Niemand moet Grace Coddington vertellen hoe de modewereld in elkaar zit. Met haar 72ste verjaardag in aantocht, en nog steeds actief bij ’s werelds invloedrijkste modebijbel Vogue, heeft de roodharige uit het mistige Wales genoeg ervaring uit eigen hand. In haar onlangs verschenen memoires Achter de schermen bij Vogue beschrijft ze de swinging sixties in Londen, die ze meemaakte als model nog voor Twiggy naam maakte. Een auto-ongeluk maakte een einde aan haar modellencarrière, maar opende tegelijk de deuren naar de Britse Vogue. Daar mocht ze modeshoots maken met topfotografen als Norman Parkinson, voor wie Coddington als model nog naakt door een bos had gelopen. In haar opmerkelijk open biografie schrijft The Cod, haar modellenbijnaam, hoe ze na mislukte relaties, een miskraam en de dood van haar zus eind jaren tachtig verhuist naar Manhattan. Daar wordt ze, na een korte passage bij Calvin Klein, de rechterhand van Anna Wintour bij de Amerikaanse Vogue. De ijzige en vastberaden Wintour, over wie Coddington schrijft dat ze van blingbling en beroemdheden houdt, is zowat de tegenpool van de dromerige Coddington. Wintour, op wie de film The Devil Wears Prada gebaseerd is, noemt de karakterclash precies de sterkte van het blad. Wie de Vogue-documentaire The September Issue zag, weet hoe nukkig beide vrouwen zich tegenover elkaar kunnen gedragen, tenminste als er camera’s in de buurt zijn. Genoeg suspense alleszins in de memoires van Grace Coddington. Een boek, met prachtige foto’s, dat allicht onder de kerstboom van elke modefanaat zal liggen.

Achter de schermen bij Vogue, Uitgeverij Atlas, 29,95 euro.

Elke Lahousse

Over Amerikaanse mode : “Als ik Calvin Klein had overgeslagen en meteen naar de Amerikaanse Vogue was gegaan, had ik nooit begrepen hoe Amerikaanse mode werkt. De benadering is volkomen anders dan in Engeland ; veel zakelijker. De zakelijke interactie zet zich voort in andere aspecten van het dagelijkse leven.”

Over Anna Wintour: “Op het feest voor mijn zeventigste verjaardag hield Anna een toespraak. ‘Voor mij zal jij altijd het hart en de ziel van dit blad blijven, de poortwachter, het lichtbaken van voortreffelijkheid. Zolang ik bij Vogue ben, is er altijd één persoon geweest die het voor mij elke dag weer spannend maakte : Grace Coddington.’ Ik was sprakeloos. En dat van iemand die je normaal gesproken nooit rechtstreeks een compliment geeft !”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content