Waarom eilanden ons gelukkig maken

Een boot nadert een privĂ©-eiland. © Getty

Ibiza, Corsica, Malta, IJsland, Madeira, … Vraag aan vrienden of familieleden waar ze deze zomer op reis zijn geweest, en de kans is groot dat er een eiland tussenzit. Meer dan op het vasteland ervaar je hier een gevoel van rust en bezinning. En de schaal met verse zeevruchten is nooit veraf.

Op een onbewoond eiland – loopt niemand voor je neus – ja je voelt je d’r blij want – lekker leven is de leus.

Bij Kinderen voor Kinderen hadden ze het lang geleden al door: op een eiland, en al zeker een onbewoond, is het leven mooi. Dat is niet eens een vaag gevoel, maar ook een feit. In het bekende World Happiness Report van de Verenigde Naties halen eilanden opvallend goede scores. Tot de zestig gelukkigste landen ter wereld behoren zo’n tien eilandstaten. Van Bahrein tot Singapore, van Cyprus tot Mauritius, van Jamaica tot Trinidad en Tobago: de karaktertrekken van een “gelukkig land” stemmen dikwijls overeen met die van het eilandleven. Te beginnen met de friendliness factor. Een van de belangrijkste eigenschappen die gelukkige landen delen, aldus de Verenigde Naties, is een sterk en warm gemeenschapsgevoel tussen de inwoners. Het is logisch dat eilanden daar meer dan gemiddeld aan voldoen. De inwoners hebben alleen elkaar, ze moeten het met elkaar stellen. Wat er allemaal op het verre vasteland gebeurt, is vaak ondergeschikt aan de gebeurtenissen in het eigen dorp. Het oneindige van de omringende oceaan contrasteert als het ware met het kleine eilandleven.

Bezoek

Tegelijk staat een eiland wel open voor de vele culturele invloeden van buitenaf. Aruba telt bijvoorbeeld zo’n veertig nationaliteiten, die harmonieus samenleven volgens wat ze the Aruban way noemen. Je ziet die verscheidenheid terug in hun lokale muziek, eetgewoontes en de taal. Sommige Arubanen spreken wel vijf talen: Engels, Nederlands, Spaans, Portugees en het Papiamento. Een idyllisch eiland krijgt regelmatig bezoek over de vloer, en verwelkomt die bezoekers met open armen. Afwisseling! Nieuwe gezichten! De locals dragen hun samenhorigheidsgevoel over op de reizigers die ze ontmoeten.

Aruba.
Aruba.© Getty

Eilandgevoel

De wereld komt dus bij een eiland binnen, maar omgekeerd is dat minder het geval. Een belangrijk aspect van het “unieke eilandgevoel” is het isolement. Alle wegen leiden naar Rome, maar nooit naar een eiland. Je raakt er enkel per boot of per vliegtuig. Op een eiland ben je per definitie afgesneden van de rest van de wereld. Hier kan je Ă©cht de knop omdraaien en tot rust komen. Geen wonder dat eilanden zo hoog op onze vakantielijstjes staan, niet alleen in het CaraĂŻbisch gebied maar ook in Europa. Wie kent er nu niet iemand die deze zomer naar Corsica, Ibiza of Malta is geweest? Het isolement is echter ook het grootste nadeel. Voor altijd op een eiland gaan wonen vinden veel mensen toch te beklemmend. Daarom is een eiland ideaal als vakantiebestemming: je bent er maar tijdelijk.

Tobago.
Tobago.© Getty

Zalvende zee

Geen eiland zonder zee, en dat treft: de aanwezigheid van water heeft een grote impact op je gemoedsrust. Het Weekend Knack-artikel Zeezucht: waarom we allemaal verzot zijn op de zee verwoordt het mooi: ‘De zee zalft en troost, geeft rust, laadt op en doet dromen.’ Wetenschappers over de hele wereld zijn het erover eens dat de nabijheid van de zee helpt om gevoelens van stress en angst te verminderen. En ook voor je fysieke gezondheid blijkt de nabijheid van de zee erg heilzaam.

Een eiland is op dat vlak natuurlijk verwend: de hele omtrek is opgebouwd uit kustlijnen, stranden en kliffen. Vanop elk punt aan land heb je een adembenemend uitzicht op zee. De prachtige zonsopgangen en -ondergangen krijg je er gratis bij.

Ibiza.
Ibiza.© Getty

Veelzijdige natuur

Vaak heerst er op eilanden een zacht klimaat vanwege de warme golfstroom. Vruchtbare gronden en veelzijdige natuur zijn het logische gevolg. Madeira, een oceanisch schatkistje op duizend kilometer van het Portugese vasteland, is daar een mooi voorbeeld van. De meest exotische bloemen staan er het hele jaar door in bloei, met dank aan de milde temperaturen die tussen de 15° en 25° schommelen, ook in de winter. De vruchtbare ondergrond maakt van Madeira een drijvend laboratorium voor alles wat maar kan groeien. Je vindt hier alleen al 37 soorten passievruchten, die de ene keer naar bananen en de andere keer naar ananas smaken. Op culinair vlak is verse vis het visitekaartje van Madeira, en bij uitbreiding elk ander eiland. Een schaal met verse zeevruchten ligt altijd binnen handbereik. Met daarachter de glinsterende oceaan. Had je nog meer argumenten nodig om een eilandvakantie te boeken? Welaan dan: Je valt er niet van je fiets – ligt op je luie haidewiets – drinkt met je billen bloot – melk uit een kokosnoot.

Jamaica.
Jamaica.© Getty

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content