Voormalig bureau van Dagblad Vooruit wordt jeugdherberg

In de vroegere redactielokalen van het Dagblad Vooruit, een beschermd pand met opmerkelijke voorgevel in de Gentse Sint-Pietersnieuwstraat, komt een jeugdherberg met maximaal 109 bedden.

Projectontwikkelaar Upgrade kreeg van het Gentse schepencollege een vergunning, zo meldt schepen van Stadsontwikkeling Tom Balthazar (sp.a).

Beschermd pand

Het beschermde pand, waarin vroeger ook de drukkerij Het Licht gevestigd was en later de Backstage kwam, én het aanpalende voormalige café Hof van Beroep worden verbouwd. Alle waardevolle erfgoedelementen moeten wel behouden blijven en gerestaureerd worden.

Achteraan het complex worden momenteel 105 studentenkamers met ondergronds archief, parkeergarage en een commerciële ruimte gebouwd.

De vergunning voor de jeugdherberg laat maximaal 109 bedden toe. Die zouden ondergebracht worden in vijftien kamers met stapelbedden. De eerste verdieping zal vier slaapzalen tellen met 46 bedden, de tweede verdieping zes slaapzalen met 36 bedden en de derde verdieping vijf slaapkamers met 28 bedden.

Het voormalige café Hof van Beroep wordt verbouwd tot verbruiksruimte, conciërgewoning en een slaapkamer met plaats voor vier mensen met een mobiele beperking.

Kunstenkwartier

Schepen Balthazar zegt dat de locatie zich goed leent voor een jeugdherberg. “Het gebouw bevindt zich in het “kunstenkwartier” met culturele trekpleisters als het MSK (Museum voor Schone Kunsten), het SMAK (Stedelijk Museum voor Actuele Kunsten) en de Bijloke”, klinkt het.

“Het is de bedoeling de Sint-Pietersnieuwstraat uit te bouwen tot een centrale verbindingsas tussen dit kunstenkwartier en de binnenstad. Op die as ontbreekt het nu aan voldoende toeristische voorzieningen.” (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content