make-uptrends

Kohl is terug, kleur ook. Chanel en Oscar de la Renta borduren voort op de Gucci-eyes van vorig jaar: zwaar opgemaakte kattenogen met een lange spitse kohlpunt. Williamson gebruikt een Cleopatra-versie bij Jodie Kidd. En de rest? Vooral kleur, vaak zelfs in grove strepen aangebracht: wild, onorthodox en vooral flashy. Zeer Anna Sui dus, hoewel ook anderen zich aan alle kleuren van de regenboog wagen: geel bij Sui, groen bij Donna Karan en Versace, roze bij Paul Smith en Byblos, paars bij A.A. Milano, blauw bij Versace, Ruffo Research, Colonna en anderen.

Glans en glitter (koperkleurige pailletten bij Les Copains, goud bij Lawrence Steele) ontbreken ook niet op de lippen. Geen wilde keur aan kleuren hier, maar netjes op te delen in drie categoriëen: natuurkleurige gloss ( Carolina Herrera, Randolph Duke, Dries Van Noten), alle variaties van roze (van babypastel bij Krizia tot levendig fuchsia bij Chanel) en de comeback van het klassieke rood ( Ungaro, Michael Kors en Olivier Theyskens).

Niets aan te doen: alleen lang sluik haar is echt hot deze winter. In Milaan althans, waar enkel een uitzondering werd gemaakt voor de korte karakterkoppen van topmodellen Erin O’Connor en de zwarte Alek Wek. Veel blond, met de alomtegenwoordige Carmen Kass op kop. Bij Ralph Lauren draagt zij het haar naturel: losjes over de schouders. Lang haar wordt gedragen in een middenstreep bij Branquinho, Ralph Lauren en Strenesse, of met een strakke zijstreep bij Missoni en Helmut Lang; die laatste geeft Stephanie Seymour en Claudia Schiffer een lange paardenstaart in de nek. Kleine gouvernanteknotjes zijn het alternatief bij Michael Kors en Moschino. Versace doet in “big hair”; we zien ook veel vlechtwerk ( Emporio Armani, Byblos en anderen).

Backstage Bezigheden

Eten & drinken: Fruit en junkfood. Champagne of Evian met eigen designerlabel, gesignaleerd bij Versace, Missoni en Moschino. Espresso in noodgevallen.

Kleding: veel jeans, grote getinte zonnebrillen, designertassen (bij voorkeur Vuitton of de Prada-bowlingbag), schoenen met spitse neuzen en stilettohakken. Pashmina’s kunnen nog altijd.

Het juiste gezelschap: zussen, vriendjes, een enkele baby maar vooral hondjes doen het bijzonder goed backstage. Wie niet uitkijkt, struikelt erover. Vida, de yorkshireterriër van Gisèle, is bijna even bekend als haar baasje. Hoewel ze stevige concurrentie krijgt van andere miniatuurmonsters.

Activiteiten: socializen, pacman, slapen, een occasionele massage, maar vooral roken, telefoneren en wachten.

Kijk me in de ogen

Bij Calvin Klein hebben ze hun eigen manier om mascara aan te brengen.

Karakterwenkbrauwen, het handelsmerk van Ann Demeulemeester.

Kohl is back en hoe: kwistig gebruikt bij Roberto Cavalli en Max Mara, kattenogen voor Gucci, Oscar de la Renta en Chanel, een enkel lijntje op het onderooglid voor Olivier Theyskens. De mooiste toepassing is bij Armani te vinden, waar Pat McGrath de scepter zwaait: “De ogen worden helemaal omlijnd, wat een heel vrouwelijke look geeft. Om het niet te zwaar te maken, trek ik de lijn op het onderooglid niet helemaal door.” De gouden regel blijft: zwaar opgemaakte ogen verdragen geen opvallende lipstick.

Naast al dat kohl- en kleurgeweld is er bij Veronique Branquinho, Kenzo en Dries Van Noten plaats voor een meer subtiele, haast etherische make-up. Witte stippen bij Van Noten, witte onderwimpers voor Kenzo. “Licht getourmenteerde porseleinen poppetjes” luidde de briefing die Veronique Branquinho gaf aan Peter Philips. “Ik heb de modellen een heel blanke teint gegeven,” vertelt Peter, “om dat porseleinen broze effect te bereiken. Voor een melancholische blik heb ik huidkleurige kohl gebruikt en wat glans onder de ogen, die met de juiste lichtinval een traan suggereert.”

Hemelsblauw duikt, net als paars, herhaaldelijk op. Te zien bij Anna Sui, maar ook bij Ruffo Research, getekend door A.F. Vandevorst. Inge Grognard zorgt daar voor een sprookjesachtige make-up die mooi contrasteert met de stoere ledermode: een flinke streep hemelsblauwe waterverf op de ogen, waar ze een grijszilveren sneeuwpoeder laat op neerdwarrelen. Ze gebruikt geen lipstick, accentueert de wenkbrauwen met een goudbruine mascara van Yves Saint Laurent en laat het lange, sluike haar van de modellen nonchalant rond het gezicht vallen.

Read My Lips

Vooral de Amerikaanse ontwerpers houden van puur natuur: lichte oogmake-up en glanzende lippen bij Hilfiger, Ralph Lauren, Carolina Herrera en Calvin Klein. Londen herontdekt de rode lippenstift en het continent (Parijs en Milaan) volhardt in de roze gekte.

Lang, langer, langst Big hair, ten top gedreven door Versace. Touperen, liters haarlak, krullers, haarstukken en pruiken. Vlechtwerk bij A.F. Vandevorst, Heidi-opsteekwerk voor Branquinho en kneuterige knotjes bij Michael Kors.België op zijn best

Onze ontwerpers, modellen en visagisten doen het goed in het buitenland:

Peter Philips doet de make-up voor Veronique Branquinho, Rudy Cremers voor Ann Demeulemeester. Inge Grognard werkt voor Patrick Van Ommeslaeghe, A.F. Vandevorst, Ruffo Research, Bernhard Wilhelm en Jurgi Persoons.

Hannelore zien we in elke grote show: Versace, Chanel, …

Roos en Kirsten onder anderen bij Theyskens, Lisa bij Branquinho, Inge bij Demeulemeester.

Backstage Extravaganza

Muglers catwomen.

De stippen van Van Ommeslaeghe.

Creepy make-up en gothic details van Olivier Theyskens.

Alexander McQueens modderkapsels.

Kleurlenzen en een dolle kapper voor de Marilyn Manson-look bij Guvinda.

Galliano haalt de verfborstel boven.

Vips

Ex-model Helena Christensen aan de andere kant van de catwalk voor haar eigen blad Nylon.

De Braziliaanse Mariana Weickert behoort tot de nieuwe lichting modellen.

Alek Wek neemt de metro.

Repetitie onder toezien van Dries Van Noten.

Linda Loppa, directeur Antwerpse modeacademie, met de extravagante Anna Piagi, moderedactrice van de Italiaanse Vogue.

Andrée Putman met Joseph Thimister.

Axelle Red bij Thierry Mugler, ook gesignaleerd bij Veronique Leroy.

Oude diva’s: Vivienne Westwood en Jane Birkin.

Karl, Julianne en de waaier.

Jerry Hall defileert voor Vivienne Westwood.

Trui Moerkerke

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content