BIJ DE CHINEZEN EN VOORAL BIJ DEZE
Ons land telt honderden Chinese restaurants. Wij presenteren u vijf uitblinkers met authentieke keuken en tien populaire en kindvriendelijke Chinese eethuizen waar Belgen zich in familieverband thuis voelen.
Een kwarteeuw succes
Hendra Susanto verhuisde van Kanton naar Indonesië, waar hij medicijnen studeerde en een Indonesische naam kreeg. Hij kwam naar Brussel waar hij met twee schoonzussen een Chinees restaurant opende. Zeven jaar later had Hendra Susanto zijn eigen restaurant : AU THÉ DE PÉKIN. In de wijk bij het Sint-Katelijneplein was hij een pionier. Vandaag is deze buurt de Chinatown van Brussel en vind je er tientallen Chinese negoties. Au Thé de Pékin had onmiddellijk succes en heeft dat bijna een kwarteeuw na de opening nog steeds. Het restaurant is een vaste waarde bij de Chinese gemeenschap en bij Belgen en eurocraten die openstaan voor andere culturen. De koks komen van Hongkong en Shanghai, zijn goed opgeleid en hun keuken is authentiek Chinees. Dimsum en gelakte eend zijn specialiteit. De spijskaart vermeldt 150 gerechten. Enkele smakelijke voorbeelden zijn : dimsum royaal (5,50 euro), rundvlees met krokante groenten in pikante saus (11 euro), eend op zijn Kantonees (12 euro) en gefrituurde gelei van waterkastanje bij de nagerechten (3 euro). Er zijn ook menu’s voor 18,50 en 22,50 euro en tien variëteiten Chinese fondue.
Au Thé de Pékin : Zwarte Lieve-Vrouwstraat 16-24, 1000 Brussel. 02 512 38 88. www.authedepekin.be Dagelijks open.
Festijn voor kleine prijs
In het eenvoudige maar propere restaurant BEIJINGYA zijn Chinese klanten in de meerderheid. Het sober ingerichte eethuis met houten tafels en papieren onderleggers met reclame van Marssnoep en rode lampions aan het plafond, bevindt zich op een steenworp van het Sint-Katelijneplein. Daar ontstond in de loop der jaren een concentratie aan Aziatische winkels en restaurants. Beijngya brengt bereidingen uit de traditionele Chinese keuken. De spijskaart vermeldt bijna honderd verschillende gerechten en de prijzen zijn klein. Wij kwamen met twee en richtten een festijn aan, beginnende met smakelijke heldere soep met ravioli gevuld met scampi (5 euro) en met wan tan van varken (3,50 euro). Wij gingen verder met twee smakelijke voorgerechten in de vorm van eendentongetjes met pepers (6 euro) en ravioli gevuld met garnalen en bieslook (4 euro). Wij genoten van hoofdgerechten als gebakken nouilles (deegwaren) met scampi (12 euro) en gelakte eend met krokante huid en sappig vlees opgediend met gestoomde pannenkoekjes en reepjes prei en komkommer (13 euro). Om af te sluiten was er een frisse shake van pomelo en mango (3,50 euro). Voor deze genoeglijke exotische slemppartij betaalden wij met twee vijftig euro !
Beijingya : Melsensstraat 8, 1000 Brussel. 02 514 36 88. Donderdag gesloten.
Dimsumparadijs
De dagen dat alleen Chinezen restaurant ORIENTAL DELIGHT bezochten zijn lang voorbij. Autochtonen maken hier tegenwoordig soms zelfs de meerderheid uit. Liefhebbers van de verse en gevarieerde Chinese keuken die iets anders dan het overbekende repertoire willen proeven, komen in Oriental Delight immers ruim aan hun trekken. Gelukkig doen de chefs geen smaaktoegevingen en blijft het authentieke karakter van de keuken behouden. Correctie : keukens. Want achter de schermen van Oriental Delight huizen in werkelijkheid drie keukens. Naast het wokfornuis is er nog een keuken waar vlees en gevogelte in tonnen geroosterd worden en een aparte dimsumkeuken. Voor deze laatste specialiteit geniet Oriental Delight faam tot in het buitenland. Veel van deze hapjes vragen veel tijd én fijne keukentechnieken. Daarom biedt de voedingsindustrie een ruim aanbod aan dimsums die echter een standaardsmaak hebben en afbreuk doen aan het fijne karakter van deze Chinese lekkernijen. Het dimsumassortiment in Oriental Delight omvat zo’n tachtig verschillende hapjes met regelmatig wisselende suggesties die mondeling worden toegelicht. Veel-eters en avonturiers kunnen lukraak kiezen uit de lijst. Dat leidt tot een boeiende, lekkere én goedkope maaltijd. Aanraders zijn Sie Tjap Paai Quat (kort gestoomde varkensribbetjes met zwarte bonen), Ma Laat Sien Yauw (pittig gestoomde inktvis) en voor de durvers, Paak Wan Fong Tjaaw (kippenklauwtjes in zuurzoete dipsaus).
