1–OOSTENDE

© Eline Ros

Paloma is de vrolijke naam van dit vakantieappartement, gekocht en gerenoveerd door architect Sam Peeters. “De badkamer was helemaal seventies, recht uit de geschiedenisboeken. Ik was meteen verliefd op de roze tegels.”

In de top tien van ‘mooiste straten in Oostende’, doet de Frans Musinstraat makkelijk een gooi naar de top drie. De straat ligt in de Belle Epoquewijk, waar façades in pastelkleuren doen dromen van een vervlogen Oostende. Vakantieappartement Paloma huist in een jarenzeventiggebouw – iets minder charmant – maar kijkt van op de derde verdieping wel uit op de elegante rij snoepjes. Architect Sam Peeters ontwierp daarom een lange vensterbank waar je achter het raam makkelijk met zijn tweeën kunt wegzakken. “Het hoeft niet altijd zicht op zee te zijn, toch?”

Roze badkamertegels

Paloma is een tweede verblijf dat hij verhuurt als airbnb. Om de stijl van het interieur te bepalen, dwaalde hij door de buurt, snuffelde in fotoarchieven en keek nieuwsgierig om zich heen. “Ook omhoog, natuurlijk”, lacht hij. “Zéker in deze buurt.” Zijn interieurbureau heet Contekst, niet toevallig gekozen. “Ik schrijf hele notitieboekjes vol en ik zoek overal verbanden”, zegt de Antwerpse architect die eerst geschiedenis studeerde. “Een interieur is een verhaal – of een tekst – met meerdere lagen. Ik hou niet van tabula rasa. Ik zal nooit een appartement of huis volledig strippen en alle originele details verwijderen.” Peeters integreerde meer dan één oorspronkelijk materiaal in Paloma, zoals het houten lattenplafond of roze tegels. “De badkamer was helemaal jaren zeventig, recht uit de geschiedenisboeken. Ik was meteen verliefd op de originele tegels, de makelaar begreep er niets van.”

Reflecties aan tafel

Wie goed kijkt, ziet vaak zichzelf in dit appartement. De elektriciteitskast is bekleed met spiegelglas, net als een kubus in de leefruimte, en zelfs op het terras hangt een spiegel. “Ik heb iets met spiegelend materiaal, zoveel is duidelijk,” lacht Peeters, “reflecties intrigeren. Dat zie je bijvoorbeeld ook in de eettafel, die is gemaakt van gerecycleerd plexiglas. Een materiaal dat reflecteert, brengt beweging in een interieur.”

Even verrassend en speels zijn de kunstwerken aan de muur. Vanuit Paloma wandel je in tien minuten naar Mu.ZEE, het museum voor moderne kunst, maar je kunt ook in het appartement op ontdekkingstocht. Peeters en zijn man Christophe Ysewyn zijn verzamelaars en stelden een mooie mix samen, met onder meer een litho van Calder en strandfotografie van Gavino Fauzia.

De naam Paloma is een verwijzing naar Paloma Picasso, de dochter van. “Ik ontmoette haar ooit op een feestje in Barcelona en de naam is me bijgebleven. In mijn telefoon verzamel ik een onnozel lijstje ‘fascinerende namen’ die misschien ooit van pas komen voor een project. En dit appartement is een echte Paloma, vind je niet?”

Vanaf 320 euro voor 3 nachten. Er is plaats voor 4 personen.

instagram.com/paloma.spots

Tekst Veerle Helsen – Foto’s Eline Ros

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content