Eten in ’t Ebdiep is telkens weer een belevenis : daar zorgen zowel de locatie op de dijk van Sint-Amands voor, als de bereidingen van de jonge, gedreven kok Olivier Van de Meerssche.

Het uitgesproken Vlaams eethuis ligt op een plek van een onwerkelijke schoonheid : vanop het terras en vanuit de eetzaal kijk je uit over de mooiste bocht van de Schelde. In de verte ligt het kerkje van Mariekerke en aan de andere oever Moerzeke. Het levend schilderij verandert met het licht, het weer en het getijdenverschil, dat tot zeven meter kan bedragen.

Verfijnde streekgerechten

Wij lieten de auto achter op het plein aan het water, lazen in het park gedichten van Emile Verhaeren en beklommen de trap naar het terras van het restaurant. Binnen wacht een elegant ingerichte en comfortabele eetzaal, met grijs als terugkomende, rustgevende kleur. Er klinkt klassieke muziek en de tweelingbroers Jan en Frans Lamberechts schieten toe. De voormalige leraars wisselden het klaslokaal voor de eetzaal van ’t Ebdiep en gaan met de ernst en bescheidenheid van een schoolmeester te werk. De broers engageerden Olivier Van de Meerssche als chef-kok. De 33-jarige kok werkte elf jaar in ’t Truffeltje in Dendermonde en was daar de rechterhand van fornuiskunstenaar Paul Mariën. In ’t Ebdiep presenteert Olivier een hedendaagse versie van de Vlaamse keuken, gebaseerd op à la minute bereide eersteklas ingrediënten. Zijn gerechten zijn toegankelijk voor iedereen. De kok komt op voor ten onrechte vergeten producten, zoals varkenswang, ossenstaart en wijting en promoot streekgerechten, zoals garnaalkroket met geuze van brouwerij De Troch, paling in ’t groen, konijn met Duvel met rapen en aardappelen van Maurice, of runderkraai gegaard in tafelbier met gesmolten wortelen, gember en pont-neuf-aardappelen. Er wacht een gevarieerde wijnkaart, met zorg samengesteld uit Franse en niet-Franse wijnen en prettig praktisch ingedeeld volgens types : frisse en fruitige witte wijnen, volle en ronde witte wijnen enz.

Licht en evenwichtig

Onze keuze ging naar het marktmenu met afgestemde wijnen (49,25 euro). Er kwamen hapjes, zoals zelfingelegde feta en lekkere olijfjes uit Arbequina en wij droomden weg bij het vredige zicht over de Schelde. De komst van het voorgerecht riep ons terug tot de werkelijkheid en wij genoten van een lichte, natuurlijke en evenwichtige bereiding rond koude ratatouille van peulvruchten met lookkorstjes, Noorse langoustines, pijlinktvis, zachte paprika en het zonnige parfum van rozemarijn en olijfolie. Daarna kwam als tussengerecht : zeewolf in witte wijn met sjalotten en posteleinsaus, kaviaar van aubergine met (te) overheersende vanillezaadjes. Bij beide gerechten werd een Louis Pato geschonken, als Portugese hartenveroveraar, gemaakt van de druif Maria Gomes uit Beiras. Hoofdgerecht was konijnenfilet, krokant verpakt in filodeeg met mozzarella en gedroogde oregano en begeleid door groene asperges en rode paprikasliertjes. De smaak van de paprika vormde de verbinding tussen spijs en een sappige, fruitige en mondvullende Domaine de la Renière 2001, Cabernet Franc uit Saumur. Wij dachten aan de kok, die in de keuken geeft wat hij kan. Voor hem moet het frustrerend zijn dat het publiek tijdens het eten van de met liefde bereide gerechten wordt afgeleid door het permanent veranderende uitzicht. Jan en Frans Lamberechts lieten bovendien ook nog een kamerbrede spiegel aan de achtermuur aanbrengen, waardoor het reeds panoramische uitzicht nog overweldigender wordt.

De smakelijke maaltijd werd afgesloten met eiwitschuimpjes, salade van mango en basilicum, aspic van Granny Smith en limoen, en roomijs met geroosterde cashewnoten.

:: Restaurant en feestzaal ’t Ebdiep : E. Ver- haerenstraat 14 a, 2890 Sint-Amands. 052 34 14 16. Reserveren is aangeraden ! Maandag en dinsdag gesloten.

www.ebdiep.be

Pieter van Doveren I foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content