Van Gogh en Francis Bacon in het Noordbrabants Museum

In mei 2013 heropende het Noordbrabants Museum in Den Bosch de deuren. In 2014 staan er vijftien exposities gepland. Hoogepunten: een tentoonstelling met werken van Vincent van Gogh en een overzicht van het grafische werk van Francis Bacon.

Van Gogh in Het Verhaal van Brabant

Op zaterdag 18 januari 2014 opent het museum de laatste en grootste presentatie voor zijn bezoekers: Het Verhaal van Brabant. Hiermee is het vernieuwde Noordbrabants Museum compleet.

Niet eerder had het museum zoveel ruimte om aandacht te besteden aan het cultuurhistorische verhaal van Brabant. Op 850 vierkante meter voert een mix van kunstwerken en historische objecten de bezoeker mee naar de hoogte- en dieptepunten van het Brabantse verleden.

Van de godsdiensttwisten in de 16de eeuw tot Van Gogh, van de stedelijke bloei ten tijde van Jheronimus Bosch tot de opkomst van industriesteden als Eindhoven en Oss en met zelfs een blik op de toekomst.

Van Vincent van Gogh (Zundert 1853 – 1890 Auvers-sur-Oise), de grootste kunstenaar die Brabant heeft voortgebracht, zijn negen schilderijen bijeengebracht, waaronder een vroeg Parijs zelfportret uit de collectie van het Van Gogh Museum.

Het complete grafische werk van Francis Bacon

12 april t/m 24 augustus 2014

Voor het eerst wordt Bacons complete grafische oeuvre getoond in een Nederlands museum. Francis Bacon (Dublin 1909 – 1992 Madrid) gaf zijn portretten een misvormd gezicht of lichaam, om een betere indruk van de psychische en emotionele gesteldheid van zijn modellen te geven. Hij portretteerde als het ware eerder de binnenkant dan de buitenkant. Zijn werken hebben vaak een groteske, duistere en angstaanjagende uitstraling.

Fotografie, kameraden en romantiek

Enkele andere tentoonstellingen: een overzichtstentoonstelling van fotograaf Ruud van Empel, de cultuurhistorische tentoonstelling Gezin XXL/Grote gezinnen, Kunstkameraden waarbij 50 kinderen uit de jeugdzorg samen met 50 Brabantse kunstenaars een kunstwerk maakten, een fototentoonstelling rond het werk van de in New York woonachtige Nederland fotografe Wijnanda Deroo en een tentoonstelling met meer dan honderd hoogromantische schilderijen van Nederlandse en Belgische meesters. (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content