Stil protest? Michelle Obama zonder hoofddoek in Saoedi-Arabië

Kersvers Saoedisch koning Salman met President Barack Obama en first lady Michelle Obama © BELGAIMAGE

Michelle Obama bracht met onbedekte haren en in een kleurige blouse een bezoekje aan Saoedi-Arabië na het overlijden van diens koning Abdullah. Een stil protest van deze voorvechtster van vrouwenrechten?

Amerikaans President Obama en zijn vrouw Michelle brachten dinsdag net als vele andere wereldleiders hun condoleances over aan Saoedi-Arabië na het overlijden van hun koning Abdullah. Daarbij hebben ze blijkbaar een gevoelige snaar geraakt. Volgens hevige reacties op social media had Michelle Obama haar hoofd moeten bedekken tijdens haar bezoek aan het moslimland, hoewel de wet enkel Saoedische vrouwen verplicht een hoofddoek te dragen. De Saoedis braakten desalniettemin hun ongeloof en woede op Twitter onder hashtags die zich laten vertalen naar #michelle_obama_immodest en #michelle_obama_not_veiled

Het is moeilijk om deze actie van Flotus, die overigens ook niet in het zwart maar in een felblauwe tuniek op het appèl verscheen, niet als stil protest te zien. Vrouwen in Saoedi-Arabië mogen niet met de auto rijden. Als ze willen reizen, een operatie willen ondergaan of zich willen scholen hebben ze schriftelijke toestemming nodig van een man. Dit druist ongetwijfeld in tegen de overtuigingen van de first lady, die zelf een grote voorvechtster van vrouwenrechten is. Maar of ze de begrafenis van koning Abdullah uitkoos om haar ongenoegen daarover te uiten? Hoogst onwaarschijnlijk.

Een hoofddoek is niet verplicht voor buitenlandse vrouwen die het land bezoeken, en de Saoedi’s zijn heus wel gewend aan het zicht van het vrouw met onbedekte haren. Voormalige first ladies Hillary Clinton en Laura Bush lieten ook de hoofddoek achterwege toen ze destijds een bezoek brachten aan het land. Michelle Obama volgde dus braafjes het standaardprotocol.

Flotus mag dan wel gekant zijn tegen de wetten en regels van de ultra-conservatieven uit Saoedi-Arabië; ze is te hooggeschoold en welopgevoed om daar tijdens een bezoek van groot geopolitiek belang een standpunt over in te nemen.

. (KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content