BORDEAUX UIT DE REKKEN

We maakten de omgekeerde reis :van de ‘kleine’ bordeaux 2008 uit het warenhuisrek zochten we de producent op. Een leerrijke trip : goede wijn wijst steevast op hard werk in de wijngaard en op een rijpe, vaak late oogst.

Château Hanteillan

Hanteillan wordt al in de archieven vermeld bij het begin van de twaalfde eeuw. De huidige eigenaar, de familie Blasco, kocht het in 1972. Nu is het kasteel in handen van Cathérine Blasco. Het domein omvat een wijngaard van 80 ha (50 % merlot, 45 % cabernet, 5 % petit verdot) in Cissac, een stadje tussen Pauillac en Saint-Estèphe, maar wel zeven kilometer landinwaarts, weg van de Gironde. De wijn krijgt flink wat kleur door inweking vóór de gisting en wordt voor een derde op nieuwe eiken vaten gelagerd.

De 2008 is verrassend goed. Heel mooi geconcentreerde, sombere kleur met een statige neus, goed door hout gedragen. De smaak is met fruit gevuld, zijdeachtig zacht in het middengebied en met frisse geknoopte lengte.

Cathérine Blasco : “We hebben kosten noch moeite gespaard tijdens de oogst 2008. We plukten enkel rijpe druiven, perceel per perceel en hebben dus geen last van groene tannines. We ontbladerden thermisch met een turbine – die blaast warme lucht waardoor de bladeren aan één zijde van de wijnstok verschrompelen. Vanaf 1997 hebben we geen overdreven rendementen meer, want we hebben gras gezaaid tussen de wijnstokken. De 2008 werd met zachtheid gemaakt, onder meer door de gistingskoek om te roeren met stikstofdruk.”

Cathérine Blasco neemt geen blad voor de mond : “Het grootste kwaad voor de wijnwereld is de horeca, die verkoopt kleine wijn-tjes vijfmaal te duur. In het begin werkte ik met vertegenwoordigers die mijn wijn in de restaurants moesten plaatsen : de helft van mijn tijd ging verloren met het jagen achter mijn centen. Maar het wordt nog erger : de grote restaurants vinden het een eer om op hun kaart te staan en doen ervoor betalen…” Invoer : Aldi

Château Lary

Het veelvuldig gelauwerde château Lary (AOC Bordeaux) omvat een wijngaard van 70 ha, waarvan 10 ha witte Entre-deux-Mers, gelegen in Fossés-et-Baleyssac op vijf kilometer van La Réole, in volle ’tweestromenland’, met een bodem van zand, klei en kalk.

De rode wijn van het kasteel wordt gemaakt van 30 % cabernet sauvignon en 70 % merlot, zonder houtlagering. De familie Forcato, van Italiaanse origine, kwam in 1950 op château Lary, nu is het domein in handen van Patrick en Serge, broers van de tweede generatie. Hun 2008 is volkomen in het fruit, zuiver in de neus en soepel in de mond : aangename, eenvoudige wijn. Hoe was dat mogelijk in het moeilijke jaar 2008 ?

Patrick Forcato : “We hebben de extractie gemilderd en we waren bij de laatsten om de cabernet te oogsten : op 28 oktober. Vooraf hadden we het rendement omlaag gehaald door groen te oogsten en door het aantal ogen op de vruchttakken te beperken. Bovendien hebben we ontbladerd op de schaduwzijde. Uiteindelijk haalden we een hectarerendement van amper 31 hl, in plaats van 60 hl. Bij ons geen houtlagering, omdat de ondervinding leert dat onze wijn het hout niet goed verdraagt. Wel doen we nu wat tests met schaafkrullen.”

Invoer : Delhaize

Château Lassus

Château Lassus is een Cru Bourgeois in de appellation Médoc, een wijngaard van 25 ha met leemachtige kiezelgronden aan de boorden van de Gironde. Het kasteel is al vaak geprezen in de grote wijngidsen, zoals Hachette en Gault-Millau.

De familie Chaumont is eigenaar sinds 1967, maar de reputatie gaat terug tot de jaren dertig toen het domein tot Cru Bourgeois werd geklasseerd. Het druivenbestand bestaat uit 55 % merlot en 45 % cabernet sauvignon en de wijn wordt op barriques gelagerd.

Uit het vat proeven we de indrukwekkende 2008 met zijn intense kleurconcentratie, een statig rijpe neus en een smaak waarin structuurtannines en fruit mooi geknoopt samenblijven over de hele smaaksequens in de mond. Ook met grote lengte.

Patrick Chaumont : “In de Médoc hebben we in 2008 minder last gehad van overdreven tannines dan elders. Op sommige percelen, die gewoonlijk een te hoog rendement opleveren, hebben we de tweede scheuten op de vruchttakken verwijderd. Gemiddeld komen we uit op een rendement van 45 hl per ha. De nazomer heeft het millésime gered. We hebben ook ontbladerd om lucht te geven en om de tannines te doen rijpen. In deze streek zijn we de enigen die gras hebben ingezaaid tussen de wijnstokken. Dat drukt, zeker de eerste vijf jaar, het rendement en zorgt dan voor diepe beworteling. De merlot haalden we binnen vanaf 5 oktober en de cabernet vanaf 20 oktober. Op niveau van de vinificatie zijn we met de extractie voorzichtig te werk gegaan onder meer door slechts om te roeren tot halfweg de gisting : tot dan komen kleur en zachte tannines over. We lageren twaalf tot veertien maanden op eiken vaten van één jaar oud, die we betrekken vanuit het Haut-Médockasteel Sociando-Mallet.”

