Vijf dingen die je kunt doen tijdens het tekenfestival ‘Drawing Days’ in Hasselt

© Drawing days Hasselt

Het eerste weekend van oktober wordt Hasselt drie dagen lang het speelveld voor tekenaars van alle slag: jong en oud, tekenleek of tekenliefhebber. Tijdens Drawing Days zet ‘Kunstwerkt’ iedereen aan tot tekenen. Meer dan 40 activiteiten zorgen voor een wervelend tekenfestival vol workshops, expo’s, wandelroutes en meer.

Hasseltse organisatoren, van grote cultuurhuizen tot individuele kunstenaars, smeedden talloze tekenplannen en maakten zo samen het programma van Drawing Days. Deze activiteiten mag je niet missen.

1. Wandel langs opmerkelijke raamtekeningen

Onmisbaar voor een geslaagde Drawing Days: de Window Walk. Meer dan veertig kunstenaars krijgen in aanloop naar het festival een Hasselts raam ter beschikking, dat ze met raamtekenstiften helemaal naar hun hand zetten. Doorheen de stad wisselen kleine doodles en grootse taferelen elkaar af in een raamtekenroute, samengesteld door stadsgids Karolien Paulissen (OWSH) en Kunstwerkt. Naast de raamtekeningen ontdek je trouwens ook de Illustratieroute van Villa Verbeelding. In de Hasseltse binnenstad duiken prenten op van o.a. Carll Cneut, Gerda Dendooven, Sebastiaan Van Doninck en Kaatje Vermeire.

2. Bruisend Begijnhof

De binnentuin van het Begijnhof vormt het bruisend festivalhart, waar in elke uithoek wel iets te beleven valt. Laat je hoofd vereeuwigen in de portrettenfabriek, schets al glurend met Astrid Vandendael, bewonder de expo’s van Loesdier en Jennifer Bruinendaal & Shun-Ying Lu of het verhaal achter de kleurrijke fietsvlaggetjes van Pasform en De Serre. En vergeet niet te verpozen bij de zomerbar van De Serre.Ben je uitgetekend in openlucht? Dan kun je bij Z33 langs voor hun activiteit ‘Show Your Stripes’, in de lijn van hun tentoonstelling rond klimaatverandering.

3. Tekenende machines

De expo TEchENINGEN is een must voor fanaten van technologie en tekenkunst. Zo’n 20 tekenmachines, bestaande ontwerpen én nieuwe creaties, vinden tekenen op ingenieuze wijze opnieuw uit. Het LABO stelde samen met Kunstwerkt deze humoristische, diverse en fascinerende thematentoonstelling samen. Geen betere locatie dan het historische pand van het Oude Gerechtsgebouw, waar technologie en geschiedenis met elkaar clashen. Laat de machines het werk doen!

4. Fietspeleton Drawing Days

Vanop de trappers zetten we Drawing Days in. Op gepaste wijze: het peloton omcirkelt, gewapend met een krijtje aan de fiets, de Hasseltse binnenstad. Sluit je aan bij degezelschap en laat je belgerinkel horen. Of verwelkom het peloton aan de finish in het Begijnhof In aanloop naar het festival maakte Pasform, de vormingsorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking en mensen met autisme, hangen er vlaggetjesbij de creatieve broeikas De Serre en in het Begijnhof.

5. Ontdek de tekenaar in jezelf

Drawing Days is vooral: veel tekenen. Ben je geïnspireerd geraakt door expo’s van grote namen als Brecht Evens of Peter van den Ende? Dan kan je jouw tekengekte loslaten tijdens heel wat instapklare activiteiten in de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten Hasselt. Of trek verder de stad in en schuif, mits reservering, aan bij workshops in de bibliotheek, de Japanse Tuin of Villa Verbeelding. Ook Dr Sketchy’s keert naar Hasselt terug met een Royal Edition van hun burlesque tekenavonden, deze keer in de Provincieraadzaal.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content