Caiphirina’s voor de vrede

E duardo Chueke (37) begrijpt het allemaal niet zo goed. Wat drijft al die jonge, hippe, en vooral luidruchtige mensen naar zijn café annex restaurant, l’Area ? Het zal wel zijn Braziliaans charisma zijn, gecombineerd met de kookkunst van zijn vrouw Lydie. En zijn befaamde caiphirina-cocktails natuurlijk.

Eduard is van Libanese afkomst maar heeft vijftien jaar lang in Rio gewoond. Een unieke combinatie. Daarom kan je in zijn restaurant zowel bolinhos de quejio (kaasballetjes) als slata bi jibneh (sla, komkommer, tijm en geitekaas) eten en staat de moquecca de peixe op het menu naast de grillades Beyrouth. Hij zit al vijftien jaar in het vak, deze bar heeft hij nu zo’n zes jaar en hij is er trots op dat hij de cocktail weer modieus heeft gemaakt. Hij kreeg een artikel in Time Out, eentje in The Herald Tribune en van toen af is het niet meer gestopt. Van bij het begin heeft hij caiphirina’s geserveerd omdat er niks vergelijkbaars is. Zijn batida’s, op basis van passievrucht of kokos, doen het veel minder goed. Bij de caiphirina’s zit de sfeer er na één glas al meteen in. Klanten komen binnen als zuurpruimen en dansen na drie glazen de bossa nova op de tafels. Tja, want caiphirina’s zijn wel verraderlijk natuurlijk. Loopt binnen als limonade. En dan boem ! Zelf drinkt hij ze uitsluitend op oudejaarsavond, dat is een van zijn principes. Doorheen het jaar houdt hij het bij whisky en arrak, dat is minder gevaarlijk. Die caiphirina’s, het is verbazend wat een combinatie van limoenen, Braziliaanse suiker, rum, eau de vie en ijs met een mens kunnen doen.

Eerst reageerden de Parijzenaars een tikje raar op de cocktail. Wat zit daar in ? Is het wel lekker ? Maar ze waren er snel voor gewonnen. Nu verkoopt hij meer cocktails dan pintjes. Verbazend genoeg zijn het vooral de vrouwen die drinken. En vaak trakteren ze de mannen. Hij ziet het niet graag gebeuren, hij vindt het een beetje triest. In Brazilië zou het niet waar zijn. Waar is de galanterie gebleven ? Maar de Parisiens schijnen het wel leuk te vinden.

Zijn publiek is internationaal van inslag. Hij vat ze samen onder de noemer : reizigers, liefhebbers van Brazilië, de Verenigde Staten en Frankrijk, en omschrijft dat enigmatisch als het Helena Rubinstein-effect. De cocktailrenaissance plaatst hij in het steeds multicultureler worden van de wereld. Waar ook ter wereld word je geconfronteerd met verschillende soorten muziek, eten en drankjes. En dat is goed, want alleen op die manier gaan we elkaar een beetje beter begrijpen. Vredesconferenties, toponderhandelingen ; ze moeten gewoon de nationale dranken uitwisselen en het zal snel geregeld zijn.

Misschien hebben hij en zijn caiphirina’s wel meer gedaan voor de uitstraling van Brazilië dan een leger diplomaten. In het begin merkte hij dat men in Frankrijk een verkeerde indruk van de Brazilianen had. Men veronderstelde dat ze lui waren. Niets is minder waar. De Brazilianen zijn net een heel moedig volk dat zich in slechte economische omstandigheden toch nog goed weet te redden. Ze zijn open, extrovert en warm vriendelijk. Die sfeer miste hij in het begin een beetje. In Parijs zijn de menselijke relaties een stuk koeler en moeilijker. Hij prijst zichzelf gelukkig dat hij een bar heeft, op die manier kan hij mensen ontvangen, een beetje als bij hem thuis en hij heeft hier vanachter zijn toog al vrienden gemaakt. Niet veel, maar enkele hele goede, da’s veel beter. Het nadeel is dat hij en zijn vrouw, beiden zachtaardige mensen, soms te maken krijgen met slecht opgevoede en brute mensen. Hoe hij die moet behandelen, zal hij nooit leren.

Tot twee, drie jaar geleden kreeg hij nog stevige aanvallen van heimwee in dit koude land. Dat is nu wel zo’n beetje over. Elk jaar een lange vakantie in het thuisland, een caiphirina met de zon in het glas, en dan kunnen ze er weer tegen. Bovendien heeft hij in zijn bar elke week optredens van Braziliaanse groepen. Al heeft hij op andere dagen een deejay die net zo goed Barry Mannilow als Joa Gilberto draait. Als de mensen zich maar amuseren.

l’Area, rue des Tournelles 10, Parijs.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content