In veel winkelstraten staan de bovenverdiepingen leeg. In de Brugse binnenstad richtte interieurarchitect Philip Simoen zo’n ruimte in tot een riante flat vol licht en rust.

Piet Swimberghe / Foto’s Jan Verlinde

Interieurarchitect Philip Simoen heeft die rustbrengende sfeer trouwens een handje geholpen door een eenvoudige stijl te hanteren. Zelfs het grondplan is klaar en duidelijk van indeling. “Eigenlijk is dat plan klassiek van opbouw. Vermits we de dragende muren, die dwars door de flat lopen, moesten behouden omdat daarop het dakgebinte rust. Zo ontstond een grondplan als van een burgerhuis, met een enfilade van drie salons, een zitkamer aan de straatkant, een middenkamer die een biljartzaaltje werd en achterin een eetkamer. Daarnaast, achter de draagmuur dus, vinden we nog een televisiekamer en een langwerpige keuken die het interieur met het exterieur verbindt.”

Simoen koos voor een eenvoudige aankleding die de mooie proporties van de ruimten respecteert. In de woonkamer kwam er een brede gashaard. De biljartkamer werd volledig gelambriseerd met houten panelen die gepatineerd werden, alsof het fineerhout betrof. De ietwat donkere kamer midden in de woning kreeg een extra accent: de lage lichten boven het biljart. Door haar centrale plaatsing is die speeltafel vanaf veel plaatsen in huis te zien.

De eetkamer met de wandkast, waar foto’s boven hangen, is wellicht het mooiste vertrek van de woning. Daarin prijkt centraal de elegante en majestueuze eettafel van Citterio (merk Max Alto). In de woonkamers zijn de eiken vloeren zwart gebeitst. Die donkere vloer contrasteert mooi met het lichte kleurenpalet van het interieur.

Simoen heeft de muren en plafonds laten bekleden met schildersdoek. “Een prachtig materiaal dat uitstekend geschikt is, het verbetert de akoestiek, maakt de lichtinval warmer en weet veel foutjes in het pleisterwerk aan het oog te onttrekken. Bovendien is dat materiaal uitermate stevig, onderhoudsvriendelijk en het ruikt lekker. Het is naadloos geplaatst, uit rollen van zes meter breed. De verlijming op muren en plafonds is echt ambachtelijk precisiewerk.”

Simoen maakt er graag gebruik van. Zodra het geschilderd is, merk je nauwelijks nog de structuur op van het doek. Schildersdoek is een mooier en nobeler materiaal dan de banale kunstvezels die met acrylverf worden afgewerkt.

De aandacht van deze interieurarchitect voor uitgelezen materialen blijkt eveneens uit het gebruik van bruingrijze Bourgondische kalksteen, de zogenaamde Buxy Gris, voor de keuken. Die warm getinte steen past perfect bij een hedendaags interieur.

Onder het dak werden drie slaapkamers ingericht en een gemeenschappelijke badkamer, betegeld met ongeglazuurde zelliges uit de collectie van tegelspecialist Dominique Desimpel (Knokke). De meeste meubelen werden door Philip Simoen geselecteerd, terwijl voor de opschik van het interieur Bea Mombaers ( Homestore, Knokke) tekende. Beiden kozen voor eenvoudige vormen en verschraalde materialen en kleuren van hedendaagse inspiratie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content