Washington opent tentoonstelling over mijnongeluk in Chili
Een jaar na het mijnongeluk waarbij 33 mijnwerkers in de kopermijn van San José in Chili opgesloten raakten, opent in Washington een tentoonstelling de spectaculaire reddingsoperatie.
Een jaar na het mijnongeluk waarbij 33 mijnwerkers in de kopermijn van San José in Chili opgesloten raakten, opent in Washington een tentoonstelling over hun ervaring en de spectaculaire reddingsoperatie.
Het Smithsonian Nationaal Museum of Natural History in Washington organiseert de tentoonstelling “Against all odds: Rescue at the Chilean Mine”, die op de eerste verjaardag van het ongeluk op 5 augustus 2010 voor het grote publiek opengaat.
Op die dag raakten na een instorting in de mijn 33 mijnwerkers, 32 Chilenen en 1 Boliviaan, 700 meter onder de grond ingesloten. De “33” moesten weken onder de grond doorbrengen.
De kruisweg van de mijnwerkers beheerste de internationale media, de reddingsoperatie van 13 oktober 2010 werd op televisieschermen overal ter wereld met spanning gevolgd. De mijnwerkers werden toen met een metalen capsule in een smalle schacht een voor een opnieuw boven de aarde gehaald.
Op de tentoonstelling in Washington is een prototype van de reddingscapsule, de Bijbel die de kompels lazen om het moreel hoog te houden en een Chileense vlag met de handtekeningen van de “33” te bezichtigen.
Bij de officiële opening van de expositie waren Mario Sepulveda, Jorge Galleguillos, Jose Henriquez en Carlos Barrios aanwezig. Zij overleefden samen met hun 29 andere kompanen meer dan twee maanden onder de grond. “De ergste ervaring uit mijn leven”, aldus Sepulveda. “Al onze dromen zijn in die mijn begraven.” (Belga)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier