Tyra Banks ondersteunt The Health Initiative van Vogue

In een open brief getuigt ze over enkele negatieve ervaringen in haar eigen modellencarrière.

In een open brief op de website ‘The Daily Beast’ ondersteunt het Amerikaanse supermodel Tyra Banks ‘The Health Initiative’ van Vogue. Met dat pact wil het invloedrijke magazine een gezonder lichaamsbeeld binnen de mode-industrie aanmoedigen.
“Aan modellen over de hele wereld, ik wil Vogue’s baanbrekende aankondiging vieren”, begint Tyra Banks haar brief. “De 19 hoofdredacteurs van de internationale edities van Vogue hebben beloofd om modellen, die een eetstoornis lijken te hebben, van hun tijdschriften te bannen. Ook beloofden ze gezondere werkomstandigheden en tal van andere revolutionaire initiatieven in te voeren. Dit vraagt om een toost, een barbecue en hamburgers!”

Zelf probeerde het Amerikaanse supermodel het modebeeld al te beïnvloeden met haar wereldwijd uitgezonden tv-show ‘America’s Next Topmodel’. Voor de modellenwedstrijd selecteert ze vaak ze vaak jonge modellen met een afwijkende schoonheid. Geregeld passeren meisjes met naar modellenstandaarden grote maten of een korte lichaamslengte de revue.

In haar brief vertelt het Amerikaanse supermodel over een aantal negatieve ervaringen in haar eigen modellencarrière. “Toen ik een vroege twintiger was, had ik maatje vier”, schrijft Tyra. “Maar toen ik wat meer rondingen kreeg, gaf mijn bureau mijn moeder een lijst met modeontwerpers die mij niet meer wilden boeken voor een modeshow. Om te kunnen blijven werken, vocht ik tegen moeder natuur en beroofde ik mijn lichaam van belangrijke voedingsstoffen.” Ook vertelt ze over de werkomstandigheden in Parijs, waar ze omringd werd door twaalfjarige meisjes.

Vogue heeft de macht om bepaalde praktijken te bannen
Banks benadrukt vervolgens de invloed van het Amerikaanse magazine op de mode-industrie. “Vogue heeft de macht modetrends, ontwerpers of modellen te maken of kraken. Ze hebben dus ook de macht om bepaalde praktijken binnen de industrie te bannen. Hun dappere houding zal ervoor zorgen dat anderen volgen”, meent het supermodel.

Maar ze legt ook een deel van de verantwoordelijkheid bij moeders over de hele wereld. Hen roept ze op om op een positieve manier over hun eigen lichaam praten in het bijzijn van hun dochters. “We kunnen onze dochters verschillende schoonheidsbeelden tonen: voluptueus, groot, klein en alles wat ertussenin ligt. Moeders, jullie zijn de meest invloedrijke rolmodellen in het leven van jullie dochters. Gebruik die macht”, sluit Tyra de brief af. Of Vogue effectief voor een mentaliteitswijziging binnen de mode-industrie kan zorgen, valt nog af te wachten.(JK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content