ONDER REDACTIE VAN GRIET SCHRAUWEN

HUWELIJKSNACHT

De Amerikaan James Patterson is als crimeschrijver bekend geworden met een serie rond detective Alex Cross. Een paar van zijn boeken is verfilmd met Morgan Freeman in de hoofdrol. Patterson moet het vaak van seriemoordenaars hebben en hij gebruikt ook meestal alle clichés van dat genre thrillers. Met Deeerstverlorene ( Bruna, 17,50 euro) is hij een nieuwe reeks begonnen. Ja, het gaat weer om een seriemoordenaar, maar dit keer speelt een vrouw de hoofdrol en is ze meteen de vertelster van het verhaal: inspecteur LindseyBoxer. Ze moet achter een moordenaar aan die er een gewoonte van heeft gemaakt pasgehuwde stelletjes om te brengen tijdens hun eerste huwelijksnacht. Boxer krijgt de opdracht, net op het moment dat ze hoort misschien wel een dodelijke ziekte te hebben. James Patterson laat het verhaal in niet minder dan 127 hoofdstukken vertellen. Maar wees gerust: ze zijn erg kort. Smaak krijgt de plot door het introduceren van drie andere vrouwen die Lindsey Boxer elk om eigen redenen helpen: een patholoog-anatoom, een journaliste en een openbaar aanklager. Ze doen dat allen buiten het medeweten van hun bazen. Een leuk verhaaltje, ontspannend, maar allemaal nogal ongeloofwaardig. (FB)

LEVENSLIED

Een soldaat die in het station tevergeefs op zijn meisje wacht, een jongetje dat aan zijn vlieger een brief hangt voor zijn moeder in de hemel, een vissersmeisje dat bij de zee haar verdwenen geliefde beweent: ontroerende teksten zijn het die Jacques Klöters heeft gebundeld in Huilen is voor jou te laat… – Levensliederen en smartlappen ( Nijgh & Van Ditmar, 27,50 euro). De thematisch gerangschikte bloemlezing schetst een universum van onvervalst sentiment dat bevolkt wordt door goudeerlijke schooiers, onschuldige kinderzieltjes, bedrogen meisjes, emigranten met heimwee en dergelijke. Het erg mooi uitgegeven boek, onder andere geïllustreerd met een hele reeks oude affiches, bevat naast evergreens als Bedankt lieve ouders en Het hutje bij de zee ook heel wat minder bekend werk waaraan liefhebbers van dit soort ‘volkskunst’ hun hartje kunnen ophalen. Alleen is de Vlaamse inbreng nogal mager uitgevallen. Nooit van Guido Belcanto gehoord?

Van een heel ander kaliber is Paul McCartney – Blackbird Singing ( De Bezige Bij / Thomas Rap, 17,50 euro), waarin Adrian Mitchell ’s mans liedteksten en gedichten bundelt. Verfrissend is dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen ‘songs’ en ‘poëzie’: het bekende Beatles-repertoire staat gewoon tussen het andere werk van McCartney. Wie gedacht had gemakkelijk verteerbare brokjes voorgeschoteld te krijgen, komt bedrogen uit: de dichter/popster komt vaak nogal hermetisch uit de hoek en zelfs de bekende liedjesteksten blijken dikwijls niet zo simpel als ze op het eerste gezicht lijken. Maar wie volhoudt, ontdekt pareltjes als het grappige Troep, het vertederende Maaltijdbonnen en het ontroerende Ivan. De Engelse en Nederlandse tekst worden steeds naast elkaar afgedrukt. Alleen jammer dat de vertaling af en toe wel erg ver afwijkt van het origineel. (JH)

reizen begint bij een schelp op een scheeps-

romp of een zeepbel die uit de kindertijd

aanwaait en wat ze wakker maakt achter

de ogen. je handlijnen te buiten gaan,

roestige moeren weer op losse schroeven

zetten om een nieuwe draai te vinden.0

Uit: Paradijskoorts ( Uitgeverij P, 17,50 euro), een dichtbundel van Mark Meekers.

GOED FOUT

“Meer dan de helft van alle reizigers krijgt problemen”, waarschuwen Joshua Piven en David Borgenichtin Het worst-case scenario survival handboek op reis (Elmar, 12 euro). Met de vakantie voor de deur niet echt een hoopgevende boodschap. Daar willen de auteurs wat aan doen: voor alle mogelijke noodsituaties bedenken ze oplossingen. En dan gaat het niet over futiliteiten als vergeten paspoorten of lekke banden. Hoe overleef je in een vallende lift? Hoe kun je met een vliegtuig op het water landen? Wat te doen als een ufo je wil ontvoeren? Het serieuzere werk dus. Het leuke aan het boekje is dat het allemaal zeer ernstig is opgevat: de raadgevingen komen stuk voor stuk van specialisten op het gebied. Of je er veel mee kunt aanvangen, is een andere vraag, maar erg onderhoudend is het wel. En als op vakantie in Tunesië uw kameel op hol slaat, weet u beslist wat te doen. (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content