Vlaams-Brabant maakt toeristische attracties toegankelijker voor mensen met autisme

Kasteel van Gaasbeek © Ad Meskens, Wikicommons

Toerisme Vlaams-Brabant gaat elf toeristische attracties beter toegankelijk maken voor mensen met autisme.

Toerisme Vlaams-Brabant heeft een visueel stappenplan uitgewerkt voor het Belevingscentrum 1914-18 in Tildonk zodat mensen met autisme zich optimaal kunnen voorbereiden op een bezoek. De komende maanden worden gelijkaardige projecten uitgewerkt voor tien andere toeristische attracties in de provincie. Toerisme Vlaams-Brabant werkt hiervoor samen met Toerisme voor Autisme.

Daguitstappen en reizen zijn voor mensen met autisme niet vanzelfsprekend. Ze komen terecht in een nieuwe omgeving met onverwachte prikkels en onduidelijke sociale regels. Omdat dit niet strookt met hun nood aan structuur en voorspelbaarheid is het risico groot dat dit bezoek voor de betrokkenen gepaard gaat met heel wat stress. Dit heeft zowel voor de persoon met autisme als voor zijn omgeving een negatieve impact op de beleving. ‘Onder de noemer ‘Iedereen Toerist’ zetten wij in Vlaams-Brabant in op inclusief en toegankelijk toerisme’, aldus de bevoegde gedeputeerde Monique Swinnen (CD&V).

Elf attracties

Toerisme Vlaams-Brabant wil voor elf attracties in de provincie visuele stappenplannen uitwerken zodat mensen met autisme hun bezoek optimaal kunnen voorbereiden en zo een meer kwaliteitsvolle en belevingsvolle daguitstap hebben. Deze plannen zijn bovendien ook nuttig voor andere doelgroepen zoals scholen, gezinnen met jonge kinderen of mensen met een mentale beperking.

Na het Belevingscentrum 1914-18 volgen nog plannen voor het Africamuseum in Tervuren, Rufferdinge in Landen, het bezoekerscentrum Dru! f in Overijse, het Damiaanmuseum in Tremelo, de druivenserre en wijnkelder in Overijse, Kasteel van Gaasbeek in Lennik, museum M in Leuven, Sportimonium in Zemst, Stal ’t Solleveld in Dilbeek en het Sven Nys Cycling Center in Tremelo.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content