Yamamoto schrijft biografie

© E.Tordoir

Japans designer Yohji Yamamoto brengt in oktober zijn biografie uit.

Yohji Yamamoto, de even charismatische als mysterieuze Japanse designer, heeft een biografie geschreven. “My dear Bomb” wordt in oktober wereldwijd uitgebracht. Creatieve bomDe wat bizarre titel refereert aan de “creatieve bom” binnenin Yamamoto die minstens vier keer per jaar met ongewone energie explodeert, tijdens de defilés voor zijn eigen naammerk en voor de Y3-collectie die hij samen met Adidas maakt.

Geen retrospectieve
“My dear Bomb” is geen ‘retrospectieve’ geworden, want dat woord haat Yamamoto. Ook geen chronologisch overzicht, maar een “kort verhaal met enkele flash backs naar sleutelmomenten”, aldus het aankondigende persbericht. “Het boek handelt over de man, zijn filosofie in het leven en als designer”. Zo staan er interviews in, maar ook liefdesbrieven. Het technische aspect van zijn vak wordt evenmin uit de weg gegaan. Via tekeningen en patronen kan de lezer zijn werkwijze volgen. Tenslotte penden ook enkele bekende vrienden als Charlotte Rampling en Wim Wenders een hommage aan de Japanse ontwerper neer.

RevolutieYamamoto is 67. Hij behaalde in 1966 een rechtendiploma aan de universiteit van Keio voor hij mode ging studeren aan het Bunka Fashion College. In 1981 maakte hij zijn debuut in Parijs en samen met Rei Kawakubo van Comme des Garcons bracht hij een revolutie te weeg met zijn alomtegenwoodige zwart, asymetrische lijnen en de typische jasjes met driekwartsmouw.

Bijna faillietNa vier decennia blijven de collecties van Yamamoto fris ogen. Al werd de financiële crisis het modehuis in 2009 bijna fataal. Het moest bescherming vragen tegen zijn schuldeisers, maar vond al snel een reddende investeerder.

Limi Feu
Bijzonder trots is Yamamoto op zijn dochter Limi Feu, die haar Parijse catwalkdebuut als designer in 2007 maakte.

Ann Heylens.

Bekijk de recentse defilés van Yamamoto op Catwalk Weekend .

Yohji Yamamoto – “My Dear Bomb” by Yohji Yamamoto/Ai Mitsuda . Uitgeverij Ludion, 200 pagina’s, 29,90 euro. www.ludion.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content