Invoer : Makro

Château Puy Garance

Château Puy Garance is een klein domein (7 ha) met 80 % merlot en 20 % cabernet, in de AOC Côtes de Castillon, drie kilometer ten noorden van Castillon la Bataille aan de Dordogne. De wijngaard ligt op het plateau en de hellingen van Belvès en werd in 1960 aangekocht door Armand Burriel, nu doet zijn zoon Frédéric de zaken. In 1986 nam de vader de beslissing om uit decoöperatie te stappen en onder eigen etiket te bottelen en te verhandelen. Terecht.

De 2008 is een wonder : diepe, inktzwarte kleur en een dense, compact diepe neus van zwart fruit met veel rijpheid in de onderbouw. De smaak heeft alles : goede structuurtannines, zacht diep fruit en een mooie geknoopte lengte.

Armand Burriel : “In 2008 hebben we alles gedaan om goede wijn te maken. De hectarerendementen werden strikt gecontroleerd op 40 hl, door groen te snoeien en de tweede scheut op de vruchttakken uit te knijpen. We hebben ook ontbladerd om de tannines in de zon te doen rijpen en ten slotte lang genoeg gewacht om te oogsten tot alles rijp was.”

Invoer : Delhaize

Château Tour de Bigorre

Château Tour de Bigorre is een 80 ha groot wijndomein in het dorpje Mauriac, ten noorden van het stadje Sauveterre, midden in het gebied tussen de rivieren Garonne en Dordogne (Entre-deux-Mers).

Sinds de crisis van 1991 met zijn grote vriesschade en de instorting van de wittewijnprijzen in 1997 wordt er op het domein geen witte meer gemaakt. De eigenaar Jean-Claude Pardine : “In 2005 kon men voor 900 liter witte wijn de prijs krijgen van één enkele fles Cheval Blanc. We maken alleen nog rode bordeaux, jaarlijks gaan er tot 400.000 flessen naar Aldi. Onze wijngaarden zijn ingeplant rond het dorp, 52 % merlot, 33 % cabernet sauvignon en 15 % cabernet franc.”

Bij proeven blijkt dat de wijn van 2008 een goede frisse kleur vertoont en een neus van klasse met fijn hout. De smaak is soepel en goed gevuld en heeft een mooie, geknoopte lengte.

Waar zijn de harde en groene tannines die men van een kleine wijn in het moeilijke jaar 2008 zou verwachten ?

Dong An, oenologe op het kasteel : “We hebben geen problemen met tannines, we opteren voor thermovinificatie : de oogst wordt tot 70 graden opgewarmd en daarmee komen zelfs tannines vrij. Maar die tannines ronden af, want door de warmte polymeriseren ze ook wat. De wijnen van thermovinificatie zijn ronder, soepeler en fruitiger.”

“In 2008 hebben we zo lang mogelijk gewacht om te oogsten : in de streek zijn we altijd de laatsten. De cabernet haalden we binnen op 28 oktober. Thermovinificatie op grote domeinen zoals het onze is in opmars : fruit en zachte rondeur met soepelheid worden geapprecieerd.”

Invoer : Aldi

Château Vircoulon

Château Vircoulon is een bordeaux supérieur met een twintig jaar oude wijngaard van 27 ha groot in Saint Avit de Soulège, vlak bij de stad Castillon. De rode wijngaard ligt op heuvelflanken met zuid-zuidwestelijke oriëntatie, met kalk en klei in de bodem en beplant met 8,5 ha merlot, 7 ha cabernet sauvignon, 3,5 ha cabernet franc en – erg ongewoon – 2 ha malbec.

In 2008 haalt de wijn een verfrissende toets van de malbec en een zeer goede smaakvulling met lengte en zelfs wat vette vlezigheid in het middengebied.

De eigenaar Patrick Hospital : Onze heuvelflanken geven een vroege rijpheid, maar we oogstten de cabernet toch pas op 30 oktober. Doordat de druiven perfect gezond waren, konden we ons permitteren om zo lang mogelijk te wachten. Die mogelijkheid kwam niet vanzelf. We verlaagden het hectarerendement door gras tussen de rijen te zaaien : de wijnstokken wortelen daardoor dieper. De grasmat verhoogt ook de evaporatie, daar komt dan weer hydrische stress van die de wijnstok verplicht om voor de vruchten te werken eerder dan voor bijkomende takken en bladeren. Verder, om het rendement binnen de perken te houden, knijpen we de tweede ogen op de vruchttakken uit en doen we wat groene oogst. Onze vinificatie is klassiek te noemen : koude, prefermentaire inweking gedurende enkele dagen voor de kleur en een vergisting van hele druiven zonder geweld. Omroeren van schillen en pitten deden we in 2008 heel voorzichtig.”

Invoer : Carrefour

De warenhuizen kunnen nog niet precies meedelen wanneerde besproken flessen in de rekken verschijnen en tegen welke prijs.

De selectie is echter kwalitatief zo goed dat we de liefhebber nu al willen informeren.

Door Herwig Van Hove Foto’s Michel Vaerewijck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content