Veluwe populairste streek van Nederland

© Thinkstock

De Veluwe is onder de Nederlandse bevolking de meest gewaardeerde streek. Amsterdam blijft de favoriete Nederlandse stad en Limburg is onder de provincies het sterkste merk.

De Veluwe is onder de Nederlandse bevolking de meest gewaardeerde streek. Amsterdam blijft de favoriete Nederlandse stad en Limburg is onder de provincies het sterkste merk.

Dit blijkt uit een grootschalig merkenonderzoek door Hendrik Beerda Brand Consultancy onder 11.000 Nederlanders.

Landelijke gebieden scoren goed

De Veluwe heeft deze ijzersterke positie te danken aan de vele mogelijkheden om er van de natuur te kunnen genieten. Van de ruim 500 onderzochte streken heeft de Veluwe het meest te bieden voor dagtoeristen die willen fietsen of wandelen.

Ook Zuid-Limburg en het Waddenzeegebied zijn bijzonder populair. ‘Ondanks dat winkelen de favoriete hobby van de gemiddelde Nederlander is, blijft de natuur toch het meest trekken als men met familie, vrienden of partner wil ontspannen. Ook stadsinwoners hebben de natuur nodig om tot rust te komen’, verklaart merkadviseur Hendrik Beerda.

Amsterdam is het sterkste stedenmerk, Westland de zwakste gemeente

Net als bij de vorige meting in 2011 blijft Amsterdam de sterkste merknaam onder de Nederlandse steden. Maastricht en Utrecht staan op de tweede en derde positie.

Amsterdam is vooral zo populair door het gevarieerde aanbod van winkels, horeca en cultuur. De combinatie van een historische binnenstad met veel dynamiek zorgt ervoor dat de stad bij vrijwel alle Nederlanders favoriet is.

Westland heeft van de 30 grootste gemeenten de zwakste reputatie onder de Nederlandse bevolking. ‘Net als Zaanstad en Haarlemmermeer is Westland een gemeentenaam die weinig associaties oproept. De korte historie speelt ook een rol bij het zwakke imago van de gemeente Westland.’

Ranglijst van steden, provincies en streken met de sterkste reputatie in 2013

Top 10 steden in 2013

1. Amsterdam

2. Maastricht

3. Utrecht

4. Rotterdam

5. Den Haag

6. ‘s-Hertogenbosch

7. Groningen

8. Breda

9. Nijmegen

10. Arnhem

Top 10 provincies in 2013

1. Limburg

2. Noord-Brabant

3. Gelderland

4. Noord-Holland

5. Zuid-Holland

6. Utrecht

7. Drenthe

8. Zeeland

9. Overijssel

10. Friesland

Top 10 streken in 2013

1. Veluwe

2. Zuid-Limburg

3. Texel

4. Waddenzeegebied

5. Randstad

6. Twente

7. Terschelling

8. Achterhoek

9. Betuwe

10. Biesbosch (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content