Warmië en Mazurië in Polen: duizenden meren en opvallende rode bakstenen

© Getty Images/iStockphoto

‘Het land van duizend meren’: dat is de bijnaam van de regio Warmië en Mazurië. En dat is nog een understatement. In werkelijkheid telt de regio zo’n drieduizend meren.

Warmië (Ermland) en Mazurië liggen in het noordoosten van Polen en behoorden vroeger tot Oost-Pruisen.

De hoofdstad is Olsztyn

Bijnaam: Land van duizend meren

Trekpleisters: de mooie natuur met talloze meren, bossen en glooiende heuvels, historische sites waaronder barokke kerken, Teutoonse kastelen, gotische paleizen en herinneringen aan de beide wereldoorlogen.

‘Het land van duizend meren’: dat is de bijnaam van de regio Warmië en Mazurië. En dat is nog een understatement. In werkelijkheid telt de regio zo’n drieduizend meren.

Daartussen ligt een vriendelijk landschap met glooiende akkers, eeuwenoude bossen, kronkelende riviertjes en heuvels. Deze rijke natuur nodigt je uit om actief bezig te zijn: wandelen, fietsen, zeilen, surfen, kajakken en paardrijden, om er maar een paar te noemen.

Het leuke aan deze streek is dat je een actieve vakantie perfect kan combineren met het bewonderen van de bijzondere architectuur. Warmië en Mazurië behoorden vroeger tot Oost-Pruisen. De heren van de Duitse Orde drukten niet alleen hun stempel op de geschiedenis , maar ook op de architectuur. Kenmerkend zijn de kastelen en kerken gemaakt van rode bakstenen. Enkele sprekende voorbeelden: het kasteel in Lidzbark, Warminski, het klooster in Swieta Lipka en de kathedraal in Olsztyn.

Warmië en Mazurië in Polen: duizenden meren en opvallende rode bakstenen
© Januszlipinski – Fotolia

Op de fiets

Fietsliefhebbers vinden in Warmië en Mazurië een heerlijke bestemming voor een fietsvakantie. Het landschap waar je doorheen fietst varieert van glooiende weilanden tot bossen en van paden langs meren tot oude eikenlanen. Een verrekijker is geen overbodige luxe want de kans is groot dat je onderweg ooievaars, arenden, aalscholvers, bizons, vossen of herten tegenkomt.

Bijna vierhonderd kilometer van de Green Velo langeafstandsroute die heel Polen doorkruist, loopt door Warmië en Mazurië. Deze route wordt duidelijk aangegeven met borden en onderweg zijn er overal picknickplaatsen waar je even kan pauzeren. Ook zijn er genoeg fietsvriendelijke overnachtingsplekjes. Aan de hand van lokale lusvormige routes kan je je tocht naar je eigen wensen en interesses eventueel uitbreiden.

Warmië en Mazurië in Polen: duizenden meren en opvallende rode bakstenen
© GF

De Green Velo route door Warmië en Mazurië is onderverdeeld in drie kortere trajecten. Het eerste deel is 93 kilometer lang en loopt van Elbag tot Braniewo. Af en toe moet je best klimmen, maar met een e-bike is dat sowieso geen probleem. En anders zijn de prachtige vergezichten over de monding van de Wisla rivier en zijn veel kanaaltjes en stroompjes de inspanning meer dan waard. Maak ook zeker een tussenstop in Frombork waar de wereldberoemde astronoom Nicolaas Copernicus (1473-1543) een groot deel van de zijn leven woonde en werkte. In het Copernicusmuseum zie je zijn observatorium, planetarium, werkruimte en instrumenten.

De tweede etappe (147 kilometer) loopt langs de grens met het in Rusland gelegen Kaliningrad, van Pieniezno tot Sepopolou. Je fietst over oude turfvelden en door de mooie vallei van de rivier Lyna. Een van de hoogtepunten op dit traject is het ooievaarsdorp Zywkowio waar ieder jaar zo’n zeventig ooievaars arriveren om te nestelen op de daken van de boerderijen of in de bomen. Ook interessant is het gasmuseum in Gorowo Ilaweckie waar je alles leert over de bijna verdwenen techniek waarbij gas uit kool gewonnen wordt.

