De 25 meest afgelegen plaatsen ter wereld
Hier kunnen we het ons bijna niet voorstellen, maar er bestaan nog plaatsen op aarde die zo ontoegankelijk en moeilijk te bereiken zijn dat je er vrijwel niemand tegenkomt. List25 ging op zoek naar de 25 meest afgelegen plekjes ter wereld.
Dit eiland ligt halverwege Tasmanië en Antarctica. Er wonen twintig wetenschappers en soms stoppen er boten met toeristen die op weg zijn naar Antarctica. Tijdens het broedseizoen komen alle Schlegels pinguïns hier samen.
Svalbard of Spitsbergen telt ongeveer 2700 inwoners waarvan er ruim 2000 in de hoofdstad Longyearbyen wonen. Door de ligging boven de Poolcirkel heerst er een onaangenaam klimaat en is het er maanden voortdurend donker gevolgd door een aantal maanden met volledig lichte dagen.
Barrow behoort tot de meest noordelijk gelegen stadjes in de wereld. In november gaat de zon onder om ruim twee maanden later pas weer op te komen. De bevolking van slechts 2000 inwoners neemt er snel af.
Gelegen in het oosten van Tibet is dit het enige deel van China dat niet bereikbaar is met de auto. In 1993 probeerden de Chinezen er een weg aan te leggen, maar die werd meteen verzwolgen door de jungle.
Alert is de meest noordelijk gelegen plaats (800 kilometer ten zuiden van de Noordpool) die permanent bewoond wordt. De vijf bewoners moeten temperaturen van 40 graden beneden nul trotseren en het volgende dorpje ligt op meer dan 2000 kilometer afstand.
De enige manier om deze op meer dan vijf kilometer hoogte gelegen stad te bereiken is met een vierwiel aangedreven truck. Toch telt de stad nog 30.000 inwoners die bijna allemaal in de goudmijnen werken.
Dit uitgestrekte natuurgebied ligt in het noorden van Australië en wordt beschouwd als de laatste grote wildernis op aarde. Er wonen zo’n 18.000 hoofdzakelijk Aboriginals en er loopt maar één zandweg naartoe.
Dit beroemde eiland met de levensgrote mysterieuze beelden ligt op ruim 3000 kilometer afstand van het Chileense vasteland en wordt bewoond door krap 4000 mensen.
Op het toch al afgelegen Groenland is Ittoqqortoormiit het moeilijkst te bereiken. Het dorpje wordt omringd door de zee die het grootste deel van het jaar bevroren is en daarom onbevaarbaar. Op meer dan dertig kilometer ligt een vliegveld, maar er landen zelden vliegtuigen.
De enige manier om deze archipel te bereiken is via een zes dagen durende boottocht vanuit Reunion. Bovendien is het klimaat er bijzonder onaangenaam: veel wind en koud. Het eiland wordt dan ook alleen bewoond door een groepje wetenschappers.
Een klein stipje midden in de onmetelijke oceaan, meer is Pitcairn Island niet. De enige manier om er te komen is met de boot vanuit Nieuw-Zeeland. De reis duurt zo’n tien dagen. Er wonen slechts zo’n vijftig mensen die afstammen van de muiters van het schip HMS Bounty in 1789.
Een klein eilandje 1600 kilometer ten noorden van Antarctica. Vaste inwoners telt het niet, maar in 2004 werd de film Alien vs Predator er opgenomen.
Tijdens de zomermaanden is het naar de begrippen van Antarctica druk in McMurdo. Dan strijken er ongeveer duizend wetenschappers neer die er zelfs kunnen genieten van enkele geneugten van het moderne leven zoals een fitnessruimte, televisie en zelfs een frisbee golfbaan.
Het lijkt vreemd dat een plaats in de Verenigde Staten tot de meest afgelegen plaatsen op aarde behoort. Toch is dat het geval met Supai, een klein dorpje gelegen op de bodem van de Grand Canyon. Het 500 inwoners tellende Supai is enkel te voet of met een muilezel te bereiken, maar ligt wel prachtig.
Korjakië in het verre zuiden van Siberië heeft maar een bevolkingsdichtheid van 0,1 mensen per vierkante kilometer.
Oymyakon is recordhouder als permanent bewoonde plaats met de koudst gemeten temperatuur. De temperatuur daalde tot bijna 70 graden beneden nul.
Dit eiland met zijn buitenaards uitziende bomen en planten telt toch 40.000 inwoners, maar er is geen openbaar vervoer en slechts twee wegen.
Dit onderzoeksstation ligt op het meest zuidelijke puntje op aarde op een hoogte van bijna 3000 meter. In de winter wanneer het er permanent donker is daalt de temperatuur tot 73 graden beneden nul.
Dit eiland dankt zijn naam aan een vliegtuigje dat hier neerstortte nadat de piloot de afstand tot het land verkeerd had ingeschat. Het vulkanische stuk Antarctica telt geen inwoners, maar wel meer dan 200.000 vogels waaronder een kolonie Chinstrap pinguïns.
In dit gebied ten noorden van het Tibetaanse Hoogland kan je dagen wandelen zonder iemand tegen te komen.
Een Pole of Inaccessibility betekent het punt op een continent dat aan alle kanten het verst van de zee verwijderd ligt. Op Antarctica is dat dit punt. De Russen probeerden er in 1958 een station te openen, maar vertrokken er weer. Maar niet zonder een standbeeld van Lenin achter te laten.
Dit is de meest afgelegen archipel ter wereld: op 2700 kilometer van Zuid-Afrika en meer dan 3000 kilometer van Zuid-Amerika. De enige manier om er te komen is met een vissersboot.
Tot 2003 ontkende de VS het bestaan van deze testfaciliteit voor wapens en vliegtuigen. Ondertussen staat vast dat Area 51 bestaat, maar het is strikt verboden terrein.
Zoals wel meer plaatsen op dit lijstje wordt ook het International Space Station op grote hoogte boven de aarde enkel bewoond door wetenschappers.
Onderzoekers van het European Commision’s Joint Research Center bepaalden in 2009 aan de hand van een aantal wereldkaarten de meest afgelegen plaats op aarde. Ze deden dat door te kijken naar de tijd die nodig is om een stad van minstens 50.000 inwoners te bereiken. Vanuit het Tibetaanse plateau duurt het drie weken om Lhasa of Korla te bereiken.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier