ETEN

– In trendy wijk Ruzafa is Ricard Camarena een must. De lunch kost 45 euro, de degustatiemenu’s ’s avonds tussen 75 en 105 euro : redelijk voor een topmaaltijd in een modern interieur. De sterrenchef heeft ook een bistro (Ruzafa) en een tapasbar (Mercado Central).

– Nog in Ruzafa werd een vishandel de hippe tapasbar La Conservera. Zowel het menu als het interieur steunen op visconserven.

– De beste tapas? La Pilareta in de oude stad, en Casa Montaña in El Cabanyal.

– Dankzij de Moren en de vele rijstvelden is Valencia de geboorteplaats van de paella. Het originele recept (met kip, konijn, bonen, slakken, artisjokken en saffraan) proeft u op de kustpromenade in La Pepica, bekend geworden dankzij Ernest Hemingway.

– Bij het Malvarrosastrand herkent u aan de turquoise deuren en luifels het relaxte eetcafé La Más Bonita. Binnen is New York niet ver weg, buiten kunt u kiezen tussen de schaduwrijke tuin en loungebanken met zicht op zee.

BARS

– Vele lokale cafés maken hun eigen variant van agua de Valencia : een cocktail op basis van sinaasappelsap, cava en witte sterke dranken. In Café de las Horas, bij de Plaza de la Virgen, krijgt u er een theatraal barokdecor bovenop.

– Een zwembad, loungebanken, palmbomen en dj’s brengen een vleugje Ibiza naar de Marina Beach Club.

– In Ruzafa is Ubik tegelijk een café, een boekwinkel en een cultureel centrum.

– Proef de rebelse sfeer van El Cabanyal in het intieme buurtcafé La Paca.

SHOPPEN

– In de oude stad biedt het atelier van Abanicos Vibenca prachtige, met de hand beschilderde waaiers – een must in de zomer.

– In Ruzafa maakt Tiziana Chiara van Sio2 juwelen in gekleurd glas, en vindt u hippe cadeaus bij Gnomo. Lokale ontwerpers verzamelen in Place.

CULTUUR

– In de kathedraal uit de dertiende eeuw – een hutsepot van bouwstijlen – wachten u onder meer twee Goya’s, de vermeende heilige graal, en het panorama van de klokkentoren. Vlakbij ligt de gotische Lonja de la Seda, de prachtige zijdebeurs uit de vijftiende eeuw.

– Mooie voorbeelden van het Catalaanse modernisme zijn het Estación del Norte uit 1917, een treinstation met mo- zaïeken en houtsnijwerk, en de Mercado Central uit 1912, met ruim duizend stalletjes, een dak in smeedijzer en een glazen koepel Europa’s grootste overdekte versmarkt. In de oude groenten- en fruitmarkt Mercado de Colón uit 1916 kunt u nu een drankje nemen.

NIET TE MISSEN

– Ten westen van de oude Turia ligt Bioparc een prachtige ‘zoo 2.0’ met Afrikaanse landschappen en 4000 dieren.

– Fietsers zijn thuis in deze stad. Valencia Bikes verhuurt fietsen voor 15 euro per dag, een Nederlandstalige fietstour (3 uur) kost 25 euro.

– De zoete horchata is een melkachtig drankje op basis van aardamandelen. Proef het in de oude stad in de historische Horchatería de Santa Catalina en dop er een fartón of deegstengel in.

VERBLIJF

– We verbleven in het viersterrenhotel TRYP Valencia Oceanic. Het ligt halverwege de oude stad en het strand, vlak bij de Ciudad de las Artes y las Ciencias en Ruzafa, en heeft een openluchtzwembad.

PRAKTISCH

– Informatie vindt u op www.visitvalencia.com/nl/home, regiovalencia.com en www.spain.info.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content