Warmië en Mazurië in Polen: duizenden meren en opvallende rode bakstenen
© Mariusz Prusaczyk – Fotolia

De laatste etappe is met 153 kilometer de langste en loopt door het gebied met de grootste en drukstbezochte meren. Je begint tussen de turfvelden, maar gaandeweg wordt het landschap heuvelachtiger. Dat kost iets meer inspanning. Tijd voor een tussenstop in het kuuroord Goldap waar je je kan laten verwennen in een spa.

Op het water

Surfen, kajakken, duiken, zeilen, zwemmen, kitesurfen….. de Mazurische meren staan garant voor eindeloos veel waterplezier. Een echte aanrader is de 130 kilometer lange zeilroute met de moeilijke naam Zeglarski Szlak Wielkich Jezior Mazurskich die loopt over de twee grootste meren, Sniardwy en Mamry met daartussen kanalen en rivieren. Al zeilend passeer je de toeristische hoogtepunten in het gebied: Wegorzewo, Gizycko, Mikolajki, Pisz, Ryn en Ruciane-Nida.

Warmië en Mazurië in Polen: duizenden meren en opvallende rode bakstenen
© maryoushphoto – Fotolia

Kajakkers hebben de keuze uit meerdere routes: de 95 kilometer lange Krutynia, 196 kilometer over de Lynua, 211 kilometer over de Drzweca en 99 over de Wel.

Te voet Wandelaars in alle soorten en maten vinden een geschikte route in Warmië en Mazurië. Van kort en eenvoudig tot lang en inspannend. Op veel van die routes kan je ook hardlopen of Nordic walking. Doorgewinterde atleten kunnen hun uithoudingsvermogen uittesten tijdens een van de triatlons die hier geregeld georganiseerd worden.

Te paard

Het fokken van paarden is een eeuwenoude traditie in Polen. Poolse paarden zijn in de hele wereld bekend. Nu nog is het platteland bezaaid met maneges en stoeterijen. Het landschap in Warmië en Mazurië leent zich uitstekend voor een tocht op de rug van een paard. Er zijn routes uitgestippeld voor ruiters van alle niveaus. Ook beginners kunnen er terecht. Heb je de smaak te pakken, dan kan je ook kiezen voor meerdaagse tochten.

Warmië en Mazurië in Polen: duizenden meren en opvallende rode bakstenen
© GF

Riddertoernooien

De geschiedenis van Warmië en Mazurië is er één van contrasten: vreedzame, welvarende tijden werden plots onderbroken door perioden waarin Teutoonse ridders en de Pruisen elkaar in de haren vlogen. In Grunwald vond in 1410 een van de bloedigste en hevigste veldslagen van de hele Middeleeuwen plaats. Poolse en Litouwse legers hakten de Ridders van de Teutoonse Orde in de pan. Deze veldslag wordt ieder jaar nagespeeld door 1500 ridders te voet en te paard. Een internationaal vermaard schouwspel dat je zeker niet mag missen. Maar ook op andere plaatsen kan je in de zomer geregeld getuige zijn van een spectaculair riddertoernooi.

Warmië en Mazurië in Polen: duizenden meren en opvallende rode bakstenen
© GF

In de winter

Het speciale klimaat in deze regio zorgt er in de winter met vrij grote zekerheid voor dat er sneeuw ligt. Soms vriezen de meren zelfs dicht. Dus bind je ski’s onder en trek naar de skipistes bij Goldap, Okragle, Kurzetnik, Mikolajki, Rus of Olsztyn. Mooie langlaufpistes vind je in Wiartel, Lekuk, Goldap, bij de berg Dylewska Góra en bij Elblag en Olsztyn. Met een beetje geluk kan je schaatsen op een van de duizenden meren. IJszeilen en ijsvissen zijn dan ook mogelijk.

En wat is er leuker dan een sledetocht eventueel getrokken door paarden of honden? Een actieve dag in de koude buitenlucht, sluit je af bij een knetterend kampvuur met een kop warme chocolademelk of thee met een lepel kersenconfituur en een scheutje likeur.

Meer informatie over Polen lees je op Polen Travel

Warmië en Mazurië in Polen: duizenden meren en opvallende rode bakstenen
© Getty Images/iStockphoto

Partner Content