Bed van eigen bodem
Zelden zagen we zoveel branie bij een lancering van een Belgisch meubel- en decoratiemerk als bij die van Design is Wolf. Dat is tegelijk typisch én niet typisch Belgisch.
ATYPISCH BELGISCH Van boekenrek tot bed
Het is vrij ongewoon dat een nieuwkomer zo’n uitgebreide collectie kan tonen : we zagen in de nieuwe showroom van Design is Wolf in Antwerpen een indrukwekkende mix. Van lampjes tot tapijten, van boekenrekken tot bedden en van sofa’s tot manshoge spiegels. En dat terwijl veel Belgische merken zich specialiseren in één materiaal, één techniek of één sector. Dat houdt het risico beperkt en de focus scherp. Maar Design is Wolf, mede in handen van twee marketingspecialisten, kiest voor een lifestylemerk dat het volledige gamma kan aanbieden.
Geen fabrikant
Terwijl veel Belgische meubelmerken hun eigen fabrieken en ateliers hebben, zoals Durlet, Jori, Indera of Surplus, heeft Design is Wolf geen eigen productie. Wel werkt het samen met fabrikanten in Europa. “Niet in het Verre Oosten, het is gemakkelijker en sneller werken als producenten vlakbij zitten”, zegt Wim Alenus.
Niet in de multimerkenwinkel
Design is Wolf zal niet in de traditionele multimerkenwinkel te vinden zijn. Wel heeft het merk uit Hasselt een grote showroom van 700 m² in Antwerpen én een uitgebreide en gedetailleerde webwinkel. “Wij koppelen online-informatie aan fysieke beleving in onze eigen winkels. Het is de strategie die bijvoorbeeld ook merken als Habitat, Roche Bobois of Bo Concept hanteren. Of het nieuwe Hem”, legt initiatiefnemer en mede- eigenaar Wim Alenus uit. Door rechtstreeks aan de consument te verkopen, kan het merk de verkoopprijzen zelf in de hand houden. U vindt salontafels van 550 euro, eettafels van 2100 euro en stoelen vanaf 195 euro.
TYPISCH BELGISCH Van eigen bodem
Design is Wolf werkt onder meer met Belgische ontwerpers als Jan Goderis, Roel Vandebeek, Alain Gilles, Studio Segers en Charly Cnops. Maar ook met de Deen Per Weiss en de Japanner Kazuhiro Yamanaka. Brusselaar Alain Gilles tekende grafische objecten : salontafeltjes met uitgefreesde lijnen waar je mee kunt spelen, spiegels met een trompe-l’oeil, een basic zitje met speelse naden. Van Limburger Roel Vandebeek een asymmetrisch bed, speelse salontafel in metaal en een schijnbaar zwevend salonblok in hout. Jan Goderis tekende een stoere tafel, met een multiplex blad dat rust op metalen tafelpoten, en de jonge Charly Cnops bedacht een vintageachtig stoeltje, waarvan één geplooide metalen buis de poten vormt.
Beige boven
Opvallend veel beige en grijs in de showroom en veeleer brave, maar wel frisse objecten. “Onze stijl zit waar we geografisch zitten : er zit wat van de eenvoud in van het typisch Scandinavische design, maar toch ook wel wat van het luxueuze en flamboyante uit de Italiaanse vormgeving”, vindt Wim Alenus. “In de winkel kozen we voor een huiselijke sfeer. We hebben qua kleuren flink gekeken naar hoe Belgen wonen, en die houden nog steeds van grijs en beige. Wat we in de showroom tonen, past zonder veel moeite in het grootste deel van de Belgische interieurs.”
Door weer en wind
Belgen blijken goed in het op de markt brengen van outdoorcollecties : Extremis, Royal Botania en Tribù zijn zeer belangrijke internationale spelers in het segment. De Belgische markt is dan ook een geschikte testmarkt : ons klimaat is een uitdaging voor elke nieuwe technische oplossing. Onze zoute zeelucht, maar ook de regen maken het de fabrikanten niet makkelijk. Bovendien investeren Belgen graag in een buitenmeubelcollectie, omdat ze van elke mooie dag optimaal willen kunnen genieten. “We hebben nu een aluminiumtafel die in principe ook buiten kan, maar volgend jaar lanceren we een complete outdoorcollectie”, maakt Wim Alenus bekend.
Design is Wolf, Karel Oomsstraat 47, Antwerpen, www.designiswolf.be
Door Leen Creve
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier