Waarom en hoe je een yogamat regelmatig moet reinigen

Yoga © iStock

Yogamatjes zijn broeihaarden van bacteriën. Daarom zijn ze ook een boosdoener voor je huid en veroorzaken ze puistjes en uitslag. Je matje regelmatig reinigen is dus een must. Maar hoe pak je dat aan?

Volgens specialisten zijn yogamatjes nog slechter voor je huid dan vuile smartphoneschermen of zitjes in het vliegtuig. De bacterie Propionibacteria acnes kan immers welig tieren op een yogamatje. De bacterie leeft van vetzuren die voorkomen in talg. Hij is in staat enzymen te produceren die huidweefsel kunnen afbreken, en beschadigt daardoor cellen van talgklieren. Wanneer je dus een yogamat gebruikt van de yogales, vraag dan zeker na hoe vaak ze gewassen worden of breng een eigen matje mee en draag er goed zorg voor.

Er bestaan antibacteriële sprays speciaal voor yogamatjes, die je na iedere les of work-out kan gebruiken. Maar het is aangeraden om het matje iedere week te poetsen met water en zeep. Vergeet het erna niet te drogen te hangen, want een nat matje trekt nog meer bacteriën aan. Sommige matjes kan je in de wasmachine stoppen. Doe dit een keer per maand.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

(LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content