Unesco waarschuwt Australië om Groot Barrièrerif

© Thinkstock

Het Werelderfgoedcomité van de Unesco zet Australië onder druk om het grootste koraalrif ter wereld te beschermen tegen havenbouw en industrialisatie.

Het Werelderfgoedcomité van de Unesco – de VN-organisatie voor onderwijs, wetenschap en cultuur – zet Australië onder druk om het grootste koraalrif ter wereld te beschermen tegen havenbouw en industrialisatie.

Anders kan het koraalrif volgend jaar op de lijst met bedreigd werelderfgoed terechtkomen, aldus een Unesco-export.

Australische milieuactivisten willen eveneens dat de regering onmiddellijk handelt. “De beslissing van het comité versterkt de grote zorgen die wetenschappers, vissers, omwonenden en bezoekers uit de hele wereld hebben”, aldus Richard Leck van de milieuorganisatie WWF in Phnom Penh, waar het comité zijn jaarlijkse bijeenkomst houdt. “De regering moet de snelle industrialisering langs de kust afremmen”, eiste Felicity Wishart van de milieuorganisatie Australian Marine Conservation Society.

Ook Slovakije krijgt een gele kaart. Daar zijn de voorhistorische beukenbossen van de Karpaten bedreigd door ontbossing. Het comité wil dat Slovakije nauw samenwerkt met Duitsland en Oekraïne, en tegen de volgende zitting nieuwe maatregelen kan voorleggen. De bossen staan sinds 2007 op de werelderfgoedlijst.

Op de Salomonseilanden is het gevaar nog dreigender. Het comité plaatste de regio East Rendell op de lijst met bedreigd werelderfgoed. Indien de ontbossing daar niet gestopt wordt, kan het gebied volledig uit de lijst geschrapt worden en de werelderfgoedtitel verliezen, zo klinkt het. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content