Vier toeristen opgepakt voor naakt poseren op heilige Maleisische berg

© iStockphoto

Een Maleisische rechtbank heeft de aanhouding bevolen van vier toeristen, twee Canadese zussen, een Brit en een Nederlander, die enkele dagen voor een dodelijke aardbeving naakt geposeerd zouden hebben op een heilige berg in Borneo.

De leden van een plaatselijke stam geloven dat de recente aardbeving waarbij 18 mensen omkwamen, een wraak is van de geesten van de Kinabaluberg na de heiligschennis door de toeristen.

Op de sociale media doet een foto de ronde met daarop tien naakte toeristen op een van de hoogste toppen van de Zuidoost-Azië. Die foto zou genomen zijn ondanks het protest van hun gids. De zes andere toeristen worden, volgens de politie, nog altijd gezocht.

“De vier zijn opgepakt”, aldus Jalaluddin Abdul Rahman, politiecommissaris in de deelstaat Sabah (Borneo). “De verdachten zullen beschuldigd worden van openbare overlast.” Ze riskeren tot drie maanden gevangenis of een straf, of allebei.

Rustplaats voor de geesten

De minister van Toerisme van Sabah, Masidi Manjun, gaf aan dat procedures zijn opgestart tegen de buitenlanders, die vier dagen vastgehouden zullen blijven.

De Kinabalu maakt deel uit van het Unesco-werelderfgoed, is zeer geliefd bij bergbeklimmers, maar is voor de Kadazan Dusun-stam een heilige plek: ze menen dat het een rustplaats is voor de geesten.

De aardbeving van vorige vrijdag is een van de hevigste van de afgelopen decennia in Maleisië. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content