Oriental Delight, Van Wesenbekestraat 46-52, 2060 Antwerpen, 03 232 15 83.
Open van 12 tot 23 uur. Donderdag gesloten. www.orientaldelight.be
Eigentijdse bistrostijl
Buitenbeentje onder de Chinese restaurants is het Antwerpse LAM & YIN. Om afstand te doen van het traditionele eetgebeuren creëerde de familie Lap Yee een eethuis in bistrostijl met eigentijds meubilair en dito tafelgarnituur. Hier krijgt de klant geen menukaart met ellenlange lijsten gerechten, geconcipieerd rond een vijftal ingrediënten, maar wel een krijtbord met een tiental suggesties. Om de eigenzinnige aanpak te onderstrepen staat de chef ook open voor atypische producten die met schwung op een Chinese manier geïntegreerd worden. Daarvoor komen zowel Europese lekkernijen zoals witloof, als meer voor de hand liggende producten uit de Thaise keuken in aanmerking. Ondanks die aanpak kan je moeilijk van fusion spreken, omdat het Chinese smaakpatroon dominant aanwezig blijft. In Lam & Yin kiest de chef met zijn beperkte kaart ook voor een echte verskeuken waarbij zoveel mogelijk voorbereidend werk in eigen keuken plaatsheeft. Zo zijn de dimsums vers gemaakt en Chinese blikgroenten worden vervangen door typische seizoenproducten. Met die aanpak krijg je een verfrissende kijk op de Chinese verskeuken . Ook in de nagerechten geeft de chef voorkeur aan composities met vers fruit. In de meeste Chinese restaurants draaien ze daarvoor een blik lychees of ander tropisch fruit op zware suikersiroop open of snijden ze in het beste geval een sinaasappel in partjes.
Lam & Yin, Reyndersstraat 17, 2000 Antwerpen, 03 232 8838, alleen ’s avonds. Maandag en dinsdag gesloten.
Eerste keus Kantonees
Als een van de langst bestaande restaurants in de Chinese stadswijk van Antwerpen mag FULL SING nog steeds rekenen op toeloop van zowel de lokale Chinese bevolking, Chinese zakenlui op doorreis als de autochtone liefhebber van degelijke Kantonese keuken. Het is net die mix die maakt dat de keuken zijn oorspronkelijke karakter bewaart. Wie de menukaart bekijkt, zal mogelijk niet veel verschil zien met wat andere restaurants in de buurt ten beste brengen. Maar eens geproefd, zal vooral de kenmerkende fraîcheur van de bereidingen het verschil maken. Gastvrouw Irène Liang waakt dan ook over de aankoop van uitsluitend eerste keus ingrediënten. Voldoet de kwaliteit van bepaalde verse producten in de Chinese winkels niet aan haar hoge standaards, dan zal ze niet aarzelen om naar betere alternatieven op zoek te gaan. “Voor koriander ga je het best naar een Turkse winkel”, verklapt ze. Het is maar één van de frisse kruiden die deel uitmaken van de gestoomde visgerechten waarvoor Full Sing bekendstaat. Jonge tarbot of graskarper worden in hun geheel, aan de graat, perfect gestoomd, waardoor het visvlees zowel qua smaak als textuur maximaal smaakplezier oplevert. De begrippen ’texturen’ en ‘structuren’ waar tegenwoordig zo’n hype rond is, zijn niet nieuw : in de Chinese keuken zijn de koks er al meer dan 2000 jaar mee bezig. In Full Sing verdienen ook de dimsumhapjes aparte aandacht omdat het gevarieerde assortiment volledig in eigen keuken wordt bereid.
Full Sing, Van Arteveldestraat 65-67, 2060 Antwerpen, 03 225 06 54, donderdag gesloten.
Door Pieter van Doveren en Willem Asaert I Foto’s Diane Hendrikx
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier