De charme van het Kortrijkse hotel Focus ligt in de originaliteit en het kleine. Zes jaar geleden begonnen Jan Van Baelen en Paula Mertens na een loopbaan in de pedagogische sector een nieuw idee uit te werken. In een huis aan de Hoveniersstraat wilden ze een bescheiden hotel opstarten met vier kamers, en aan vier lokale kunstenaars de kans geven om elk een kamer in te richten. Danser-choreograaf Pol Coussement, beeldend kunstenaar Rik Vermeersch, componist David Anne en schrijver Joris Denoo gingen gretig op dat aanbod in en sindsdien kunnen de gasten er in vier verschillende atmosferen logeren. Coussement putte inspiratie uit zijn dansstuk Doedeidoe, bracht met kleuren de elementen aarde, water en lucht in de kamer en hing een zwevend dak boven het bed, dat aldus een hemelbed werd. Het geheel verbond hij met ‘de draad van het leven’, hij sprokkelde wat curiosa bijeen en bedacht een originele kleerkast achter een halfcirkelvormig gordijn.

Schrijver Joris Denoo, die volkomen kleurenblind is, koos voor een witte ruimte met slechts een paar toetsen blauw, en hij plakte de muren vol met bladzijden uit een manuscript. In een bescheiden etelagekast rusten zijn teksten, boeken en potloden.

Op de tweede verdieping mocht Rik Vermeersch zich uitleven. Daar bevinden zich tegen een rode achtergrond een geel plafond en een blauwe vloer pentekeningen van naakte vrouwen, borden met naakte vrouwen en lakens met naakte vrouwen. En zelfs in de badkamer komen de vrouwen in een rijtje tegeltjes terug.

Componist David Anne is misschien de minst bekende van het viertal, maar vermoedelijk ook de meest subtiele. Hij wilde, net zoals in zijn werk een “mystieke, nevelige, ongrijpbare, onbeweeglijke sfeer” scheppen. De kamer is geverfd in lichtgroen dat in lichtblauw overloopt voor het plafond. Twee ingelijste partituren, een paar fluiten en enkele muziekstaanders ondersteunen de sfeer.

Op zolder is een bar die een beetje sfeer mist, daar staan de vier minibars van elk van de kamers bijeen, er liggen video’s met dans van Coussement en muziek van David Anne. Het ontbijt wordt op de benedenverdieping geserveerd.

Hotel Focus ligt op wandelafstand van het stadscentrum in een zeer rustige buurt en de gastfamilie die elders woont, opende inmiddels op andere locaties in de stad nog drie andere gastenverblijven, maar dan zonder artistieke pretenties.

Hotel Focus beschikt over vier kamers waarvoor bij dubbel gebruik 2300 frank per kamer wordt gevraagd, ontbijt inbegrepen. Voor single gebruik wordt dat 1900 frank. Trio’s betalen 3240 frank. Elke kamer beschikt over tv, telefoon en badkamer met douche. Alleen in de Coussement-kamer is een ligbad.

Hotel Focus, Hoveniersstraat 50, 8500 Kortrijk. Tel. en fax 056- 21 29 08. Omdat het hotel geen permanente receptie heeft, is reserveren noodzakelijk.

PIERRE DARGE / FOTO’S JAN VERLINDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content