Abelone Wilhelmsen

Kopenhagen – Utrecht – Londen – Parijs – Utrecht – Antwerpen

:: Abelone Wilhelmsen, 03 237 17 20.

Kosmopoliet : Na een bachelor aan de Denmark Design School besloot deze goedlachse Deense voor haar master degree de wijde wereld in te trekken. Oorspronkelijk overwoog Abelone Wilhelmsen de modeacademie in Antwerpen, maar omdat ze daar weer van nul moest beginnen, koos ze voor de European MA in Fashion Design. Een opleiding met een bijzonder leerplan : drie maanden les in conceptueel denken en vormgeving aan de Utrecht School of Art, vervolgens naar de Winchester School of Art voor textiel en prints, om tot slot te eindigen aan het Institut de la Mode in Parijs. “Daar stond ik dan met mijn collectie. Het was het moment van de waarheid. Via vakbeurzen moest ik zelf ontdekken of al mijn creaties wel produceerbaar en betaalbaar waren.” Die ervaring bracht haar met de voeten op de grond.

Na haar studie en een kort verblijf in Utrecht belandde ze uiteindelijk in Antwerpen. Met niet meer dan honderd euro, een laptop en een koffer. “Mijn eerste uitdaging was het zoeken naar een kamer, een tweedehandse fiets en een job. Ik gaf me zelf drie maanden proef.” Dat was twee jaar geleden. Intussen is Abelone al goed ingeburgerd. Ze spreekt haast perfect Nederlands en concentreert zich nu op het Frans. “Als je snel wilt integreren, is taal een vereiste. Het vroeg wel volharding, want Vlamingen zijn snel geneigd om Engels te spreken.” Door korte werkopdrachten bij onder anderen Veronique Branquinho (patronen maken), Jan Fabre (kevers plakken) en Anke Loh (defilé organiseren) slaagde ze er toch in.

En bovendien bouwde ze al snel een netwerk uit. “Vorig weekend gaf ik een dankfeestje voor iedereen die me geholpen heeft met mijn eerste collectie. Het was een bont gezelschap : vrienden uit Antwerpen, Barcelona, Parijs, Londen en Munchen, allemaal met een verschillende achtergrond. Het hoeven niet altijd fashionista’s te zijn. Die diversiteit was ook te zien tijdens mijn eerste defilé, 250 man van verschillend pluimage hadden zich verzameld in het Fins Cultureel Centrum. De reacties waren enorm positief.

Individualistisch : “Ik heb voor Antwerpen als uitvalsbasis gekozen omdat hier ruimte is voor individualisten. Bovendien is de stad klein van oppervlakte, maar groot in ambitie. En centraal gelegen. Parijs en Milaan zijn niet ver, maar toch ver genoeg om niet gedomineerd te worden door de modetrends. Daar geldt alleen ‘what’s in fashion’. Belgische ontwerpers doen meer hun ding. Dat wil ik ook. Bovendien vind ik hier de strakheid en functionaliteit van het noorden terug, terwijl de Nederlandse mode toch meer sculpturaal is.”

Dat laatste is duidelijk te zien in haar debuutcollectie Complete & Broken, die bestaat uit eenvoudige witte T-shirts, pantalons en rechte rokken. Dezelfde kledingstukken in drie uitvoeringen : egaal ( basis), met hier en daar een lint ( cracked) en met verschillende stofinzetten ( broken). “Ik probeer geen hemd te maken met vier mouwen en tien ritsen”, verklaart Abelone. “Ik beschouw deze collectie als een basis, de grondslag van mijn esthetiek. Om vervolgens verder op te bouwen. Op lange termijn wil ik ook hemden en tricot toevoegen. Maar later, niet nu. Voorlopig heb ik nog maar één verkooppunt, Labels Inc in Antwerpen, maar de bestellingen lopen nu al binnen via exposities tijdens Vitrine. Niettemin blijf ik met mijn voeten op de grond. Ik heb nog geen producent, moet alles zelf maken. En toch blijft het mijn droom om ooit wereldwijd te verkopen, een eigen showroom, een defilé… Ach, alles op zijn tijd. Beter geleidelijk succes, dan tien minuten roem en dan verdwijnen.” n

Tekst Pascale Baelden I Foto’s Michel Vaerewijck

Poetry in Motion : oneliners in kledingstukken

Maison Close : creatief boudoir

Complete & Broken : geen hemd met vier mouwen en tien ritsen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content