een wat streng middengebied. Wijn die kan liggen en verfijnen (38 Ffr.)
De Réserve du Château is praktisch inktkleurig met een ongenadige versheid, geen spoor van evolutie. De neus is doortimmerd met goed hout en de smaak is fijn, streng en rijp. Grote wijn. Komt deze maand op de markt (65 Ffr.).
Invoer: Madas, Hoboken, 03-830 50 07, alles laat vermoeden dat de prijzen door de grote vraag zullen stijgen.
Herwig Van Hove
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier